Februártól megszűnik a Facebook álláslehetőségeket kezelő funkciója

Februártól megszűnik a Facebook álláslehetőségeket kezelő funkciója


Összefoglaló

A Facebook üzemeltetője, a Meta vállalat tájékoztatása alapján módosítások várhatóak a közösségi médiafelület álláskeresési lehetőségeiben a jövőben.

2022. január 07. https://rehabportal.hu/februartol-eltunnek-az-allashirdetesek-a-facebook-rol/

A Facebook nagyjából négy évvel ezelőtt, 2017-ben indította útjára álláskereső funkcióját, ami hamar népszerűvé vált mind a cégek, mind pedig az álláskeresők körében, melynek okai az ingyenességben, egyszerű használatban és az általános böngészési szokásokban keresendők.

Az egyszerű kommunikáció és a minden-egy-helyen történő elérése olyan kényelmi szempontok, melyek egyértelműen a Facebook álláskereső csoportjai felé terelték az álláskeresésben érintetteket.

Kiemelten érezhető volt és a mai napig is érezhető ez a hatás a különleges élethelyzetben lévők, megváltozott munkaképességűek, fogyatékossággal élő személyek körében, mivel számukra ezek a csoportok célzottan nyújtottak lehetőséget a kifejezetten nekik szánt álláshelyek felfedezésére, ezzel kapcsolatosan egymás támogatására.

A kezdetekkor az alapvető célt így foglalta össze a Facebook:

“Az „Álláslehetőségek a Facebookon” funkcióval már több mint 1 000 000 állást töltöttek be, kezdve a kamionsofőröktől a szakácsokon és adminisztratív asszisztenseken át egészen az értékesítő munkatársakig. Bármilyen vállalkozást is működtetsz, az „Álláslehetőségek a Facebookon” funkcióval olyan embereket érhetsz el, akik segítségével üzleted tovább növekedhet. (…)”.

A Meta (a Facebook működéséért felelős cég) hivatalos bejelentése alapján 2022. február 2. napjától azonban:

  • az Egyesült Államokon és Kanadán kívül minden országban – így Magyarországon is – megszűnik az Álláslehetőségek a Facebookon nevű funkció,
  • a jelenleg működő, „Állás” típusú Facebook-csoportokból „Általános” csoportok lesznek.

Ez természetesen nem jelenti a Facebook-os álláskeresés végét, hiszen a dedikált funkciók megszűnése után is lesz lehetőség a megmaradó “Általános” csoportokban állások megosztására, azonban a kommunikációs lehetőségek az egyszerű, hétköznapi eszközökre (messenger, hozzászólás) korlátozódnak majd.

A februári átállásig nyilvánvalóan további részletes információk érkeznek majd, de addig is célszerű “bebiztosítania magát” mindazoknak, akik elsődleges álláskeresési platformként ezen csoportokat használták az elmúlt időszakban.

A klasszikus, nagy állásportálok mellett az elmúlt években több nagy szervezet és szolgáltató indított e célra dedikált felületeket. Példaként említendő:

Az Ön által jelenleg olvasott Érték Vagy! intelligens rehabilitációs álláskereső Portál azzal a céllal jött létre, hogy elősegítse a megváltozott munkaképességű és fogyatékossággal élő álláskeresők és az őket foglalkoztatni kívánó munkaadók egymásra találását, mely funkció nagymértékben képes kiváltani mindazt, amit a Facebook hasonló csoportjai kínáltak és kínálnak az érintettek számára.

Arra buzdítjuk minden Kedves Olvasónkat, hogy érintettségének és státuszának megfelelően regisztráljon a Portálon álláskeresőként vagy munkaadóként és bízunk benne, hogy innovatív szolgáltatásaink és a Portálon található információk segítségére lesznek az elhelyezkedésig tartó úton.

Hátulról fotózott ember gondolkodik a közösségi média lehetőségeiről
Vissza