Hatalmas lelkierő a gyógyulás medrébe terelve: Temesvári Orsolya története

Hatalmas lelkierő a gyógyulás medrébe terelve: Temesvári Orsolya története


Összefoglaló

A Forbes magazinban jelent meg egy interjú Temesvári Orsolyával, aki arról beszélt, hogy az életét gyökeresen megváltoztató baleset után milyen lelki folyamatokon ment át, és milyen fontos volt felismernie azt, hogy nem kell mindenáron erősnek mutatnia magát mások és önmaga előtt.

2022. április 22. Forbes, Facebook

 

 

Temesvári Orsolyát 2018-ban, 25 éves korában elütötte egy autó. Gerinccsigolya-törést és gerincvelő-sérülést szenvedett, majd kerekesszékbe kényszerült. Sokan támogatták és aggódtak érte a balesetet követő időszakban. A leginkább meghatározó üzenetet az egyik volt tanárától kapta írásban: nem ismer nála reziliensebb embert.

Mit jelent ez a fogalom? Veleszületett ellenállóképesség vagy megküzdési stratégia? Orsiban akkor ez úgy tudatosult, hogy a reziliens ember nehézségek vagy trauma hatására sem törik össze.

Az üzenetet olyannyira magáévá tette, hogy semmi másnak nem akart megfelelni. Ápolók, orvosok és a barátok, családtagok is sokszor mondták, milyen erősnek látják, ami még tovább erősítette benne ezt a képet. Még egy Wonder Woman mintájú pulóvert is kapott ajándékba. Az ideál, amely felépült köré, egy ponton már súlyos elvárás lett, amely megakadályozta őt a lelki felépülésben.

 

Az, hogy tartotta magát mások előtt, a visszájára fordult, és hamarosan Orsinak súlyos lelki problémákkal kellett szembenéznie. Sokáig tartott, mire elengedte a baleset előtti önmaga iránt érzett erős nosztalgiát. Görcsösen ragaszkodott régi életéhez, amit a képeken látott; amikor még ő is nyaralt, futott, szórakozott.

Orsi pszichológus segítségével értelmezte át a reziliencia fogalmát. Nem az ellenálló képességen, inkább a rugalmasságon van a hangsúly. Megértette, hogy nem szabad kényszeresen erősnek mutatnia magát. Ha nehéz érzések gyötrik (amelyek természetesek), meg kell élnie és fel kell vállalnia azokat önmaga és a környezete előtt is. A fájdalmat, a kiszolgáltatottságot és a szégyent is megtapasztalva lehet eljutni az elfogadás és az újfajta megoldások felé.

A teljes cikk az alábbi linken olvasható::
https://forbes.hu/legyel-jobb/reziliencia-pszichologia-onismeret/?fbclid=IwAR1RTTL8IEHlBu1lM8_G8r3O1PCD26LlugUN_SheJRow6eYHcOufHzSh5zU

 

Orsival találkozhatunk a legnagyobb közösségi oldalon Phoenix Girl néven, emellett számos nyomtatott és online újság vendégszerzője. Szívesen vesz részt olyan rendezvényeken és televíziós műsorokban, amelyekben elmesélheti történetét, és hogy hogyan találta meg a saját “létráját”.

A TEDx Talks videó sorozatában pedig arról hallgathatjuk meg Őt, hogy Hogyan lehetséges átfordítani ezt a történetet, hogy abból egy példamutató innovációs folyamat kerekedjen ki:

Mindezeken felül blogot ír a baleset utáni mindennapjairól Utazás a gerincvelőm körül címmel: https://gerincvelo.wordpress.com/

Emellett a Spotify-on is meghallgatható a Gerincvelő Naplók podcastje: https://open.spotify.com/show/54ipwYKhcTobSTcNnFJNvf

A képen Temesvári Orsolya látható.
Vissza