Ha adhatunk cserébe valamit

Ha adhatunk cserébe valamit


Összefoglaló

Az ünnepek alatt sokan sokfélét posztoltak, megosztottak a közösségi médiában. Alapozva az emberek hangulatára, szociális érzékenységére és persze az ünnepek adta lehetőségekre. Szinte minden alkalommal szembejött az állatmenhelyek kérése, hogy táppal, gyógyszerrel, esetleg egy számunkra nélkülözhető pénzösszeggel támogassuk őket néhány szerencsétlen sorsú állat fényképével ösztönözve minket. Bajba jutott családok, betegségben szenvedők sorain szomorkodtunk.

2023. január 13.

 

#látássérült #szemléletformálás #motiváció #munkahelymegtartás #példamutatás

Ebben a kavalkádban leltem egy szívszorító és nagyon merész akcióra, mely a Búzavirág Alapítvány kezdeményezése. A Búzavirág Alapítványt Németh Márta hozta létre, 26 éve munkálkodik a boldogulásán. Őt idézve: „A Búzavirág Alapítvány azzal a céllal alakult, hogy a teljes élet lehetőségét nyújtsa olyan látássérült felnőtteknek, akik családi háttér nélkül nem tudnak önálló életvitelt folytatni. A család nélkül felnőtt fogyatékosok számára olyan életteret biztosítunk, ahol önálló háztartást vezethetnek, családot alapíthatnak, értelmes, alkotó munkát végezhetnek.”

A kis borsodi településen, Vámosújfaluban működő alapítvány jelenleg 65 főt foglalkoztat, közülük 52-en fogyatékossággal élnek. Ők olyan teljes értékű fiatal felnőttek, akiknek korlátozottak a lehetőségeik a nyílt munkaerőpiacon. A fiatalok többsége állami gondoskodásban nőtt fel. Az alapítványnál dolgozók nem csak munkatársai egymásnak, számukra az alapítvány jelenti a családot.
Náluk alkot az első olyan látássérült szakember, aki hazánkban fazekas szakmunkás vizsgát tett.

Korongozó társuk közel s távol a legszebb és legegyedibb bögréket gyártja. A kenyeres kosarak, szőnyegek, ékszerek szemet gyönyörködtetőek és megismételhetetlenek. Ezek értékesítéséből tartják fenn magukat. 

Az alapítványuk - ami egyben az életük is – fennmaradásáért dolgoznak. A két kezükkel, a szívükkel. Elkészítik azt, amiben a legjobbak, amibe beleszövik, beleteszik a szeretetüket, a reményüket, a vágyaikat. Ez a hely jelenti a mindennapjaikat, a múltjukat, jelenüket, jövőjüket. A sokszorosára emelkedett fűtésszámla sem állíthatja meg őket.

Kiszámolták, a jelenlegi keretek között napi ötvenezer forint hiányzik ahhoz, hogy a fűtésük költségét ki tudják fizetni. Ezért az ünnepekkor elkezdtek egy január végéig tartó kampányt. Minden nap bemutatják közösségi oldalukon egy munkatársukat. Azt, hogy miben jó, hogy teljes értékű munkát végezve alkot. Aki örökbe fogadja az adott napot, és ötvenezer forintot utal az alapítványnak, cserébe megkapja a dolgozó által készített terméket. 

Ahányszor feltesszük a karperecet, vagy iszunk a bögréből, melyet a fiatalok készítettek és ajánlottak fel, mindannyiszor eszünkbe jut: ahogy mi hozzájárultunk a mindennapjaikhoz, ők úgy építik a lelkünket, motivációnkat. Látássérültek valamennyien, de ők tanítanak meg látni minket.

 

 


A szöveg és a kép forrása: 

 

 

Korongozó látássérültek
Vissza