Fejlesztő foglalkoztató intézmények bemutatása

Fejlesztő foglalkoztató intézmények bemutatása

 

A fejlesztő foglalkoztatás egy intézményi foglalkoztatási forma, amelynek célja a gondozási, fejlesztési, illetve rehabilitációs tervben foglaltak szerint az egyén egészségi állapotának, korának, fizikai és mentális állapotának megfelelő fejlesztési és foglalkoztatási szolgáltatás biztosítása útján, az egyén felkészítése az önálló munkavégzésre vagy a nyílt munkaerőpiacon történő elhelyezkedésre.

A fejlesztő foglalkoztatás keretében fogyatékos, vagy megváltozott munkaképességű személyek állnak foglalkoztatásban (döntően benntlakásos intézményekben), akik a képességeinek megfelelő, értékteremtő munkát végezve vesznek részt az egyéntől függően fejlesztési vagy foglalkoztatási tevékenységben. A pályázati úton finanszírozott fejlesztő foglalkoztatás támogatására éves szinten megközelítőleg 4 milliárd forint kerül elkülönítésre a központi költségvetésből. Gyakori, hogy a fejlesztő foglalkoztatásban résztvevők -, akik főként fogyatékossággal élő emberek, pszichiátriai betegséggel küzdők - kézműves termékek készítésével foglalkoznak. Ezek legtöbb esetben nagyon jó minőségű, egyedi termékek, amelyek az intézmények szakmai munkáját képviselik, színvonalát emelik.

A fejlesztő foglalkoztatással több cikkünkben is foglalkoztunk korábban:

További hasznos szakmai anyagok érhető el az alábbi linkeken:


2022. őszén egy közösségi médiában megjelenő bemutató-sorozatot indítottak az NSZI Pályázati Igazgatóságának munkatársai, amelynek keretén belül a pályázati úton finanszírozott fejlesztő foglalkoztatási szolgáltatások kerülnek bemutatásra. A sorozat elemeit az alábbi aloldalon gyűjtöttük össze, hogy minél több emberhez eljuthasson és minél többen nyerhessenek belőle inspirációt:

 

Gyöngyfüzér Szociális Szolgáltató Központ

 

Életlehetőség Szociális Nappali Intézmény Közhasznú Nonprofit Kft. sümegi telephelye

 

Magyar Máltai Szeretetszolgálat Egyesület - Gondviselés Háza

 

Kallódó Ijfúságot Mentő Missziós Támogató Alapítvány Zsibriki Drogterápiás Intézet

 

Presidium Közhasznú Egyesület Reménység Napközi Otthon és Fejlesztő Iskolája

 

Angyalliget Lakóotthon

 

Bezerédj-Kastélyterápia Alapítvány

 

Mohács-Kölked Református Társegyházközség Pándy Kálmán Otthona

 

 

Szent Heléna Görögkatolikus Integrált Szolgáltató Központ

 

Magyar Ökumenikus Segélyszervezet Családok Átmeneti Otthona

 

Vissza