Mozgást segítő exoszkeletont teszteltek a gyakorlatban

Mozgást segítő exoszkeletont teszteltek a gyakorlatban


Összefoglaló

A Wired magazin újságírója különböző helyzetekben próbálta ki a Roam Robotics új exoszkeletonját, amelyről az alábbi videóban mondja el tapasztalatait.

2022. április 19. https://raketa.hu/

 

 

Brent Rose, a Wired magazin újságírója valódi körülmények között, különböző szempontok alapján tesztelte a Roam Robotics új exoszkeletonját, amely többféle módon könnyíti meg a viselőjének mozgását.

 

Mi az az exoszkeleton?

A wikipedia szerint az exoszkeleton "egy mesterséges külső váz (angolul exoskeleton) az emberi testet magába foglaló teherhordó-helyváltoztató szerkezet, ’külső csontváz’. Lehet katonai vagy orvosi funkciója, azonban egyre gyakrabban használják a gazdaságban is. A jelenlegi katonai kutatások elsősorban az emberi test teherbírásának (gyorsaság, hordképesség) növelése irányába folynak: az egészséges katona, vagy veszélyeztetett helyen (tűzoltóság, katasztrófaelhárítás stb.) dolgozó személy a lábak és ízületek megtámasztásával, mintegy tízszer akkora teher elviselésére képes, mivel a terhelést a külső váz veszi át. Az orvosi kutatások a sérült végtagok pótlása vagy működtetése irányába folynak (járógépek és hasonló végtag-protézisek). A gazdaságban a megterhelő, fizikai munkavégzés megkönnyítése érdekében alkalmaznak egyre több helyen exoskeletonokat. A munkavállaló saját fizikai erejének kiváltására vagy rásegítésre alkalmas egy ilyen szerkezet. Ennek segítségével növelhető a teljesítmény, csökkenthehtő a fáradékonyság és ebből következően a munkahelyi balesetek és káresemények száma is jelentősen csökkenthető."

Reményeink szerint, a technológiai fejlődés eredményeként a következő 5-10 évben rohamosan terjedhet el ezen segédeszközök hozzáférhetősége a a piaci verseny, az ár csökkenése, valamint az esetleges társadalombiztosítási támogatások körébe történő felvétel révén, amelyre külföldön már vannak példák. Ennek köszönhetően a hadseregben történő alkalmazás mellett az élet több területén, így akár rehabilitációban is megjelenik majd az exoszkeletonok alkalmazása, mert a megváltozott munkaképességű személyek munkavállalása során nagy segítséget nyújthat egy ilyen eszköz, megteremtve annak lehetőségét, hogy a vázrendszeri, vagy alsó végtagot érintő egészségkárosodással élő emberek a fizikai munkavégzés során fájdalom nélkül, ugyanolyan, sőt még jobb teljesítményre legyenek képesek, mint ép kollégáik.

 

Az alábbi videóban angol nyelven (de a beépített automatikus fordítás révén mégis könnyen érthető módon) mutatják be, hogy milyen előnyei lehetnek egy hasonló exoszkeletonnak az egészségkárosodással élő személyek életében és hétköznapjaiban. A Wired újságírója krónikus térdproblémákkal él, így esetében "az eszköz valóban segített átvenni a terhelést a lábáról, sőt, a segítségével olyan dolgokat is képes volt felemelni, amiket nélküle biztosan nem tudna. A Roam Robotics exoszkeletonjával Rose súlyemelt, futott, illetve még egy kollégáját is vállra tudta venni és felvinni egy lépcsősoron, a térdsérülése ellenére."

 

 

Brent Rose újságíró konkrét tapasztalatai és értékelése:

+ a testsúlyánál nagyobb súlyt 8x annyi alkalommal tudta felemelni, mint normál esetben,

+ súllyal a testére erősítve le tudott ugrni egy magas emelvényről fájdalom nélkül,

+ egész nap súlyt (és kollégáját) cipelve nem érezte fájdalmasnak vagy fáradtnak a térdeit,

- kosárladázás közben, függőlegesen felugorva nem növelte a felugrás magasságát,

- a működés mellett tapasztalatható 65 dB-es zaj beltéren hangosnak minősül.

 

A vállalat a videóban tesztelt Forge modell mellett további eszközök bevezetését is tervezi, amelyek közül az Ascend kifejezetten térdproblámákkal küzdők számára készül és olyan hétköznapi dolgokban, mint az állás, járás, ülés és lépcsőzés segíti a viselőjét.

Reméljük, hogy a fejlődés jelenlegi, intenzív üteme mellett minél hamarabb és minél szélesebb körben terjednek majd el ezek az eszközök a mindennapi élet és a munkavállalást segítő technológiák területén is, amely fontos kitörési pont lehet a megváltozott munkaképességű és fogyatékkal élők foglalkoztatásának további fejlesztésében is.

 

Forrás:

A RoamRobotics weboldalán lévő képek, amelyen egy férfi és egy nő exoszkeletont visel.
Vissza