Én, a megbélyegzett

Én, a megbélyegzett


Összefoglaló

Kneszl Beáta Carmen 36 évesen más kiutat nem látva önként vonult be a pszichiátriára, mert úgy érezte, hogy meg fog halni. Fogalma sem volt róla, hogy miért és mibe, de azt tudta, hogy nagy a baj. Amikor kiderült, hogy borderline személyiségzavarral küzd, rácsodálkozott, hogy van neve a betegségének, és ami vele történik, az a valóság egy szelete.

2022. szeptember 06.

 

#mentális zavar #előítélet #példamutatás

Az Index új sorozatában, amelyben ritka vagy éppen nagyon is sokakat érintő mentális betegségeket, zavarokat mutat be, tárul fel előttünk Kneszl Beáta Carmen sorsán keresztül a borderline személyiségzavar (BPD).  

A BPD-vel érintetteknek alacsony a szorongástűrésük, hirtelen indulatkitöréseiket leginkább önmagukon vezetik le. A borderline személyiségzavar az öngyilkosságnak, önpusztításnak leginkább kitett betegségcsoportok egyike. A becslések szerint egy adott ország népességének 2-2,5 százaléka lehet érintett. 

Kneszl Beáta Carmen jómódú családban nőtt fel, ám 2012-ben a gazdasági válság következményeként mindenüket elvesztették. Megszűnt a biztonság, a stabilitás, Carmen lába alól kicsúszott a talaj. A folyamatos és igen intenzív szorongás mellett irreálisan félni kezdett az átlagos élethelyzetektől. 

Carmen Én, a megbélyegzett címmel írta ki magából a tapasztalatait. A könyv olyan sikeres lett, hogy idén a bővített kiadása is megjelent. Az olvasók között volt olyan, aki számára a művet olvasva derült ki, hogy borderline személyiségzavarral küzd, más úgy érezte, hogy az életét mentette meg. 

A könyv sikere nem csak a sorstársak életét változtatta meg, hanem Carmenét is. Bár két diplomával és több szakmával is rendelkezik, nagyon nehezen talál állást. „A munkáltatók rettentően félnek ettől a személyiségzavartól, és úgy általában a minden megváltozott munkaképességű mentális betegtől. Valahogy úgy képzelik, hogy ha a nap közepén ránk jön egy hiszti, akkor földhöz csapjuk magunkat és jelenetet rendezünk.” – mondta keserűen. 

Carmen az évek alatt megtanulta kezelni a szorongását. Nagy segítségére volt ebben az utcán talált kutyája, Marci, aki feltétlen szeretettel olyannak fogadja el a gazdáját, amilyen. Carmen személyes terápiája, hogy mindig új célt tűz ki maga elé. Ilyen többek között a megjelenés előtt álló: Ők, a megbélyegzettek című könyv megírása, amelyben a sorstársi levelek alapján igyekszik tanácsokkal ellátni a hozzá fordulókat. 

Évek óta küzd azért, hogy felhívja a figyelmet a borderline személyiségzavarral érintett emberekre, szeretné, ha a betegségnek is lenne világnapja. Ez ügyben a napokban fontos előrelépés történt: Kneszl Beáta Carmen a Miniszterelnöki Kabinetirodában tárgyalt Nyitrai Zsolt miniszterelnöki főtanácsadóval. Az egyeztetésen átbeszélték a borderline személyiségzavarban szenvedőket érintő legfontosabb kérdéseket, így a világnap ügyét is. 

„Hatalmas dolog lenne, ha a kezdeményezés hazánkból indulna el, és ily módon a borderline világnap Magyarország nevéhez fűződne.” – bizakodott Carmen.

Ha baj van

  • Kneszl Beáta Carmen ezen az e-mail-címen fogadja az érdeklődők leveit: borderlinestop@gmail.com
  • Ha tanácsra, segítségre vagy szakemberre van szüksége, az alábbi elérhetőségeken is érdeklődhet:
  • Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálat: +36-80-20-55-20
  • Magyar Lelki Elsősegély Szolgálatok (LESZ) segélyvonala: 116-123
  • Az Ifjúságért Mentálhigiénés Szövetség (IMSZ) a 137-00-s zöldszámon érhető el, hétköznapokon 17–21 óra között.
  • A Kapcsolj egyből projekt honlapja: https://www.kapcsoljegybol.hu/

Forrás:

 

 

Egy lány ül az ablakban.
Vissza