Elindult a #WeThe15 globális mozgalom

Elindult a #WeThe15 globális mozgalom


Összefoglaló

A nemzetközi mozgalom több szervezetet tömörít, amelyeknek célja közös: a fogyatékkal élő embereket érő diszkrimináció felszámolása.

2021. szeptember 07. https://www.wethe15.org/

A WeThe15 mozgalom hivatalosan a 2020-as tokiói paralimpiai játékokkal bontott zászlót, 2021. augusztus 19-én. A mozgalom neve beszédes, melyben a 15-ös szám a Föld teljes lakosságának a 15%-át kitevő fogyatékkal élő emberekre utal. Tehát a mozgalom nagyságrendileg 1,2 milliárd ember érdekeinek védelmében jött létre. A mozgalom elindulásának tiszteletére 30 ország 125 ikonikus épülete a mozgalom színéül választott lila fénybe borult, amelyek teljes listája ezen a linken megtekinthető.

Mi is az a WeThe15?

Egy olyan globális mozgalom, amely sport, emberi jogi, politikai, kommunikációs, üzleti és művészeti szervezetek nemzetközi szövetségével jött létre annak érdekében, hogy megváltoztassák a fogyatékkal élő emberek irányába történő általános hozzáállást, illetve több lehetőséget teremtsenek számukra a mobilitás és a hozzáférhetőség fejlesztésével. Mik a célkitűzéseik?
A cél a diszkrimináció megszüntetése, illetve az 1,2 milliárd fogyatékkal élő ember életének átformálása, hogy látható és aktív tagjai legyenek egy elfogadó társadalomnak.

Miért most?

A koronavírus világjárvány rendkívül érzékenyen érinti a fogyatékkal élő személyeket. Mivel a világ célja a pandémia okozta károk enyhítése és az élet visszaállítása, ezért a cselekvés nem várhat, különben a fogyatékkal élő emberek többségi társadalmakhoz viszonyított lemaradása tovább nőhet. 

A WeThe15 kampányolni fog az akadályok lebontása érdekében, hogy megszüntesse az egyenlőtlenségeket és az inaktivitást. A fajhoz, a nemhez és a szexuális irányultsághoz hasonlóan olyan mozgalmat szeretnének elérni, amely mögött minden fogyatékossággal élő személy felsorakozhat, és amely nyilvánosan kampányol a fogyatékosság láthatóságáért, elfogadásáért és akadálymentesítéséért.

Ezzel együtt igyekeznek mélyebb tudást szerezni a fogyatékkal élő személyek napi akadályai és a tapasztalt megkülönböztetései tekintetében, hogy abból építkezve minden ember ki tudja használni a benne rejlő lehetőségeket, és aktív tagja lehessen egy társadalomnak. 

Illetve ahogy az a szervezet kampányfilmében is érzékeltetésre kerül, szeretnék elérni, hogy semmilyen típusú megkülönböztetésben ne részesüljenek a fogyatékkal élő emberek, hiszen ők az egészségkárosodásaikon túl pontosan ugyanolyanok, mint ép embertársaik.

A WeThe15 céljainak elérését az alábbi 6 irányban képzeli el:

  1. A fogyatékkal élő személyek sokszínűségének és elfogadásának folyamatos napirenden tartása
  2. A következő évtized során a kormányokat, a vállalkozásokat, illetve a lakosságot célzó tevékenységek végrehajtása, hogy az emberek elfogadóvá váljanak
  3. A társadalmi és rendszerszintű akadályok lebontása, amelyek gátolják a fogyatékkal élő embereket a lehetőségeik kiaknázásában
  4. Nagyobb képviselet biztosítása a fogyatékkal élő emberek számára
  5. Képzéseket tartása, hogy eloszlatásra kerüljenek a társadalmi és kulturális tévhitek
  6. Különböző segítő technológiák támogatása

A WeThe15 célja a fentiek mellett, hogy a nemzetközi összefogást további szervezetekkel is megerősítse, így a https://www.wethe15.org/ honlapon minden érdeklődő szervezet számára elérhetőek a mozgalomhoz való csatlakozás szükséges információi.
 

A képen megváltozott munkaképességű személy szerepel
Vissza