Életmentő pöttyök

Életmentő pöttyök


Összefoglaló

A 22 éves Zoé Rose sokáig képtelen volt megkülönböztetni a téveszméit, a hallucinációit a valóságtól. Rosszul érezte magát, de nem tudta, hogy mi történik vele, képtelen volt beszélni róla. Úgy érezte, hogy mindenki, az egész világ ellene van. Nem hidegzuhanyként érte, hanem megkönnyebbülés volt számára, amikor elhangzott a diagnózis: skizofrénia.

2022. augusztus 30. https://24.hu/elet-stilus/2022/04/18/zoe-rose-elet-skizofreniaval/

#egészségkárosodás #mentális zavar #előítélet #motiváció

„Nem kint éltem, hanem benne, a fejemben” – emlékszik vissza a hat évvel ezelőtti állapotára a 24.HU riportjában. „Ha skizofrén vagy, kell egy gyógyszer, ami segít kilátni a saját téveszméidből.” 

Zoé Rose, a gyógyszeres kezelésnek köszönhetően ma már jobban van. A hallucinációi időről időre ugyanúgy visszatérnek, ő azonban már felkészülten várja a belső démonjait. Mindig van egy B terve arra az esetre, ha a saját szavaival élve „bekattan”. A B tervnek része a művészet: kifesti magából a démonjait, és megfesti azt is, amikor egyensúlyba kerül. Egyik rosszullétéből az zökkentette ki, hogy apró pici pontok sokaságát festette. A képet utólag visszanézve életmentőnek nevezte a pöttyöket. 

Zoé Rose szerint a skizofréniával kapcsolatban sok a tévhit, ilyen például, hogy több személyiséggel rendelkeznek. Sokan azt sem tudják, hogy a skizofrénia is egy olyan betegség, amelyet gyógyszerrel kordában lehet tartani. 

 

Blogot vezet, ahol beszámol az érzéseiről, a mindennapi nehézségeiről, a néhány perccel ezelőtti pánikrohamáról, annak leküzdéséről. Mint mondja, annak idején neki is sokat segített volna, ha valaki megosztja vele a tapasztalatait, megmutatja, hogy ezzel a betegséggel is lehet teljes életet élni. 

Zoé Rose szeretne továbbtanulni, fejlődni. Ugyanúgy, mint bármelyik fiatal. „A célom, hogy teljes életet éljek. Igazából semmi más.”

Zoé Rose egy mezőn, üvegből fröccsenő vízcseppek mögött.
Vissza