Egyre több akadálymentes játszótér nyílik az országban

Egyre több akadálymentes játszótér nyílik az országban


Összefoglaló

Ha már gyermekkorban lehetősége nyílik az ép gyerekeknek mozgássérült társaikkal együtt játszani, később sokkal elfogadóbbá, empatikusabbá válhatnak velük szemben, így jelentős szemléletformáló hatása is van ezeknek a közösségi tereknek.

2022. október 26.

 

#akadálymentesítés #esélyegyenlőség #kerekesszék #elfogadás #szemléletformálás

Nyár elején akadálymentes játszóteret adtak át Újszászon, melynek különlegessége, hogy mozgássérült és ép gyerekek is tudják használni az eszközöket. A homokozót, az egyik mérleghintát, a körforgót és a játszóvár egy részét kerekesszékkel is lehet használni, azaz összesen négy eszközt a parkban. A játszótér közelében több olyan intézmény található, ahová rendszeresen érkeznek sérült gyerekek is, így a helyszínválasztás meglehetősen előnyös.

„Az itt működő szervezetek által sok sérült, mozgásában korlátozott gyerek fordul meg városunkban, szeretnénk számukra is biztosítani a szabad játék lehetőségét” - mondta a város polgármestere.

 

Nyíregyházán már évekkel ezelőtt, 2016-ban megnyitotta kapuit egy akadálymentes játszótér, amelyről az Index is beszámolt. Itt mutatkozott be először egy speciális homokozó, a Bucka, amit kerekesszékkel is használhatnak a gyerekek, illetve egy kerekesszékkel használható hinta is van a parkban.

Szolnokon is megkezdődött egy hasonló park építése, számol be róla a város polgármestere facebook oldalán, illetve Kecskeméten is terveznek egy akadálymentes integrált játszóteret a helyi szabadidőparkba, amelyre nemrégiben gyűjtést szerveztek.

Az alábbi linkre kattintva egy bőséges gyűjteményt találhatnak az érdeklődők befogadó, az az akadálymentes elemeket is tartalmazó játszóterekről:

https://eletrevalok.info/pt_tudasbazis/befogado-jatszoterek/

 

 

A képen akadálymentes játszótér látható
Vissza