Egyre nagyobb társadalmi elvárás a munkáltatókkal szemben a fogyatékossággal élők foglalkoztatása

Egyre nagyobb társadalmi elvárás a munkáltatókkal szemben a fogyatékossággal élők foglalkoztatása


Összefoglaló

10-ből 9 magyar munkavállaló támogatja, hogy a munkahelyeken munkalehetőséget biztosítsanak a fogyatékossággal élőknek, 84 százalékuk pedig úgy látja, az érintettek problémáit a közbeszéd témájává kell tenni - ismerteti egy ezer ember bevonásával készített, kvantitatív kutatás alapján a Szerencsejáték Zrt. az MTI-hez eljuttatott közleményében.

2022. február 01. MTI

 

 

Nem csak kiemelt társadalmi ügyként kezelik, hanem el is várják a munkáltatóktól a fogyatékosággal élők munkaerőpiaci integrálását a dolgozók – derült ki a Szerencsejáték Zrt. megbízásából a közelmúltban készített 1000 fős online kutatásból. A válaszadók közel 90%-a támogatja, hogy a munkahelyeken biztosított legyen a fogyatékossággal élők munkalehetősége és 84%-a fontosnak ítélte, hogy a mindennapok során rendszeresen essen szó a fogyatékossággal élők beilleszkedéséről, az inklúzió lehetőségeiről. Közel minden második megkérdezett a nagyvállalati szektor kiemelt szerepvállalását várja el a fogyatékossággal élők esélyegyenlőségének megteremtésében

A nemzeti lottótársaság megbízásából tavaly októberben készített online felmérés szerint a hátrányos helyzetűek támogatása területén a válaszadók 56 százaléka a fogyatékossággal élők beilleszkedését segítő vállalati programokat ítélte kiemelten fontosnak.

Mindez azt mutatja, hogy jelenleg a munkaadói körrel szemben támasztott alapvető elvárás a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatása és az akadálymentes környezet kialakítása - mutatnak rá a közleményben.

A kutatás arra is kitért, hogy maguk a válaszadók szokták-e segíteni a fogyatékossággal élő embereket. A válaszadók többsége az önkénteskedést, az anyagi támogatást és a mindennapokban nyújtott segítséget említette. Kiderült, hogy a megkérdezetteknek csupán harmada az, aki semmilyen módon nem végez ilyen típusú tevékenységet, míg a válaszadók 60 százaléka legalább alkalmanként, 10 százalékuk pedig rendszeresen segíti a fogyatékossággal élő embereket.

A válaszadók 43 százaléka számolt be arról, hogy a környezetében él a fogyatékosság valamely típusával élő személy.

A felmérésből az is kiderült, hogy a megkérdezettek legnagyobb arányban a Szerencsejáték Zrt.-t tartják a fogyatékossággal élő emberek integrációjában élen járó nagyvállalatnak Magyarországon. A válaszadók csaknem harmada hallott arról, hogy a nemzeti lottótársaság befogadó játszótereket épít, ahol ép és egészséges gyermekek játszhatnak együtt.

A mostani felmérés apropója, hogy a nemzeti lottótársaság novemberben indította el első nagyszabású, társadalmi szemléletformálást segítő, „Tarts velünk egy akadálymentes jövőért!” kampányát, mely során a vállalat a fogyatékossággal élők társadalmi integrációjára hívja fel a figyelmet több pozitív példán és platformon keresztül.

A Szerencsejáték Zrt. évek óta kiemelten kezeli a fogyatékosság ügyét. A társaság csaknem 20 éve alapította meg karitatív sorsjegyárus hálózatát, amely kizárólag megváltozott munkaképességű dolgozókat foglalkoztat, így a vállalat munkavállalóinak közel 10 százaléka valamilyen fogyatékossággal él és dolgozik a mindennapokban - olvasható a vállalat közleményében.

További részletes információk az alábbi linken olvashatóak: https://bet.szerencsejatek.hu/hirek/-egyre-nagyobb-tarsadalmi-elvaras-a-munkaltatoi-kor-fele-a-fogyatekossaggal-elok-munkaeropiaci-integ?bet-desktop=1

A képen egy hölgy szerepel kerekesszékben.
Vissza