Egyenlővé válni: a megváltozott munkaképességűek befogadása által elérhető előnyök

Egyenlővé válni: a megváltozott munkaképességűek befogadása által elérhető előnyök


Összefoglaló

Mi történik, ha rájövünk, hogy cégünk egyáltalán nem használja ki a tehetségeket? És mi történik akkor, ha felismerjük a tehetségállomány értékét, és hogy annak kiaknázásával cégünk is jelentős nyereségre tehet szert? Az Accenture 2018-ban készült kutatása, melyet a Disability:IN-nel és az Amerikai Fogyatékos Emberek Szövetségével (AAPD) együttműködve készített, rámutat arra, hogy azok a cégek, amelyek sokat tesznek a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatása és a támogatása érdekében, sokkal nyereségesebbek, mint társaik. A tévhitek lassan kivesznek a fogyatékossággal élők foglalkoztatásának költségeivel és azok megtérülésével kapcsolatban. Azok a vezető cégek, amelyek sikeresek a megváltozott munkaképességűek elfogadása terén, kézzelfogható anyagi hasznot is realizáltak.

2022. február 09. https://www.accenture.com

 

 

Az Accenture

Az Accenture egy vezető, globális, szakmai szolgáltatásokat nyújtó szervezet, amely megoldások széles skáláját nyújtja az ügyfeleinek tanácsadás formájában. Az üzlet és a technológia metszéspontjában működik abból a célból, hogy segítsen az ügyfeleknek a teljesítményük javításában és a hosszútávon fenntartható értékteremtésben. Előremutató, modern technológiai és üzleti stratégiai megoldásaikkal segítik a cégeket a legkülönbözőbb területeken (pl. pénzügyi tanácsadás, adatvédelem, e-kereskedelem, mesterséges intelligencia bevezetése). Az Accenture-nek 2021-ben 674 ezer alkalmazottja volt, több mint 120 országban, köztük hazánkban, Budapesten is jelen vannak. Magyarországon 400-nál is több elsőrangú tanácsadó, mérnök és informatikus kolléga dolgozik és a létszám folyamatosan bővül.

Az Accenture Research részleg pedig egy 250 fős kutató- és elemzőcsapat, amely rávilágít a globális szervezetek előtt álló legégetőbb problémákra. Több száz jelentést és cikket tesznek közzé minden évben. 2018-ban készítették a Getting to Equal: The disability inclusion advantage (Egyenlővé válni: A megváltozott munkaképességűek befogadásának előnyei) elnevezésű tanulmányt.

A kutatás 140 szervezet részvételével valósult meg, akik a Disability Equality Index felmérésben is szerepeltek 2015 és 2018 között. A mintában az összes iparágat érintő nagyvállalat jelen van, területi szempontból az Egyesült Államok piacára korlátozódik.

Két dologra összpontosítottak:

  1. Összefüggés a fogyatékossággal élők befogadására vonatkozó munkahelyi politikák és az üzleti teljesítmény között
  2. A megváltozott munkaképességű munkaerő gazdaságban való jelenléte és a GDP kapcsolata.

 

Egy hatalmas, kiaknázatlan piac

Az amerikai piacon a fogyatékossággal élők személyeket igencsak alulfoglalkoztatják. 2018 júliusától a munkaképes korú (16-64 év) megváltozott munkaképességű amerikai embereknek csak 29 százaléka dolgozott, szemben a fogyatékossággal nem rendelkező amerikaiak 75 százalékával. 2017-ben a munkanélküliségi ráta a fogyatékossággal élők körében kétszer több volt, mint a fogyatékossággal nem rendelkezők esetében: 9,2 százalék a 4,2 százalékkal szemben. 15,1 millió munkaképes korú megváltozott munkaképességű ember él az USA-ban, ami azt jelenti, hogy ha a vállalatok elősegítik és megvalósítják a megváltozott munkaképességűek munkahelyi integrációját, hozzáférést nyernek egy több mint 10,7 millió embert számláló új munkaerő tartalékhoz, ahogy ők nevezik “tehetség-bázishoz”. A GDP akár 25 milliárd dolláros lökést is kaphat, ha a fogyatékossággal élők közül 1%-kal többen csatlakoznak az aktívan dolgozókhoz. Az Egyesült Államok Fogyatékosságügyi Foglalkoztatási Hivatala egyébként úgy definiálja a fogyatékossággal élő személyeket, mint a harmadik legnagyobb piaci szegmens az Egyesült Államokban, a spanyol ajkúak és az afro-amerikaiak után.

 

Bajnokok

A Disability Equality Index eredményei alapján azonosításra került egy 45 vállalatból álló elitcsoport, amely kiválóan teljesített a fogyatékossággal élők befogadásának területén; őket Bajnokoknak („Champions”) neveztek el. A Bajnokok a 140 amerikai vállalat 32 százalékát teszik ki.

Az elemzés két fontos kérdésre összpontosított: jövedelmezőség (bevételek és nettó jövedelem) és értékteremtés (gazdasági profit). Eszerint a Bajnokok átlagosan 28 százalékkal magasabb bevételt értek el a vizsgált négyéves időszakban.

Átlagosan kétszer nagyobb a valószínűsége, hogy a Bajnokok felülmúlják társaikat a részvényeik hozamának tekintetében. Valójában az előny független attól, hogy egy cég Bajnoknak lett kikiáltva vagy sem, mert a különbséget (azaz az előnyt) a fogyatékossággal élő személyek irányába tett elkötelezettségük adja meg.

Azok a vállalatok, amelyek javították a Disability Equality Index-ben kapott pontszámukat („Fejlődők”), négyszer nagyobb valószínűséggel szárnyalják túl a többieket a részvényeik hozama tekintetében. Átlagosan a Fejlődők részvényeinek hozama 53%-kal múlja felül az iparági versenytársakat, míg más cégek csak 4 százalékkal jobbak társaiknál.

 

Négy kulcsfontosságú tevékenység a tehetségek bevonzása, felvétele és megtartása érdekében, az Accenture 2018-as, 'A MMK munkavállalók befogadásának előnyei' dokumentum alapján

 

A bevételen túl: a munkahelyi befogadás számtalan előnye

Fokozott innováció

A fogyatékossággal élő embereknek az átlagosnál kreatívabbnak kell lenniük ahhoz, hogy alkalmazkodni tudjanak a gyorsan változó világhoz. Ebből kifolyólag olyan erősségeket fejlesztenek ki, mint a problémamegoldó képesség, rugalmasság, kitartás, előrelátás és kísérletező kedv – mindez elengedhetetlen az innovációhoz. A fogyatékossággal élő alkalmazottak több részlegen való jelenléte elősegíti, hogy a piacra kikerülő termékek és szolgáltatások valóban „befogadóak”, mindenki számára alkalmasak legyenek.

 

Részvények egyre növekvő értéke

A befogadó kultúrát ösztönző munkahelyek olyan előnyökről számolnak be, amelyek bizonyított befektetés-arányos megtérülést mutatnak. Az amerikai gazdasági felügyelők és a befektetők köre egyre jobban nyomon követik a cégek esetében a vállalati kultúrát és annak sokszínűségét. 2019 óta a vállalatoknak kötelező erről is jelentést készíteni, amelyben az egyik kulcsfontosságú elem a megváltozott munkaképességűek befogadása.

 

Javuló a termelékenység

Minden munkavállaló számára előnyös egy sokszínű munkahely. A tanulmányok azt mutatják, hogy a fogyatékossággal nem rendelkezők is tisztában vannak azzal, hogyan lehet mindenki számára befogadóbbá és jobbá tenni egy munkahelyet. A dolgozók fluktuációja is akár 30 %-kal alacsonyabb lehet, ha van egy jól működő fogyatékossággal kapcsolatos támogató program a munkahelyen.

 

Hozzáférés a beszállítói ökoszisztémához

A cégvezetők felfedezték, hogy a változatos beszállítói kör versenyelőnyt jelent. Az úgynevezett inkluzív beszerzés rengeteg előnnyel jár, mint például új beszállítókhoz, innovatív megoldásokhoz való hozzáférés, költségmegtakarítás, a márka fejlesztése, illetve azon munkavállalói kör megtartása, akik értékteremtő munkát szeretnének végezni.

 

Javított piaci részesedés

A fogyatékossággal élők a fogyasztói piac jelentős részét alkotják. Az American Institutes for Research (2018. április) tanulmánya feltárja, hogy a fogyatékossággal élő munkaképes korúak nettó bevétele körülbelül 490 milliárd dollár.

 

A hírnév öregbítése

Az inkluzív marketing technikákat alkalmazó vállalatok általában jól szerepelnek a versenyben. A Nemzeti Üzleti és Fogyatékosságügyi Tanács 2017-ben megállapította, hogy a fogyasztók 66 százaléka vásárol termékeket és szolgáltatásokat olyan vállalkozástól, amelyek reklámjaiban fogyatékkal élő személyek is szerepelnek, míg 78 százalékuk olyan helyről vesz árut és szolgáltatást, amely a fogyatékossággal élők akadálymentesítése, egyenlő mértékű hozzáférése érdekében tesz lépéseket.

Cikkhez tartozó kép
Vissza