Budai Központi Kerületi Bíróság – Fővárosi Törvényszék

Budai Központi Kerületi Bíróság – Fővárosi Törvényszék

Az autizmus nem akadálya annak, hogy valakit a közszférában vagy akár piaci körülmények között is foglalkoztatni lehessen, az Országos Bírósági Hivatal például 2013 óta ad lehetőséget a számukra.

Mielőtt ide kerültek volna az Asperger-szindrómás munkavállalók, az OBH alkalmazottai szemléletformáláson és érzékenyítésen estek át. Elmagyarázták nekik, kik is az autisták, megtudhatták, hogy jól beszélnek, de a nem pontosan megfogalmazott feladatokat könnyen félreértik. Nehézséget okoz számukra a társadalmi elvárásoknak való megfelelés vagy az íratlan szabályok betartása.

Az autistákat a munkahelyükön olyan mentorok segítik, akik külön hangsúlyt fektetnek arra, hogy pontosan megfogalmazzák, mi az elvégzendő feladat.

Az asperger szindrómás munkavállalók nagy figyelmet igényelnek, mert nehezen viselnek bárminemű változást. Ha mégis várható változás a munkájukban, hosszasan kell őket felkészíteni. Az OBH elnöke nagyon empatikus a „fiúkkal”, akik ennek következtében (is) mára teljesen betagozódtak az osztály munkájába. Nem kenik el, ha netán hibáznak, azonnal szólnak, sőt napokig lelki betegek, ha valamit elvétenek.

 

A jógyakorlatot bemutató rövidfilm ismertetése

A megváltozott munkaképesség jellege: autista

A foglalkoztatás formája: részmunkaidő

 

A film

Autizmussal élő munkavállaló a Budai Központi Kerületi Bíróság csapatában 

 

 

 

Autista fiatalok foglalkoztatása az Országos Bírósági Hivatalban 

 

Autista munkavállaló a Fővárosi Törvényszék Cégbírósága csapatában 

 

 

 

 

Forrásanyag

https://www.auraegyesulet.hu/media

https://birosag.hu/hirek/kategoria/magazin/az-obh-jo-pelda-workshop-az-autistak-foglalkoztatasarol

https://www.magyarhirlap.hu/belfold/20190522-napokig-lelki-betegek-ha-netan-hibaznak?fbclid=IwAR3qGCcKAcFcjiD93eOt-7fOcySGieujtiKSNVcp9PuwH8z77KHg-t4MJEM

https://csalad.hu/csaladban-elni/az-autistak-is-hasznos-tagjai-szeretnenek-lenni-a-kozossegnek