Autista Mintaház nyílt Budapesten

Autista Mintaház nyílt Budapesten


Összefoglaló

Megnyitotta kapuit az Autista Mintaház - Diagnosztikai és Terápiás Centrum Budapesten, a XIII. kerületi Gyermek téren. A Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet és az Együtt az Autistákért Alapítvány közös projektjében létrehozott intézmény az autizmussal élő gyermekek fejlesztését és családjuk hosszú távú támogatását szolgálja.

2022. március 23. MTI | Fotó: MTI/Bruzák Noémi

 

 

A 2022.03.17-én lezajló Mintaház átadáson Nagy Anikó, a Heim Pál gyermekgyógyászati intézet főigazgatója elmondta, 2016 óta tervezték azt, hogy új módszerrel, szakemberek összefogásával megteremtik azt a lehetőséget Magyarországon, hogy autista gyermekek hangulatára tervezett és létrehozott épületben, megnyugtató környezetben diagnosztizálják őket és az egyéni szükségleteiknek megfelelő fejlesztést alakítsanak ki.

Az intézményben nemcsak a hagyományos orvosi terápia kap helyet, hanem a gyógypedagógia, valamint a játék, a zene és színek is - fogalmazott. Nagy Anikó kiemelte, módszertanban, emberségben és orvoslásban az intézmény létrehozásával mintát tudnak mutatni arra, hogyan kell ezen gyermekek felé fordulni, miként lehet minél koraibb diagnózissal segíteni a őket és a családjukat is. Jenei Zoltán országos kórház-főigazgató azt hangsúlyozta: rendelkezésre áll a szakmai és szervezői képesség, az orvosi tudás, hogy a szükséges segítséget megadják az érintetteknek.

Szijjártó-Nagy Szilvia, az Együtt az Autistákért Alapítvány elnöke arról beszélt, hogy minden tizenhatodik magyar család autizmusban érintett, de a tudása még kevés a társadalomnak a spektrumzavar témakörében. A mintaház egyedülálló a maga nemében: új dimenziót nyit a terápiás kezelésben Magyarországon - jelentette ki. Szijjártó-Nagy Szilvia kifejtette, az innovatív központ eddig széleskörűen nem alkalmazott módszerekkel és eljárásokkal segíti a korai felismerést, valamint a beilleszkedést.

Szeleczki István, az Autista Mintaház vezetője közölte, már ötven felett van a jelentkezők száma. A szakmai tudásuk legjavát nyújtva próbálnak hozzájárulni ahhoz, hogy a családok el tudják fogadni a gyermeküket, valamint az érintetteknek megfelelő környezetet és akadálymentes ellátását nyújtsanak - mutatott rá. Szeleczki István kiemelte, minél korábban felállítják a diagnózist, annál teljesebb életet fog élni az érintett gyermek.

Az Autista Mintaházban zajló korábbi munkálatokról szól az Alapítvány alábbi kisfilmje:

   

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Autista Mintaház bejárata
Vissza