AUCHAN Retail Magyarország

AUCHAN Retail Magyarország

Az Auchan Magyarország Kft. a megváltozott munkaképességű emberek foglalkoztatása tekintetében a hazai színtér prominens képviselője. A cég tudatosan használja a Fogyatékosság-barát Munkahely brandet a marketingjében a társadalmi felelősségvállalás részeként. Megváltozott munkaképességű munkatársaik egynegyede siket vagy nagyothalló.

Az Auchan kiemelten kezeli telephelyeinek akadálymentesítését. 2018-ban az aranyfokozatú elismerésben részesültek a fogyatékkal élő vásárlók kiszolgálásáért.

A vállalat minden munkaköre nyitott megváltozott munkaképességű munkavállalók számára is, amennyiben a képességhiány nem akadálya a munkakör ellátásának. E mellett folyamatosan vizsgálják, hogy egy adott munkakör mely részét tudják önálló munkakörként is elképzelni, így létrehoztak olyan munkaköröket is, amelyekbe kifejezetten megváltozott munkaképességű személyek jelentkezését várják.

Az egészségkárosodás típusait tekintve szinte minden típus megtalálható állományunkban, de a legnagyobb arányt a siketek és nagyothallók képviselik.

Kiválasztásukat 2016-tól egy speciális jelentkezési lap alkalmazásával és a felvételi eljárásban résztvevők újraképzésével erősítették meg. Ez a jelentkezési lap lehetővé teszi, hogy egyszerűen válaszolhasson a jelentkező azokra a fontos kérdésekre, melyek alapján látják, hogy mely munkakör felé tudnák orientálni.

Minden új belépő egy integrációs folyamat során tanulja meg a szakmájának alapjait egy pártfogó mellett. A próbaidő lejárta előtt a munkavállaló közösen értékeli az integrációját felettesével, meghatározzák, hogy mely területet sikerült már jól elsajátítani, mi az, amiben még fejlődnie kell.

Az Auchan folyamatosan azon dolgozik, hogy újabb és újabb innovációkkal tegye akadálymentessé fogyatékossággal élő vásárlói és megváltozott munkaképességű munkatársai mindennapjait. A legfrissebb újítás keretében elérhető az áruházlánc országos hálózatában az az applikáció, amelyen keresztül hétfőtől péntekig 8 és 20 óra között videóhívásban kérhetik jelnyelvi tolmács segítségét a vásárlók és a dolgozók. A Siketek és Nagyothallók Országos Szövetségének (SINOSZ) KONTAKT Tolmácsszolgálata az Auchan áruházak vevőszolgálata segítségével vehető igénybe. A SINOSZ a szolgáltatás mellett az áruházak munkatársai számára szemléletformáló képzést is biztosít.

 

A jógyakorlatot bemutató rövidfilm ismertetése

A munkáltató ez irányú tevékenységéről több kisfilm újságcikk készült.

A megváltozott munkaképesség jellege: látássérült, mozgássérült

A foglalkoztatás formája: távmunka, önfoglalkoztató, részmunkaidő

 

A film

Ne hallgass az előítéletekre

 

Minden Auchan áruházban elérhetőek a speciális bevásárlókocsik

 

Karrier a megváltozott munkaképességűek számára

 

 

Cikk

Fogyatékosságbarát munkahelyek elégedett dolgozókkal

 

Forrásanyag

https://fbm.hu/wp-content/uploads/2019/04/fogyatkossg-bart-munkahely-elismers_jgyakorlat-gyjtemny.pdf

http://mef.forum.hu/ckfinder/userfiles/files/Jo_gyakorlatok_webre.pdf

https://www.vg.hu/manager-magazin/nem-jelent-gatat-a-megvaltozott-munkakepesseg-1929069/

https://akadalyugras.hu/jo-gyakorlatok/auchan-magyarorszag-kft

https://www.hrportal.hu/hr/igy-foglalkoztat-megvaltozott-munkakepessegueket-az-auchan-20130116.html

https://www.bien.hu/otthon-kikapcsolodas/erdekessegek-nagyvilag/fogyatekkal-elok-a-ringben-a-hatrany-nem-akadaly/122497

Vissza