Adatbázis az akadálymentes helyszínekről

Adatbázis az akadálymentes helyszínekről


Összefoglaló

Állásinterjúra készülsz egy idegen városban, ahol nem rendelkezel helyismerettel. Vajon az irodaház, amelynek a 3. emeletén várnak, akadálymentes-e? Autóbusszal indulnál útnak, és szeretnéd tudni, hogy van-e szintkülönbség a buszpályaudvar épületén belül? Az interjú után jól esne egy frissítő egy olyan helyen, ahol a vizesblokkot kerekesszékkel is tudod használni? A kérdéseidre választ ad az Access4you, az akadálymentesség fejlesztésével és a speciális igényű emberek segítésével foglalkozó startup vállalkozás, amely a közelmúltban nyerte el a Regional Startup and Innovation Day Best Impact Startup of 2022 díját.

2022. július 19.

 

 

A vállalkozás ötlete 3 évvel ezelőtt, egy lisszaboni utazás során született meg. Berecz Balázs, az Access4you alapítója hosszas egyeztetést követően foglalta le a szállásukat a portugál főváros egyik hoteljében. Az éjszaka kellős közepén érkeztek meg, és szembesültek azzal, hogy a járdát és a szálloda bejáratát négy lépcsőfok választja el egymástól. Egy mozgásában nem korlátozott ember esetében a lépcső nem elválaszt, hanem összeköt, de egy kerekesszékes személy számára önállóan leküzdhetetlen akadályt jelent. Berecz Balázs ott, a lisszaboni éjszakában döntötte el, hogy kialakítanak egy olyan közös nyelvet, információs bázist az akadálymentességről, amelyet mindenki ért. 

Létrehoztak egy díjmentesen használható weboldalt, amelynek segítségével könnyen és gyorsan lehet tájékozódni arról, hogy a kiválasztott ingatlan az adott személy számára akadálymentesnek minősül-e vagy sem. A weboldal az Access4you által minősített akadálymentes helyszíneket tartalmazza, legyen az szállással, közlekedéssel, munkával, egészségüggyel, kultúrával, vásárlással, sporttal egyéb ügyintézéssel kapcsolatos. Az Access4you a helyszínek kategorizálásakor az alábbi speciális célcsoportok igényeit veszi figyelembe: babakocsival közlekedők; gyengénlátók; idősek, mozgásukban korlátozottak; kerekesszékesek; kognitív zavarral élők; nagyothallók; segítő kutyával élők, közlekedők; siketek; vakok. 

A helyszínek felmérésnek szempontrendszerét rehabilitációs szakmérnökökkel, az érintett speciális célcsoportok tagjaival, érdekvédelmi és civil szervezetekkel együttműködve dolgozták ki. A tanúsított helyszínek megfelelnek legalább egy, speciális igényű célcsoport minimum követelményének. Attól függően, hogy hány célcsoport igényeit szolgálja ki az adott ingatlan, létezik bronz, ezüst és arany minősítés. Az arany minősítés az összes speciális igényű célcsoport minimum követelményeinek való megfelelés esetén illeti meg a helyszínt. 

Az Access4you európai tanúsító védjegyről az ingatlan bejáratánál elhelyezett tábla tanúskodik, valamint a https://access4you.io weboldalon lehet tájékozódni a 750 tanúsított helyszín besorolásáról.

Forrás: 
https://access4you.io/
https://www.facebook.com/access4you.io
 

Kép az Acces4you prezentációjáról
Vissza