A neurodivergens munkavállaló jót tesz az üzletnek

A neurodivergens munkavállaló jót tesz az üzletnek


Összefoglaló

Manapság egyre több munkáltató ismeri fel a kreatív látásmóddal rendelkező neurodivergens munkavállalók foglalkoztatásának előnyeit, külön módszert dolgoznak ki mind a toborzásukra, mind a beilleszkedésükre, mind a munkahelyük megtartására vonatkozóan. Számukra nem csupán társadalmi szerepvállalás a fogyatékossággal élő munkavállalók alkalmazása, hiszen a neurodivergens dolgozók egyedi, innovatív ötletei eredményesebbé teszik a vállalkozásokat, jót tesznek az üzletnek.

2022. október 18.

 

#autizmus #mentális zavar#állásinterjú #szemléletformálás#mentorálás #nemzetközi

A neurodivergens ember neurológiai működése eltér a megszokottól. „A gondolkodásnak, a tanulásnak, a viselkedésnek nem csak egyetlen helyes módja létezik, a különbség és a hiányosság közé nem lehet egyenlőségjelet tenni.” – olvasható a Harvard Health Publishing kiadványában.

A neurodivergencia számos állapotra utal, többek között az autizmusra, az ADHD-ra, a depresszióra, tanulási zavarokra, mint pl. a diszlexia. A kutatások szerint a világ népességének legalább 15-20 %-a érintett.

Mit tehetnek a foglalkoztatók annak érdekében, hogy megtalálják azokat a neurodivergens munkavállalókat, akik kreativitásukkal eredményesebbé tehetik a cégeiket? 

A toborzás, a felvételi eljárás módosítása:

Az állásinterjút egy kényelmes, zavaró tényezőktől mentes helyszínen célszerű lefolytatni. A felvételi folyamatot megelőzően érdemes felülvizsgálni a munkaköri leírásokat, hogy az elvégzendő feladatok egyértelműen, konkrétan szerepelnek-e benne. A munkakörhöz kapcsolódó teendőket és elvárásokat már az első beszélgetés során egyértelműsíteni kell. 

Megfelelő munkakörülmények kialakítása: 

Az egyéni igényekhez alkalmazkodó munkakörülmények pozitív hatást gyakorolnak a dolgozók teljesítményére. Érdemes minden munkavállalóval személyesen megbeszélni, hogy számára mi a fontos, milyen körülmények között tudja a feladatait leghatékonyabban elvégezni. Bár ahány ember, annyiféle szükséglet, nagyon sok esetben elegendő néhány apróbb, költségmentes változtatás az ideális munkakörülmények megteremtéséhez.

Néhány példa:

  • zajszűrő fejhallgató használata
  • illatmentes környezet
  • írásba foglalt utasítások
  • rugalmas munkarend

Linh, aki egy forgalmas New York-i call centerben dolgozott, komoly munkahelyi stresszt élt át. Az egyre sűrűbben rátörő szorongás miatt többször is beteget jelentett, majd - nem látva más kiutat - gyógyszeres kezelésnek vetette alá magát. Miután hiperakusztikát (hiperérzékeny hallást) állapítottak meg nála, megoldásként zajszűrő fejhallgatót kért a munkáltatójától. „Ahogy elkezdtem használni a fejhallgatót, azonnal csökkent a szorongásom” – vallotta. „Többé nem hiányoztam a munkából, és egy hónapon belül a gyógyszerek szedésére sem volt szükségem.”

Egyértelmű, világos kommunikáció:

A neurodivergens munkavállaló számára különösen fontos, hogy a vezetője egyértelműen közölje vele az elvégzendő feladatokat és a határidőket, mindig adjon visszajelzést. A teljesítményértékelés legyen egyenes, segítő és építő jellegű.

Érzékenyítő tréningek, mentorprogramok:

A vezetőket és a munkatársakat érzékenyítő tréningek segítségével fel kell készíteni a fogyatékossággal élő munkavállalók érkezésére, a velük való kommunikációra, az egymáshoz való alkalmazkodásra.  A neurodivergens munkavállalók számára biztonságot jelent, ha a cégnél vannak segítő személyek, mentorok, akiktől kérdezhetnek, akikhez az esetleges problémák esetében bizalommal fordulhatnak. 

Befogadó munkahelyi kultúra propagálása

A kutatások szerint azoknál a foglalkoztatóknál, akik neurodivergens munkavállalókat alkalmaznak, jobb a munkamorál, mint ahol nem dolgoznak megváltozott munkaképességű személyek. Fontos, hogy a neurodivergens dolgozókat alkalmazó cégek megosszák a tapasztalataikat más munkáltatókkal, különös figyelmet fordítva azokra az előnyökre, amelyek a fogyatékkal élő munkavállalók foglalkoztatásához kapcsolódnak. A befogadó munkahelyekről szóló hírek, információknak köszönhetően a fogyatékkal élő személyek bátrabban mernek jelentkezni a meghirdetett állásokra, hiszen egyre inkább úgy érzik, hogy szívesen látják, megbecsülik őket a munkahelyeken. 


Forrás:

https://production-askearn-org.s3.amazonaws.com/EARN_Webinar_08_17_22_Neurodiversity_Learning_Guide_b36c84e215.pdf

 

Egy férfi van a képen, aki öltönyt és zajszűrős fejhallgatót vett fel.
Vissza