A fogyatékosságról beszélni nem lehet tabu!

A fogyatékosságról beszélni nem lehet tabu!


Összefoglaló

Together for Rights – Együtt a jogokért kampány részeként az Európai Unió 24 országának bajnokai, közöttük a magyar Máté Roland, saját példájukon keresztül mutatják be a fogyatékossággal élők helyzetét.

2022. november 07.

 

#fogyatékosság#nemzetközi #szemléletformálás#érdekképviselet#esélyegyenlőség

Az Együtt a jogokért kampány bajnokai között találkozhatunk sportolókkal, művészekkel, modellekkel is. Mindegyiküknek megvan a maga története tele küzdelemmel, nehézséggel, sikerrel, példamutatással. Kifejezésre juttatják: min kellene változtatni, mit kell tenni, hogy a fogyatékossággal élők ugyanazokat a jogokat gyakorolhassák és ugyanazokat az esélyeket élvezhessék, mint mindenki más. 

A kampány, amelyről korábbi cikkünkben már olvashattak, az online térben zajlik egészen 2023 márciusáig, és hű a fogyatékossággal élő személyek közösségének mottójához: "Semmit rólunk nélkülünk".

Magyarország Együtt a jogokért hírvivője, bajnoka Máté Roland 36 éves televíziós és rádiós műsorvezető, blogger. Az elmúlt 18 évben több országos televíziós csatorna szegedi tudósítójaként dolgozott. 2018-ban artériaelzáródás miatt a bal lábát térd alatt amputálták. Azóta Egy pillanat – Az élet lábatlankodása címmel blogot vezet a Facebookon az életéről.

 

Roland továbbra is a médiában dolgozik, televíziós és rádiós műsorokat vezet. Az amputáció, bár megváltoztatta az életét, nem tartotta vissza attól, hogy továbbra is felkéréseket, műsorokat vállaljon. Interaktív előadásokat és beszélgetéseket tart gyermekeknek és felnőtteknek egyaránt, rendezvényeket vezet az ország különböző pontjain, beleértve a városi programokat, fesztiválokat, szépségversenyeket és divatbemutatókat. 
Gyakran vesz részt testpozitív kampányokban, és saját eseményeket szervez az elfogadás nevében. 

Hitvallása szerint a fogyatékosságról beszélni nem lehet tabu!

„Hiszem, hogy a fogyatékosságról nagyon nyíltan és őszintén beszélni kell, és minél több érintettnek, mert akkor egyre jobban fókuszba kerülhetnek a problémák, a helyzete egy egy csoportnak!”

A 4 évvel ezelőtti amputáció óta számos nehézségen, lelki folyamatokon ment keresztül. Élete mára már visszazökkent a régi kerékvágásba, de felfogása – vallja – gyökeresen megváltozott.

„A gondolkodásomat tekintve nagyot fordult velem a világ. Semmi nem tud felidegesíteni. Milyen rossz történhet velem? Ha valami nem jön össze, arra gondolok, ettől lehetne sokkal rosszabb. Éljük meg az életet, olyan rövid! Sosem gondoltam, hogy egyik napról a másikra elbúcsúzhatok a lábamtól. Könnyebben elengedem a negatívumokat: régebben sokat rágódtam bántó kommenteken, ma már nem bosszantanak fel. Jóban vagyok önmagammal, szeretem az életemet. Jobban tetszik a mostani Máté Roland.”
 

Roland tevékenysége az alábbi platformokon követhető:
Az Instagramon ide kattintva
A Facebookon ide kattintva
 


Forrás:
https://ec.europa.eu/social/main.jsp?catId=1572&langId=en
https://www.facebook.com/socialeurope
https://www.facebook.com/egypillanatazeletlabatlankodasa

A kép forrása:

https://www.facebook.com/photo/?fbid=453724213410131&set=a.113458220770067
 

 

 

 

A képen Máté Roland szerepel.
Vissza