Segítség a foglalkozások egészségügyi szempontjainak meghatározásához

Munkakör: Egyéb egyszerű építőipari foglalkozású (FEOR-08 9329)

 • A foglalkozás rövid leírása

  Az egyéb egyszerű építőipari foglalkozások körében a különböző építkezéseken, út-, vasút- és vízépítéseken földmunkával járó munkaműveleteknél azokat a tevékenységeket kell elvégezni, amelyeket munkagépekkel nem lehet (pl.: lapátolni, csákányozni, gereblyézni, talicskával földet szállítani; a dúcolások, támfalak elkészítésében segíteni). Építőipari bontásoknál általában a törmelékek kézi erővel való szállítása, eltakarítása az elvégzendő munka.

 • Betölthető munkakörök

  Sín előrajzoló, útalapkészítő, útburkolatfestő, vályogkészítő

 • Készségek és kompetenciák

  Az egyéb egyszerű építőipari foglalkozások betöltőjének megfelelő mozgáskoordinációs képességgel kell rendelkeznie. Fontos a jó látás és a fizikai állóképesség. Egyes esetekben (pl.: bontás, dúcolás, támfalak készítése) lényeges a megfelelő figyelemkoncentráció, a térlátás.

 • A foglalkozás jellege

  Álló, gyakran kényszertesthelyzetben, főleg kültérben, védőeszközök alkalmazásával végzett igen nehéz fizikai munka.

 • A foglalkozás egészségre gyakorolt hatása

  Baleseti egészségkárosodás (esés, sérülés, közlekedés) veszélye. Kedvezőtlen klimatikus viszonyok, hőérzeti diszkomfort. Rovarcsípés. Zaj, UV sugárzás, kéz-kar vibráció, áramütés veszélye, porexpozíció (cement, szilikát). Az ágazati tevékenység és az alkalmazott anyagok légúti, bőr, és érzékszervi megbetegedések kialakulásának kockázatát fokozzák. Gyakoriak a légúti kórképek /krónikus hörgőgyulladás, COPD, tüdő granulómás és heges elváltozásai/, a bőr allergiás megbetegedései. Előfordulhat a korábban szigetelő anyagként alkalmazott azbeszt expozíciója (épületek bontásánál) okozta azbesztózis, mezotelióma és tüdőrák kialakulásának kockázata. Aszfalt és bitumen expozíciója (policiklikus aromás szénhidrogének). Biológiai kóroki tényezők előfordulása lehetséges (bakteriális tüdőgyulladás pneumónia kockázata). Kézi teheremelés, nehéz fizikai munka (megterhelés) és kényszertesthelyzet fokozza az ízületi, váz- és izomrendszeri betegségek gyakoriságát. Ergonómiai, pszichés és pszichoszociális egészséget érintő kockázatok.

 • Kizáró, korlátozó okok és tényezők

  Kizáróak olyan betegségek és/vagy állapotok, amelyekben a jó látás befolyásolt vagy amelyekben nem javasolt gyakori hajolással, gyaloglással, tárgyak emelésével járó vagy szabadban végzett vagy fokozott figyelmet igénylő munka végzése.

  Kizáró tényezők:

  • Jó látást igénylő munka végzésére nem alkalmas
  • Kézi anyagmozgatással járó munkavégzésre nem alkalmas
  • Sok gyaloglást és/vagy járkálás igénylő munkát nem végezhet
  • Fokozott figyelmet igénylő munkát nem végezhet
  • Szabadban munkát nem végezhet

   

  Korlátozzák az ép színlátást vagy ép hallást vagy jó egyensúlyérzést befolyásoló betegségek és/vagy állapotok vagy amelyekben nem végezhető tartós kényszertesthelyzettel vagy fokozott balesetveszéllyel járó vagy tartós állómunka.

  Korlátozó tényezők:

  • Ép színlátást igénylő munka végzésére nem alkalmas
  • Ép hallást igénylő munka végzésére nem alkalmas
  • Jó egyensúlyérzést igénylő munka végzésére nem alkalmas
  • Tartós kényszer-testhelyzettel (görnyedés, térdelés, guggolás, előrehajlott vagy egyéb) járó munkát nem végezhet
  • Tartós állómunkát nem végezhet
  • Fokozottan balesetveszélyes munkát nem végezhet
 • Prevenciós előírások és javaslatok

  A munkáltató kötelessége a műszaki, illetve szervezési intézkedésekkel kiküszöbölni a kézi tehermozgatást vagy az ezzel járó kockázatot minimálisra csökkenteni, a munkavégzés helyét úgy alakítani, hogy a kézi anyagmozgatás feltételei a legbiztonságosabbak és egészségre ártalmatlanok legyenek (felméri a munka jellegének megfelelő egészségügyi és biztonsági követelményeket, a teher jellemzőit, ezáltal a lehető legkisebbre csökkenti a munkavállalókat fenyegető hátsérülés kockázatát). Szükséges az egyéni kockázati tényezők figyelembevétele, a munkavállaló tájékoztatása (teher súlya, súlypontja), oktatása, konzultáció biztosítása.

  Általános megelőzési stratégia, egészséges életmód tartása (dohányzás kerülése, testtömeg, has körfogat, BMI optimális szinten tartása, rendszeres fizikai aktivitás, egészséges táplálkozás, stresszkezelés) javasolt egészségfejlesztés, szív- és érrendszeri, daganatos megbetegedések megelőzése céljából. Ezen betegségek korai felismerését célzó szűrővizsgálatok ajánlottak. Hallásvizsgálat, mellkasröntgen, EKG, laboratóriumi vizsgálatok ajánlottak.

  Védőoltások: kullancscsípés által okozott agyvelőgyulladás, tetanusz, szezonális influenza és bakteriális tüdőgyulladás ellen javasolható.

  Megelőzés: kollektív védelem a balesetek, fizikai, kémiai, biológiai és ergonómiai kóroki tényezők ellen.

  Védőeszközök: munkaruha, védőkesztyű, védőlábbeli, szem, arc, fejvédelem, zajvédelem szükségesek.

 • Fogyatékossági és képességbeli megfelelés

  A munka jellegéből adódóan hallás- és értelmi sérültek is elláthatnak részfeladatokat. A munkafolyamatok (például útalapkészítő) kijelölésekor célszerű vizsgálni a fogyatékosság minőségét, különös tekintettel a fizikai kompetenciák meglétére vagy hiányára. Az értelmi sérültek alkalmazásánál fontos vizsgálni, hogy a korlátozott intellektuális funkciójú egyén téri tájékozódása, figyelemkoncentrációja milyen szintű.

 • Munkahelyi adaptáció

  A jogszabályba előírt védőfelszereléseken túl szék nélküli szék exoskeleton alkalmazása, amely munkanadrágra húzható, kimerevíthető, könnyűsúlyú váz, ami a sok állást vagy guggolást igénylő folyamatokban segíti a póz megtartását. Vezeték nélküli hallókészülék. Értelmi fogyatékosok esetében a munkafolyamatok egyszerű érthető bemutatása, gyakorlása szükséges.

Vissza