Segítség a foglalkozások egészségügyi szempontjainak meghatározásához

Munkakör: Pultfeltöltő, árufeltöltő (FEOR-08 9224)

 • A foglalkozás rövid leírása

  A pultfeltöltő és árufeltöltő a polcok és rakodóterületek feltöltését és az áruk tisztán és rendben tartását végzi élelmiszer-áruházakban és egyéb üzletekben, illetve nagykereskedelmi egységekben

 • Betölthető munkakörök

  Árufeltöltő, polcrendező, pultfeltöltő

 • Készségek és kompetenciák

  Jó látás és hallás, mint meghatározó érzékelési funkció. Esetenként lényeges a fizikai állóképesség, a jó mozgáskoordináció, a pontosság, illetve a monotónia tűrése.

 • A foglalkozás jellege

  Gyakran álló, helyváltoztatással járó, épületen belül és kívül, időnként kényszertesthelyzetben végzett szellemi és közepesen nehéz fizikai munka.

 • A foglalkozás egészségre gyakorolt hatása

  Baleseti egészségkárosodás (esés, sérülés, közlekedés). Alkalmanként kedvezőtlen klimatikus hatások, hőérzeti diszkomfort. Kézi tehermozgatás a váz- és izomrendszer megbetegedéseinek kockázatát fokozza. Lopásgátló berendezések okozta elektromágneses sugárzás egészségkárosító hatása. A képernyős munkavégzés okozta, szemet és a váz- és izomrend-szert érintő terhelések. Megfelelő fizikai aktivitás hiánya esetén a szív- érrendszeri és daganatos betegségek, elhízás, anyagcserezavarok, cukorbetegség kialakulásának kockázata fokozódik. A hosszú, irreguláris munkaidő és az éjszakai munkavégzés egészségkárosító hatása (nő a szív- érrendszeri és daganatos betegségek kialakulásának kockázata, IARC 2A valószínűleg rákkeltő besorolás). Munkahelyi zaklatás.

 • Lehetséges kórokok

  Kedvezőtlen klimatikus viszonyok. Képernyős munkahelyek kockázata, ergonómiai, pszichoszociális kóroki tényezők és pszichés megterhelés hatása.

 • Kizáró, korlátozó okok és tényezők

  Kizáróak olyan betegségek és/vagy állapotok, amelyekben fokozott figyelmet igénylő vagy tartós kényszertesthelyzettel járó munka nem végezhető.

  Kizáró tényezők:

  • Tartós kényszertesthelyzettel (görnyedés, térdelés, guggolás, előrehajlott vagy egyéb) járó munkát nem végezhet
  • Fokozott figyelmet igénylő munkát nem végezhet

   

  Korlátozzák a jó látást, ép hallást vagy jó egyensúly érzést befolyásoló betegségek és/vagy állapotok, melyekben zajos munkahelyen végzett munka nem javasolt.

  Korlátozó tényezők:

  • Ép színlátást igénylő munka végzésére nem alkalmas
  • Ép hallást igénylő munka végzésére nem alkalmas
  • Jó egyensúlyérzést igénylő munka végzésére nem alkalmas
  • Zajos munkahelyen munkát nem végezhet
 • Fokozott baleseti kockázat

  Baleseti kockázatos jelentenek azon betegségek és/vagy állapotok, melyekben vegyi anyagokkal végzett vagy fokozott balesetveszéllyel járó vagy gyakori hajolással, gyaloglással, tárgyak emelésével járó munka végzése nem javasolt.

  Fokozott baleseti kockázat:

  • Kézi anyagmozgatással járó munkavégzésre nem alkalmas
  • Sok gyaloglást és/vagy járkálás igénylő munkát nem végezhet
  • Fokozottan balesetveszélyes munkát nem végezhet
  • Vegyi anyagokkal munkát nem végezhet
 • Prevenciós előírások és javaslatok

  A munkáltató kötelessége a műszaki, illetve szervezési intézkedésekkel kiküszöbölni a kézi tehermozgatást vagy az ezzel járó kockázatot minimálisra csökkenteni, a munkavégzés helyét úgy alakítani, hogy a kézi anyagmozgatás feltételei a legbiztonságosabbak és egészségre ártalmatlanok legyenek (felméri a munka jellegének megfelelő egészségügyi és biztonsági követelményeket, a teher jellemzőit, ezáltal a lehető legkisebbre csökkenti a munkavállalókat fenyegető hátsérülés kockázatát). Szükséges az egyéni kockázati tényezők figyelembevétele, a munkavállaló tájékoztatása (teher súlya, súlypontja), oktatása, konzultáció biztosítása. Élelmiszer boltokban történő munkavégzés, járványügyi érdekből kiemelt munkakörök esetén személyi higiénés alkalmassági vizsgálat végzendő – „Egészségügyi nyilatkozat és vizsgálati adatok” könyv szükséges.

  Általános megelőzési stratégia, egészséges életmód tartása (dohányzás kerülése, testtömeg, has körfogat, BMI optimális szinten tartása, rendszeres fizikai aktivitás, egészséges táplálkozás, stressz kezelés) javasolt egészségfejlesztés, szív- és érrendszeri, daganatos megbetegedések megelőzése céljából. Ezen betegségek korai felismerését célzó szűrővizsgálatok ajánlottak.

  Védőoltások: szezonális influenza, bakteriális tüdőgyulladás ellen ajánlható.

  Megelőzés: kollektív védelem a baleseti, hőmérsékleti, zaj, hatásának csökkentésére, minőségbiztosítás – HACCP.

  Védőeszközök: védőruha/munkaruha, védőkesztyű, védőlábbeli, zajvédelem szükségesek.

 • Fogyatékossági és képességbeli megfelelés

  A foglalkozás a látás-, hallás- és értelmi sérültek, esetenként autisták, valamint egyes munkakörökben mozgáskorlátozott munkavállalók által is betölthető. A munkaköröket úgy kell módosítani, hogy az hasznosan megfeleljen fizikai, szellemi kompetenciáiknak.

 • Munkahelyi adaptáció

  Az kötelezően előírt védőeszközökön túl, a munkahely méretétől függően és több érintett munkavállaló esetében komplex akadálymentesítés szükséges. Szintkülönbség akadálymentes áthidalására rámpa vagy egyéb gépészeti megoldás (felvonó, emelőlap, korlátfelvonó) alkalmazása. A közlekedést a jól hallható eligazítás, vagy könnyen látható feliratozás, információs táblák, térképek megfelelő elhelyezése segítheti. Hallásvesztés mértékének megfelelő eszközök. Az értelmi sérültek, autisták esetében célszerű az egyértelmű, tömör, egyszerű szavakkal leírt munkaköri elvárás megfogalmazása, a munkaszervezésben az ismétlődő feladatok biztosítása.

Vissza