Segítség a foglalkozások egészségügyi szempontjainak meghatározásához

Munkakör: Festő és mázoló (FEOR-08 7535)

 • A foglalkozás rövid leírása

  A festő-mázoló különböző létesítmények, köz- és lakóépületek külső és belső felületét vonja be védő- vagy díszítőanyaggal (festékkel, tapétával, stb.). Feladatai: bevakolt falak, fém- és fa- anyagok (pl.: ajtók, ablakok, kerítések, hidak és különböző acélszerkezetek) festése és mázolása, falfelületek papír, vászon vagy műanyag tapétával való befedése, a szükséges anyagmennyiség meghatározása, a felület előkészítése, tisztítása, a hézagok, repedések kitöltése, vakolása, festék kikeverése, a felület festése, a tapéta méretre vágása, ragasztása.

 • Betölthető munkakörök

  Csőradiátor mázoló, építőipari festő, épületfestő-mázoló, faszerkezet mázoló, szobafestő, színházi festőtermi műszaki dolgozó, tapétázó (falkárpitozó)

 • Készségek és kompetenciák

  A festő és mázoló munkakörökben fontos a koncentrált figyelem, a jó szem-kéz koordináció, jó kézügyesség és a jó tapintás. Megbízhatóság és esztétikai érzék szükséges a munkavégzéshez.

 • A foglalkozás jellege

  Álló, gyakran kényszertesthelyzetben, épületen belül, valamint kívül, magasban (létrákon, magasító szerkezeteken) védőeszközök alkalmazásával végzett közepesen nehéz fizikai munka.

 • A foglalkozás egészségre gyakorolt hatása

  Jelentős a baleseti egészségkárosodás (esés, sérülés, közlekedés) veszélye. Kedvezőtlen klimatikus viszonyok, hőmérsékleti diszkomfort. Zaj, ultrafinom porok, festékszemcsék, egész-test és kéz-kar vibráció, füst, vegyi anyagok (VOC-volatilis organikus vegyületek, festékek- azofestékek, anilin, fémek- króm, kobalt, nikkel, szerves oldószerek, így toluol, n-hexán, metilalkohol, aromás szénhidrogének) toxikus, egészségkárosító hatásai. Az ágazati tevékenység és az alkalmazott kémiai anyagok daganatok, szív. érrendszeri, légúti, bőr, gyomor-bél, idegrendszeri, immun, endokrin és érzékszervi megbetegedések kialakulásának kockázatát fokozzák. Gyakoriak a légúti, bőr allergiás megbetegedések, a májkárosodás. Biológiai kórokok előfordulása lehetséges. Kézi teheremelés és kényszertesthelyzet fokozza az ízületi, váz és izomrendszeri betegségek gyakoriságát. A festők között nagyobb a bakteriális tüdő-gyulladás előfordulási gyakorisága. A festők kockázata a tüdőrák kialakulására 22-55%-kal nagyobb. A foglalkozás IARC 1 kategóriájú, biztosan rákkeltő besorolású.

 • Lehetséges kórokok

  Fizikai, kémiai kóroki tényezőkel történő expozíció (kötelező EU határértékek: benzol 1 ml/m3, vinil-klorid 3 ml/m3, ólom 0,15 mg/m3). Ergonómiai, pszichés, pszichoszociális kóroki tényezők hatása.

 • Kizáró, korlátozó okok és tényezők

  Kizáróak olyan betegségek és/vagy állapotok, melyekben a jó látás, ép színlátás vagy jó egyensúlyérzés befolyásolt, vagy tartós állómunka nem végezhető.

  Kizáró tényezők:

  • Jó látást igénylő munka végzésére nem alkalmas
  • Ép színlátást igénylő munka végzésére nem alkalmas
  • Jó egyensúlyérzést igénylő munka végzésére nem alkalmas
  • Tartós állómunkát nem végezhet

   

  Korlátozzák az olyan betegségek és/vagy állapotok, amelyek az ép hallást érintik, poros, füstös, gőzös, gázos munkahelyen vagy vegyi anyagokkal vagy tartós kényszertesthelyzetben végzett munka nem javasolt.

  Korlátozó tényezők:

  • Ép hallást igénylő munka végzésére nem alkalmas
  • Tartós kényszertesthelyzettel (görnyedés, térdelés, guggolás, előrehajlott vagy egyéb) járó munkát nem végezhet
  • Poros, füstös, gőzös, gázos munkahelyen munkát nem végezhet
  • Vegyi anyagokkal munkát nem végezhet
 • Prevenciós előírások és javaslatok

  Az 5/2020. ITM rendelet a munkahelyek kémiai biztonságáról kötelezően szabályozza Magyarországon az egyes kémiai kóroki tényezők munkakörnyezeti határértékét, biológiai monitorozásának rendjét, ennek betartása a munkáltató kötelessége.

  A munkáltató kötelessége a műszaki, illetve szervezési intézkedésekkel kiküszöbölni a kézi tehermozgatást vagy az ezzel járó kockázatot minimálisra csökkenteni, a munkavégzés helyét úgy alakítani, hogy a kézi anyagmozgatás feltételei a legbiztonságosabbak és egészségre ártalmatlanok legyenek (felméri a munka jellegének megfelelő egészségügyi és biztonsági követelményeket, a teher jellemzőit, ezáltal a lehető legkisebbre csökkenti a munkavállalókat fenyegető hátsérülés kockázatát). Szükséges az egyéni kockázati tényezők figyelembevétele, a munkavállaló tájékoztatása (teher súlya, súlypontja), oktatása, konzultáció biztosítása.

  Általános megelőzési stratégia, egészséges életmód tartása (dohányzás kerülése, testtömeg, haskörfogat, BMI optimális szinten tartása, rendszeres fizikai aktivitás, egészséges táplálkozás, stressz kezelés) javasolt egészségfejlesztés, szív- és érrendszeri, daganatos megbetegedések megelőzése céljából. Ezen betegségek korai felismerését célzó szűrő¬vizsgálatok ajánlottak. Hallásvizsgálat, EKG, mellkasröntgen légzésfunkciós, laboratóriumi vizsgálatok szükségesek.

  Védőoltások: tetanusz, szezonális influenza, bakteriális tüdőgyulladás elleni védőoltás javasolt.

  Megelőzés: kollektív védelem balesetek, fizikai, kémiai, biológiai, ergonómiai kockázatok ellen (helyiségek, berendezések, gépek, eszközök tervezése).

  Védőeszközök: leesés elleni védelem, légzésvédelem, védőruha, védőkesztyű, védőlábbeli, arc, szem és fejvédelem szükségesek.

 • Fogyatékossági és képességbeli megfelelés

  Hallássérültek és enyhén értelmi fogyatékosok foglalkoztatása lehetséges. Munkába állításuk akadályozottságuk típusától és mértékétől függően alakítható ki, valamint a munkakör átszervezésével elősegíthető.

 • Munkahelyi adaptáció

  A kötelezően előírt védőeszközök mellett legfontosabb a kommunikációs akadálymentesítés. Ajánlott az adott munkakörre vonatkozó „szótár” elkészítése, amely a legfontosabb kifejezéseket, szakszavakat és magyarázataikat (szöveges, rajzos) érthető módon tartalmazza a hallássérültek számára. Az értelmi sérültek esetében fontos a feladatok megértetése a sokoldalú szemléltetés, a munkaműveletek rendszeres megismétlése, technikájának begyakorlása (például faszerkezet mázoló munkakörben).

Vissza