Segítség a foglalkozások egészségügyi szempontjainak meghatározásához

Munkakör: Keramikus (FEOR-08 7413)

 • A foglalkozás rövid leírása

  A keramikus modellrajzok alapján egyedi vagy kis szériás termékeket, használati és dísztárgyakat, szaniterárukat, burkolóelemeket, műszaki, egészségügyi és ipari finomkerámiai tárgyakat; díszítő elemeket, kályhacsempéket készít saját tervezés vagy kész terv alapján. Feladata a szükséges technológiai folyamat megtervezése és az alapanyagok előkészítése. Munkáját kézi vagy gépi eszközök, berendezések felhasználásával végzi. Ezen belül az alapanyag formázása, nyers kerámiatárgy előállítása szabadkézi korongozással, préseléssel, kézi formázással, kézi és gépi öntéssel, sajtolással történhet.

 • Betölthető munkakörök

  Agyagárufestő, agyagpipa-készítő, csempeformázó, csempepréselő, cserépedény-készítő, díszítőfestő (porcelán), díszítő-fülező (kerámia), edénydekoráló, edénygyártó, edénykorongos (porcelán), épület keramikus, fajanszesztergályos, fajanszfestő, fazekas, fényező (kerámia), festő (porcelán), figurakorongos (porcelán), figuráns (porcelán), figuraragasztó (porcelán), kerámiaégető, kerámiafestő, kerámiaformázó, kerámiamázoló, kerámiamozaik-készítő, kerámiatermék retusáló, keramikus, kézi formázó, korongozó, majolikafestő, mintarajzoló (porcelángyártás), porcelán korongos, porcelándíszítő, porcelánfestő, porcelán-összeállító, szanitérkorongos, szén-dioxidos öntő

 • Készségek és kompetenciák

  A keramikus munkavégzéséhez jó látásra (térlátásra), képi információk feldolgozására van szükség. Meghatározó a kézügyesség, a szem-kéz koordináció, az esztétikai érzék, a pontosság. Esetenként szükséges a jó fizikai állapot (ipari tömeggyártás).

 • A foglalkozás jellege

  Ülő és álló, gyakran kényszertesthelyzetben, épületen belül, műhelyben, védőeszközök alkalmazásával végzett közepesen fizikai munka.

 • A foglalkozás egészségre gyakorolt hatása

  Baleseti egészségkárosodás (esés, sérülés, közlekedés) veszélye. Kedvezőtlen klimatikus viszonyok, hőérzeti diszkomfort. Ionizáló sugárzás (korábban urán oxid tartalmú mázak használata). Infravörös sugárzás, zaj, egésztest és kéz-kar vibráció, elektromágneses terek, füst (szulfidok, kloridok, fluoridok, karbonátok/, szervetlen ultrafinom porok (kvarc) és kerámia rostok) agyag, tektoszilikátok- földpátok- plagioklászok: albit, (nátrium- alumínium- szilikát), oligklász (nátrium kálcium), andezin (nátrium kálcium alumínum- kalcium- alumínium), labradorit (kálcium- nátrium- alumínium), betonit (kálcium- nátrium alumínium), anortit (kálcium alumíniumkalcium- alumínium), alkáli földpátok: mikroklin (kálium alumíni-um- szilikát), szanidin (kálium nátrium- alumínium), ortoklász (kálium- alumínium), fluorit kristályok, terméskövek, gipsz, lepidolit-indigó kő, kriolit-jégkő és mások, vegyi anyagok (fémek-berillium antimon oxid, bárium, borax, kadmium, szelén, kobalt, kolemanit, réz, króm, mangán, nikkel, kálium dikromát, vanádium, cink és dioxinok, szerves oldószerek) egészségkárosító hatásai. Az ágazati tevékenység, a fizikai, kémiai kóroki tényezők fokozzák a daganatok, szív- és érrendszeri, légúti, bőr, gyomor-bél, idegrendszeri, immun, endokrin és érzékszervi megbetegedések kialakulásának kockázatát fokozzák. Gyakoriak a légúti, bőr allergiás megbetegedések, a májkárosodás. Kézi teheremelés és kényszertesthelyzet fokozza az ízületi, váz és izomrendszeri betegségek gyakoriságát. Az éjszakai műszak (IARC 2A valószínűleg rákkeltő) daganatok és szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát fokozza. Jellemző megbetegedések: a kerámiakészítők között gyakoribb a kerámia rostok és szervetlen porok okozta tüdőfibrózis és tüdőrák, a kvarcpor okozta tüdőfibrózis és tüdő-rák, a berillium okozta tüdőrák. A refrakter kerámia rostok bőr, szem, és légúti irritációt okoznak és rákkeltő anyagok, mezoteliómát, tüdőrák kialakulását idézhetik elő. A refrakter kerámia rostok IARC 2B csoportba sorolt valószínűsíthető rákkeltők.

 • Lehetséges kórokok

  Fizikai, kémiai kóroki tényezőkel történő expozíció. Ergonómiai, pszichés, pszichoszociális kóroki tényezők és pszichés megterhelés hatása.

 • Kizáró, korlátozó okok és tényezők

  Kizáróak a jó látást érintő olyan betegségek és/vagy állapotok, melyekben tartós ülőmunka nem végezhető.

  Kizáró tényezők:

  • Jó látást igénylő munka végzésére nem alkalmas
  • Tartós ülőmunkát nem végezhet

   

  Korlátozzák az ép színlátást befolyásoló olyan betegségek és/vagy állapotok, melyekben vegyi anyagokkal végzett vagy egyoldalú, ismétlődő, monoton munka végzése nem javasolt.

  Korlátozó tényezők:

  • Ép színlátást igénylő munka végzésére nem alkalmas
  • Egyoldalú, ismétlődő, monoton mozgást igénylő munkát nem végezhet
  • Vegyi anyagokkal munkát nem végezhet
 • Prevenciós előírások és javaslatok

  Az 5/2020.ITM rendelet a munkahelyek kémiai biztonságáról kötelezően szabályozza Magyarországon az egyes kémiai kóroki tényezők munkakörnyezeti határértékét, biológiai monitorozásának rendjét, melynek betartása a munkáltató kötelessége.

  A munkáltató kötelessége a műszaki, illetve szervezési intézkedésekkel kiküszöbölni a kézi tehermozgatást vagy az ezzel járó kockázatot minimálisra csökkenteni, a munkavégzés helyét úgy alakítani, hogy a kézi anyagmozgatás feltételei a legbiztonságosabbak és egészségre ártalmatlanok legyenek (felméri a munka jellegének megfelelő egészségügyi és biztonsági követelményeket, a teher jellemzőit, ezáltal a lehető legkisebbre csökkenti a munkavállalókat fenyegető hátsérülés kockázatát). Szükséges az egyéni kockázati tényezők figyelembevétele, a munkavállaló tájékoztatása (teher súlya, súlypontja), oktatása, konzultáció biztosítása.

  Általános megelőzési stratégia, egészséges életmód tartása (dohányzás kerülése, testtömeg, has körfogat, BMI optimális szinten tartása, rendszeres fizikai aktivitás, egészséges táplálkozás, stressz kezelés) javasolt egészségfejlesztés, szív- és érrendszeri, daganatos megbetegedések megelőzése céljából. Ezen betegségek korai felismerését célzó szűrővizsgálatok ajánlottak. Hallásvizsgálat, EKG, mellkasröntgen, laboratóriumi vizsgálatok szükségesek.

  Védőoltások: szezonális influenza, bakteriális tüdőgyulladás ellen ajánlható.

  Megelőzés: kollektív védelem a baleseti, hő, zaj, belégzési (por, füst, kerámia rostok, kvarc, földpátok, fémek), ergonómiai expozíció csökkentésére (helyiség, berendezések, gépek, mű-szerek tervezése).

  Védőeszközök: munkaköri kockázatértékeléstől függően védőruha, védőkesztyű, védőlábbeli, légzésvédelmi eszközök, védőszemüveg, zajvédő eszközök alkalmazása szükséges.

 • Fogyatékossági és képességbeli megfelelés

  Mozgássérült, kevésbé súlyos látássérült és hallássérült emberek számára ajánlható a keramikus foglalkozás. A munkaképesség függ a megmaradt funkciók minőségétől és mértékétől.

 • Munkahelyi adaptáció

  A közlekedő utak, szociális helységek fizikai akadálymentesítése során figyelembe kell venni a fogyatékosság típusát. Általánosságban is fontos, hogy szöveges feliratoknak kellő betűnagysággal, jól értelmezhetők, egyértelműek legyenek. A tevékenységhez szükséges a természetes, illetve a szórt fénnyel való megvilágítás. Lényeges, hogy a munkafolyamatok betanítására hosszabb időt kell szánni, különösen a használtban lévő gépek és szerszámok miatt, illetve a munkafolyamatok betanítása során, a munkaszervezésben az ismétlődő feladatok biztosítására. Az értelmi fogyatékos munkavállaló mellé célszerű mentort biztosítani.

Vissza