Segítség a foglalkozások egészségügyi szempontjainak meghatározásához

Munkakör: Kárpitos (FEOR-08 7224)

 • A foglalkozás rövid leírása

  A kárpitos az ülő- és fekvőbútorokat, a járművek üléseinek párnázott részét, épületek belső tereinek fali kárpitozását, az ajtókárpitokat készíti és javítja. A párnázott részek elkészítése mellett feladata lehet még a bútor díszítése zsinórozással, szegekkel vagy gombokkal; a bútorok javítása, a munka előrelátható árának meghatározása, újrakárpitozás esetén az alkalmazásra kerülő szövetfajta megbeszélése a megrendelővel; járművek ülőbútorainak elkészítése; az épületek belső terének kárpitozása közvetlenül a falfelületre vagy az ahhoz rögzített fa-vázra; hangszigetelő párnázat készítése.

 • Betölthető munkakörök

  Ajtóbevonó kárpitos, autóülés- és bútorhuzat-készítő, bútorkárpitos, bútorkárpitvarró, díszítőkárpitos, hajókárpitos, járműkárpitos, karosszériakárpitozó, kárpitos párnatömő, ülő- és fekvőbútor-kárpitos, vagonkárpitos

 • Készségek és kompetenciák

  A kárpitos munkája döntően állómunka, ami megfelelő fizikai állóképességet igényel. Meghatározó a jó látás, tapintás, mint érzékelési funkciók. További kompetenciái közé tartozik az esztétikai érzék, a képi információk feldolgozásának képessége, esetenként a monotónia jó tűrése.

 • A foglalkozás jellege

  Ülő és álló, gyakran kényszertesthelyzetben, épületen belül, műhelyben és szabadban végzett, közepesen nehéz fizikai munka.

 • A foglalkozás egészségre gyakorolt hatása

  Baleseti egészségkárosodás (esés, sérülés, közlekedés). Egyes, a munkavégzés során alkalmazott vegyi anyagok daganatok és szív- és érrendszeri, légúti, idegrendszeri, érzékszervi, immun, gyomor-bélrendszeri és bőrbetegségek kialakulásának kockázatát fokozhatják. Mesterséges rostok, aeroszolok, porok belégzési expozíciója tüdőbetegségek kialakulását okoz-hatja. A ragasztóanyagok egyes kémiai komponensei (szerves oldószerek) idegrendszeri károsodást és daganatok kialakulását okozhatják. Biológiai kóroki tényezők (gombák, mérgek) okozta megbetegedések lehetősége. Jellemző kontakt és szisztémás allergiás kórállapotok előfordulása. A kényszertesthelyzetben végzett munkavégzés fokozza a váz- izomrendszeri betegségek kialakulási gyakoriságát. A textilmunkások között a tüdőrák, gyomorrák, orrgarat rákok és az általános daganatos halálozás fokozott.

 • Lehetséges kórokok

  Fizikai, kémiai és biológiai kóroki tényezőkkel történő expozíció. Ergonómiai, pszichés, pszichoszociális kóroki tényezők és pszichés megterhelés hatása.

 • Kizáró, korlátozó okok és tényezők

  Korlátozzák azon betegségek és/vagy állapotok, amelyekben az ép színlátás vagy a jó egyen-súlyérzés nehezített vagy nem javasolt poros, füstös, gőzös, gázos munkahelyen vagy gyakori hajolással, gyaloglással, tárgyak emelésével járó vagy tartós kényszertesthelyzetben vagy vegyi anyagokkal végzett munka.

  Korlátozó tényezők:

  • Ép színlátást igénylő munka végzésére nem alkalmas
  • Jó egyensúlyérzést igénylő munka végzésére nem alkalmas
  • Kézi anyagmozgatással járó munkavégzésre nem alkalmas
  • Tartós kényszertesthelyzettel (görnyedés, térdelés, guggolás, előrehajlott vagy egyéb) járó munkát nem végezhet
  • Sok gyaloglást és/vagy járkálás igénylő munkát nem végezhet
  • Poros, füstös, gőzös, gázos munkahelyen munkát nem végezhet
  • Vegyi anyagokkal munkát nem végezhet
 • Prevenciós előírások és javaslatok

  A munkáltató kötelessége a műszaki, illetve szervezési intézkedésekkel kiküszöbölni a kézi tehermozgatást vagy az ezzel járó kockázatot minimálisra csökkenteni, a munkavégzés helyét úgy alakítani, hogy a kézi anyagmozgatás feltételei a legbiztonságosabbak és egészségre ártalmatlanok legyenek (felméri a munka jellegének megfelelő egészségügyi és biztonsági követelményeket, a teher jellemzőit, ezáltal a lehető legkisebbre csökkenti a munkavállalókat fenyegető hátsérülés kockázatát). Szükséges az egyéni kockázati tényezők figyelembevétele, a munkavállaló tájékoztatása (teher súlya, súlypontja), oktatása, konzultáció biztosítása.

  Általános megelőzési stratégia, egészséges életmód tartása (dohányzás kerülése, testtömeg, has körfogat, BMI optimális szinten tartása, rendszeres fizikai aktivitás, egészséges táplálkozás, stressz kezelés) javasolt egészségfejlesztés, szív- és érrendszeri, daganatos megbetegedések megelőzése céljából. Ezen betegségek korai felismerését célzó szűrővizsgálatok ajánlottak. EKG, mellkasröntgen, laboratóriumi vizsgálatok javasoltak.

  Védőoltások: szezonális influenza, bakteriális tüdőgyulladás ellen ajánlhatók.

  Megelőzés: kollektív védelem balesetek, fizikai, kémiai, biológiai, ergonómiai kockázatok ellen (helyiségek, gépek, eszközök tervezése).

  Védőeszközök: munkaruha, szem, és az arc védelme, zajvédelem szükségesek.

 • Fogyatékossági és képességbeli megfelelés

  Elsősorban hallássérültek és egyes munkafolyamatokban enyhén értelmi fogyatékosok számára ajánlható foglalkozás. A kompetenciáknál figyelembe kell venni a fogyatékosságuk mértékét és funkcióképességüket. Az egyes részfeladatok a szellemi kompetenciák mellett vizsgálni kell a fizikai tulajdonságokat is.

 • Munkahelyi adaptáció

  Az akadálymentes helyváltoztatás, közlekedés biztosítása (rámpa, kapaszkodók szükség szerint liftek). Információs táblák, piktogramok, egyéb jelzések, térképek megfelelő elhelyezése. A munkaterületen természetes, illetve a szórt fénnyel való megvilágítás kialakítása. Hallássérültek esetében hallóhurok, hallókészülék biztosítása. Kiemelten fontos az értelmi fogyatékos munkavállalók esetében a munkafolyamatok egyszerű és érthető adaptációja, begyakorlása.

Vissza