Segítség a foglalkozások egészségügyi szempontjainak meghatározásához

Munkakör: Kalapos, kesztyűs (FEOR-08 7213)

 • A foglalkozás rövid leírása

  E foglalkozás betöltője a technológiai előírásoknak megfelelően különböző szőrme- vagy szövet- alapanyagokból, választott vagy előírt formának megfelelően női, férfi- és gyermeksapkát, kalapot, kesztyűt készít. Alap, kellék, segédanyagokat ellenőriz. Meghatározza a gyártástechnológiát az alap- és kellékanyagok szerint. Feladatait döntően manuálisan, de alapvetően gépek segítségével látja el.

 • Betölthető munkakörök

  Bőrkesztyűszabász, kalapbélés és -kellékszabó, kalapfelület-kikészítő, kalapkarimaszél-csiszoló és -gőzölő, sapkakészítő, kesztyűadjusztáló, kesztyűbélelő, kesztyűdíszítő, kesztyű-fényező, kesztyűpréselő, kesztyűszabász, kesztyűvarró, kesztyűvasaló, kézi kesztyűvarró, női kalapos

 • Készségek és kompetenciák

  A kalapos és kesztyűs munkakörökben foglalkoztatottak számára a jó látásnak párosulnia kell a kézügyességgel és a figyelemkoncentrációval. E tevékenységi körökben fontos lehet az esztétikai érzék, a képi információfeldolgozás képessége és a monotónia tűrés.

 • A foglalkozás jellege

  Ülő és álló testhelyzetben, épületen belül, gyakran kényszertesthelyzetben végzett könnyű fizikai és szellemi munka.

 • A foglalkozás egészségre gyakorolt hatása

  Baleseti egészségkárosodás (esés, sérülés, közlekedés). Elektromechanikus gépek alkalmazása esetén zaj, kéz-kar vibráció és elektromágneses sugárzás egészségkárosító hatásai. Egyes, a munkavégzés során alkalmazott kémiai anyagok daganatok és szív- és érrendszeri, légúti és idegrendszeri és bőrbetegségek kialakulásának kockázatát fokozhatják. Megfelelő fizikai aktivitás hiánya és ülő munkavégzés esetén a szív- és érrendszeri és daganatos betegségek, elhízás, anyagcserezavarok, cukorbetegség kialakulásának kockázata fokozódik. A kalapkészítők hagyományos betegsége a kis állatok szőrének nemezelése során alkalmazott higany-nitrát gőzök idegrendszeri mérgező hatása következtében kialakult idegrendszeri károsodás, az „őrült kalapos betegség” és a „kalapos remegés”. Leggyakoribb toxikus anyagok az arzén, az ólom és a higany. Ezen vegyületek alkalmazását az Európai Unióban már betiltották.

 • Lehetséges kórokok

  Fizikai és kémiai kóroki tényezőkel történő expozíció. Ergonómiai, pszichés, pszichoszociális kóroki tényezők és pszichés megterhelés hatása.

 • Kizáró, korlátozó okok és tényezők

  Kizáró, korlátozó okok és tényezők: Kizáróak az olyan betegségek és/vagy állapotok, melyekben a tartós állómunka végzése nem javasolt.

  Kizáró tényezők:

  • Tartós állómunkát nem végezhet

   

  Korlátozzák a jó látást vagy ép színlátást vagy jó egyensúlyérzést befolyásoló olyan betegségek és/vagy állapotok, melyekben változó hőmérsékletű vagy nedves, nyirkos, párás munkahelyen vagy vegyi anyagokkal vagy gyakori hajolással, gyaloglással, tárgyak emelésével vagy tartós kényszer testhelyzetben végzett munka nem javasolt.

  Korlátozó tényezők:

  • Jó látást igénylő munka végzésére nem alkalmas
  • Ép színlátást igénylő munka végzésére nem alkalmas
  • Jó egyensúlyérzést igénylő munka végzésére nem alkalmas
  • Tartós kényszertesthelyzettel (görnyedés, térdelés, guggolás, előrehajlott vagy egyéb) járó munkát nem végezhet
  • Sok gyaloglást és/vagy járkálás igénylő munkát nem végezhet
  • Nedves, nyirkos, párás munkahelyen munkát nem végezhet
  • Változó hőmérsékletű munkahelyen munkát végezhet
  • Vegyi anyagokkal munkát nem végezhet
 • Prevenciós előírások és javaslatok

  Általános megelőzési stratégia, egészséges életmód tartása (dohányzás kerülése, testtömeg, has körfogat, BMI optimális szinten tartása, rendszeres fizikai aktivitás, egészséges táplálkozás, stressz kezelés) javasolt egészség fejlesztés, szív- és érrendszeri, daganatos megbetegedések megelőzése céljából. Ezen betegségek korai felismerését célzó szűrővizsgálatok ajánlottak. EKG, mellkasröntgen és laboratóriumi vizsgálatok javasoltak.

  Védőoltások: szezonális influenza és bakteriális tüdőgyulladás ellen ajánlhatók.

  Megelőzés: kollektívvédelem balesetek, fizikai, kémiai, ergonómiai kockázatok ellen (helyiségek, gépek, eszközök tervezése).

  Védőeszközök: munkaruha, szem védelme, esetleg légzésvédelem szükségesek.

 • Fogyatékossági és képességbeli megfelelés

  Hallás-, látás- és mozgássérültek, esetenként autisták által betölthető foglalkozás. A kompetenciáknál figyelembe kell venni a fogyatékosságuk mértékét és funkcióképességüket. Az egyes részfeladatok a szellemi kompetenciák mellett vizsgálni kell a fizikai tulajdonságokat is.

 • Munkahelyi adaptáció

  Akadálymentes helyváltoztatás, közlekedés biztosítása (rámpa, kapaszkodók szükség szerint liftek). Információs táblák, piktogramok, egyéb jelzések, térképek megfelelő elhelyezése. A munkaterületen természetes, illetve a szórt fénnyel való megvilágítás kialakítása. Hallássérültek esetében hallóhurok, hallókészülék biztosítása. Autisták, értelmi sérültek foglalkoztatása esetén a munkaköri betanítás során fontos a feladatok megértetése, a sokoldalú szemléltetés, a munkaműveletek rendszeres megismétlése, technikájának begyakorlása, az új ismeretek fokozatos, kisebb lépésekben való közlése, valamint a könnyen érthető kommunikáció alkalmazása. Szükség szerint mentor beállítása.

Vissza