Segítség a foglalkozások egészségügyi szempontjainak meghatározásához

Munkakör: Szabó, varró (FEOR-08 7212)

 • A foglalkozás rövid leírása

  A szabó, varró szakember legyártja, összeállítja, átalakítja és megjavítja a méretre szabott vagy kézzel készített ruhákat; (pl.: öltönyt, kabátot). További termékeket (pl. ágyneműt, függönyt) készít textilanyagokból, vékony bőrből, szőrméből vagy egyéb anyagokból.

 • Betölthető munkakörök

  Ágyneművarró, átalakító szabó, bébiruha készítő, bőrruhakészítő és -javító, díszpárnakészítő, fehérneművarró, férfiruhaszabó, függönyvarró, fűző- és melltartókészítő, gyermekruha-készítő, hátizsák- sátor- és ponyvakészítő, jelmez- és alkalmiruha-készítő, kötöttáru szabász, lakástextil-készítő, mérték utáni szabó, munkaruha- és védőruha-készítő, női szabó, paszományos és gombkötő, ruhakészítő, színházi varró, vitorlaszabó és -készítő, zászlókészítő

 • Készségek és kompetenciák

  Kielégítő manuális készségek mellett jó látással kell rendelkeznie. Fontos a figyelemkoncentráció, a pontosság, a képi információk feldolgozásának képessége, a monotónia jó tűrése.

 • A foglalkozás jellege

  Ülő és álló, gyakran kényszertesthelyzetben, épületen belül végzett könnyű fizikai és szellemi munka.

 • A foglalkozás egészségre gyakorolt hatása

  Baleseti egészségkárosodás (esés, szúrt, vágott sérülések, közlekedés). Elektromechanikus gépek alkalmazása esetén zaj, kéz-kar vibráció és elektromágneses sugárzás egészségkárosító hatásai. Egyes kémiai (festék, szövet részecskék) anyagok daganatok és szív- érrendszeri, légúti és idegrendszeri és bőrbetegségek kialakulásának kockázatát fokozhatják. A képernyős munkavégzés okozta szemet, a váz- és izomrendszert érintő terhelések. Megfelelő fizikai aktivitás hiánya és ülő munkavégzés esetén a szív- érrendszeri és daganatos betegségek, elhízás, anyagcserezavarok, cukorbetegség kialakulásának kockázata fokozódik. A textil-munkások között a tüdőrák, gyomorrák, orrgarat rákok és az általános daganatos halálozás fokozott.

 • Lehetséges kórokok

  Fizikai és kémiai kóroki tényezőkel történő expozíció. Ergonómiai, pszichés, pszichoszociális kóroki tényezők és pszichés megterhelés hatása

 • Kizáró, korlátozó okok és tényezők

  Kizáróak a jó látást befolyásoló betegségek és/vagy állapotok.

  Kizáró tényezők:

  • Jó látást igénylő munka végzésére nem alkalmas

   

  Korlátozzák az ép színlátást befolyásoló azon betegségek és/vagy állapotok, amelyekben poros, füstös, gőzös, gázos munkahelyen vagy nedves, nyirkos, párás munkahelyen vagy zajos munkahelyen vagy gyakori hajolással, gyaloglással, tárgyak emelésével járó vagy tartós ülőmunka nem javasolt.

  Korlátozó tényezők:

  • Ép színlátást igénylő munka végzésére nem alkalmas
  • Kézi anyagmozgatással járó munkavégzésre nem alkalmas
  • Tartós ülőmunkát nem végezhet
  • Sok gyaloglást és/vagy járkálás igénylő munkát nem végezhet
  • Zajos munkahelyen munkát nem végezhet
  • Nedves, nyirkos, párás munkahelyen munkát nem végezhet
  • Poros, füstös, gőzös, gázos munkahelyen munkát nem végezhet
 • Prevenciós előírások és javaslatok

  Általános megelőzési stratégia, egészséges életmód tartása (dohányzás kerülése, testtömeg, has körfogat, BMI optimális szinten tartása, rendszeres fizikai aktivitás, egészséges táplálkozás, stressz kezelés) javasolt egészség fejlesztés, szív- és érrendszeri, daganatos megbetegedések megelőzése céljából. Ezen betegségek korai felismerését célzó szűrő¬vizsgálatok ajánlottak. EKG, mellkasröntgen, laboratóriumi vizsgálatok javasoltak, Védőoltás: szezonális influenza, bakteriális tüdőgyulladás ellen ajánlható. Megelőzés: kollektív védelem balesetek, fizikai, kémiai, ergonómiai kockázatok ellen (helyiségek, gépek, eszközök tervezése). Védőeszközök: munkaruha szükséges.

 • Fogyatékossági és képességbeli megfelelés

  Hallás-, látás- és mozgássérültek, esetenként autisták által betölthető foglalkozás. A kompetenciáknál figyelembe kell venni a fogyatékosságuk mértékét és funkcióképességüket. Az egyes részfeladatok a szellemi kompetenciák mellett vizsgálni kell a fizikai tulajdonságokat is.

 • Munkahelyi adaptáció

  Az akadálymentes helyváltoztatás, közlekedés biztosítása (rámpa, kapaszkodók szükség szerint liftek). Információs táblák, piktogramok, egyéb jelzések, térképek megfelelő elhelyezése. A munkaterületen természetes, illetve a szórt fénnyel való megvilágítás kialakítása. Hallássérültek esetében hallóhurok, hallókészülék biztosítása. Autisták, értelmi sérültek foglalkoztatása esetén, a munkaköri betanítás során, fontos a feladatok megértetése, a sokoldalú szemléltetés, a munkaműveletek rendszeres megismétlése, technikájának begyakorlása, az új ismeretek fokozatos, kisebb lépésekben való közlése, valamint a könnyen érthető kommunikáció alkalmazása. Szükség szerint mentor beállítása.

Vissza