Segítség a foglalkozások egészségügyi szempontjainak meghatározásához

Munkakör: Pék, édesiparitermék-gyártó (FEOR-08 7114)

 • A foglalkozás rövid leírása

  Kis-, közép- és nagyüzemekben kenyérféleségeket, péksüteményeket és egyéb (tojással, margarinnal dúsított) termékeket állít elő. Az előállítás során kézi vagy gépi dagasztást végez, kialakítja a termékek formáját, majd a nyersterméket különböző típusú kemencében megsüti. Mindemellett előkészíti az édesipari alap- és segédanyagokat, előállítja, formázza, csomagolja a cukorka-, kávé-, csokoládé-, kemény cukrászati és liszttartalmú készítményeket.

 • Betölthető munkakörök

  Bonbonkészítő (kézi), cikóriagyökér- feldolgozó, cukor-, cukorkatöltelék-főző, cukorkagyár-tó, csokoládéfigura-formázó, csokoládétáblázó, csokoládétermék-gyártó, dagasztó, deszszertgyártó, édesipari termékgyártó, fagyasztott pékáru sütő (látvány sütöde), finompékáru-gyártó, grillázssütő, gumicukorgyártó, gyorsfagyasztott tésztát gyártó, gyorspékségi sütő és eladó, házitészta-készítő, jégkrémgyártó, kakaómassza-préselő, karamellafőző, kávé- és pót-kávégyártó, kávé-kakaóbab őrlő és pörkölő, keksz- és ostyagyártó, konyakmeggy gyártó (kézi), marcipánkészítő, mézesáru kandírozó, mézeskalács-készítő, morzsakészítő, nápolyikészítő, ostya és fagylalttölcsér készítő, pászkatészta-készítő, pék, pék-cukrász (édes-ipari), péksütemény-készítő, pereckészítő, réteslapkészítő, sütőipari munkás, szaloncukor-gyártó, száraztészta-készítő, teasütemény gyártó, télifagyi gyártó, tésztakészítő, tortadísz készítő, törökméz- és vattacukor-készítő, vattacukor készítő

 • Készségek és kompetenciák

  Fontos a jó látás és ízlelés. Meghatározó a megfelelő erőnlét, a fizikai állóképesség, a hőhatások és a monotónia jó tűrése, valamint a felelősségvállalás, a megbízhatóság.

 • A foglalkozás jellege

  Álló, gyakran kényszertesthelyzetben, épületen belül, védőeszközök alkalmazásával végzett közepesen nehéz fizikai és szellemi munka

 • A foglalkozás egészségre gyakorolt hatása

  Baleseti egészségkárosodás (esés, sérülés, égés, közlekedés). Kedvezőtlen klimatikus viszonyok, hőérzeti diszkomfort. Infravörös sugárzás egészségkárosító hatásai, férfi nemzőképesség csökkenése. Zaj egészségkárosodást okozó hatásai. Kémiai kóroki tényezők (aeroszolok, szerves gőzök, gázok, illékony anyagok, füst légúti, szájon át és bőrön keresztüli) expozíciója. Fizikai, kémiai és biológiai kóroki tényezők (mérgek, gombák) fokozhatják a légúti, immunológiai, szív- érrendszeri, idegrendszeri, érzékszervi (katarakta), daganatos és bőrbetegségek kialakulásnak kockázatát. Fogszuvasodás (cukrászat) kialakulásának kockázata fokozott. A kézi tehermozgatás és a kényszertesthelyzet növeli az ízületeket, váz- és izomrend-szert érintő megbetegedések kialakulását. Az éjszakai munkavégzés (IARC 2A valószínűleg rákkeltő) daganatok és szív- érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát fokozza. A pékek típusos foglalkozási betegsége az asztma (leggyakoribb kiváltó allergének a búza, árpa, szója, rozsliszt, tojás, tojáspor fehérjék, alfa amiláz, magvak, élesztő és egyéb gombák). Az ágazati munkavállalók között a légúti daganatok (egyes felmérésekben a tüdőrák relatív gyakorisága több mint kétszeres) gyakorisága nagyobb (rákkeltő vegyületek: policiklusos aromás hidrokarbonok, nitrozodimetilamin, aflatoxin, sterigmatocisztin, zeralenon, szabad gyökök).

 • Lehetséges kórokok

  Fizikai, kémiai, biológiai kóroki tényezők. Ergonómiai, pszichés, pszichoszociális kóroki tényezők és pszichés megterhelés hatása.

 • Kizáró, korlátozó okok és tényezők

  Kizáróak a jó látást befolyásoló olyan betegségek és/vagy állapotok, amelyekben zárttéri melegben, egyoldalú, ismétlődő, monoton vagy tartós ülő- vagy tartós állómunka nem végezhető.

  Kizáró tényezők:

  • Jó látást igénylő munka végzésére nem alkalmas
  • Tartós ülőmunkát nem végezhet
  • Tartós állómunkát nem végezhet
  • Egyoldalú, ismétlődő, monoton mozgást igénylő munkát nem végezhet
  • Zárttéri meleg munkahelyen munkát nem végezhet

   

  Korlátozzák az ép színlátást vagy jó egyensúly érzékelést érintő olyan betegségek és/vagy állapotok, melyekben zajos munkahelyen, fokozott balesetveszéllyel járó vagy gyakori hajolással, gyaloglással, tárgyak emelésével járó vagy tartós kényszertesthelyzettel járó vagy vegyi anyagokkal végzett munka nem javasolt.

  Korlátozó tényezők:

  • Ép színlátást igénylő munka végzésére nem alkalmas
  • Jó egyensúlyérzést igénylő munka végzésére nem alkalmas
  • Kézi anyagmozgatással járó munkavégzésre nem alkalmas
  • Tartós kényszertesthelyzettel (görnyedés, térdelés, guggolás, előrehajlott vagy egyéb) járó munkát nem végezhet
  • Sok gyaloglást és/vagy járkálás igénylő munkát nem végezhet
  • Zajos munkahelyen munkát nem végezhet
  • Fokozottan balesetveszélyes munkát nem végezhet
  • Vegyi anyagokkal munkát nem végezhet
 • Fokozott baleseti kockázat

  Baleseti kockázattal jár, ha nem javasolt a munkavállaló részére időkényszer keretei között végzett munka.

  Fokozott baleseti kockázat:

  • Időkényszer keretei közötti munkát nem végezhet (pl. futószalag)
 • Prevenciós előírások és javaslatok

  Járványügyi érdekből kiemelt munkakörök esetén személyi higiénés alkalmassági vizsgálat végzendő- „Egészségügyi nyilatkozat és vizsgálati adatok” könyv szükséges.

  A munkáltató kötelessége a műszaki, illetve szervezési intézkedésekkel kiküszöbölni a kézi tehermozgatást vagy az ezzel járó kockázatot minimálisra csökkenteni, a munkavégzés helyét úgy alakítani, hogy a kézi anyagmozgatás feltételei a legbiztonságosabbak és egészségre ártalmatlanok legyenek (felméri a munka jellegének megfelelő egészségügyi és biztonsági követelményeket, a teher jellemzőit, ezáltal a lehető legkisebbre csökkenti a munkavállalókat fenyegető hátsérülés kockázatát). Szükséges az egyéni kockázati tényezők figyelembevétele, a munkavállaló tájékoztatása (teher súlya, súlypontja), oktatása, konzultáció biztosítása.

  Általános megelőzési stratégia, egészséges életmód tartása (dohányzás kerülése, testtömeg, has körfogat, BMI optimális szinten tartása, rendszeres fizikai aktivitás, egészséges táplálkozás, stressz kezelés) javasolt egészségfejlesztés, szív- és érrendszeri, daganatos megbetegedések megelőzése céljából. Ezen betegségek korai felismerését célzó szűrővizsgálatok ajánlottak. Hallásvizsgálat, EKG, mellkasröntgen, légzésfunkciós, laboratóriumi vizsgálatok javasoltak.

  Védőoltások: szezonális influenza, bakteriális tüdőgyulladás ellen ajánlható.

  Megelőzés: kollektív védelem balesetek, fizikai, biológiai, kémiai, ergonómiai kockázatok ellen (helyiségek, gépek, eszközök tervezése).

  Védőeszközök: munkaruha, védőlábbeli, kesztyű, védőszemüveg, sapka/kendő, zajvédelem szükségesek.

 • Fogyatékossági és képességbeli megfelelés

  A foglalkozás hallássérültek által, a funkcióképességüknek megfelelően is végezhető. Figyelemmel a munkavállaló végzettségének, képességeinek, egészségi állapotának leginkább megfelelő a pék, édesiparitermék-gyártó feladatokra, valamint a fejlesztési, képzési lehetőségekre.

 • Munkahelyi adaptáció

  Legfontosabb a hallássérült személyek információhoz való hozzáférése, illetve a halló személyekkel való kommunikációjuk biztosítása. Azoknak a hallássérült munkavállalóknak, akik a beszédértés során elsődlegesen nem a hallásmaradványukra és a szájról olvasásra támaszkodnak, orális tolmács, vagy jelnyelvi tolmács igénybevételére van szükségük a kommunikáció során. E mellett célszerű a vezeték nélküli kommunikációs eszközök, rendszerek alkalmazása. Ha gépet használ (dagasztógép, tésztanyújtó, elektromos kemencék stb.), legyenek olyan vizuális jelzések (fény), amely a meghibásodást közvetítik számára.

Vissza