Segítség a foglalkozások egészségügyi szempontjainak meghatározásához

Munkakör: Tejfeldolgozó, tejtermékgyártó (FEOR-08 7113)

 • A foglalkozás rövid leírása

  A tejfeldolgozó a beérkezett alapanyagokat a tejfeldolgozó üzemekben pasztőrözött tejjé és tejtermékekké dolgozza fel. Feladatai közé tartozik az üzembe érkező alapanyagok átvétele, megmérése, minőségének ellenőrzése és előtárolása; a tej pasztőrözése, zsírtartalmának beállítása és homogénezése; tejszínből vajféleségek készítése, a tejszín hőkezelése, lehűtése, érlelése és kiköpülése; savanyított tejtermékek gyártása. Mindemellett végzi a pasztőrözött tej és a tejtermékek adagolását, csomagolását és tárolását; a szigorú higiéniai és technológiai előírások betartását, egyszerűbb karbantartási munkák ellátását.

 • Betölthető munkakörök

  Elsődleges tejkezelő, fehérsajtkészítő, friss és tartós tejtermékek gyártója, gomolyaalapanyag-készítő, homogenizáló (élelmiszer-ipari), kazeinkészítő, kazeinörlő, kefír-, joghurtkészítő, keménysajt-készítő, lágysajt-kezelő, margarinfeldolgozó, ömlesztettsajt-főző, sajt- és vajkészítő, sajtdaráló, sajtérlelő, sajtkészítő, sajtkezelő, sajtpréselő, tej- tejszínpasztő-röző és -sterilező, tejcsomagoló, tejfejtő, tejfeldolgozó, tejföl- és túrókészítő, tejporkészítő, tejtermék előkészítő, tejtermékgyártó, üzemi tejátvevő, vajkészítő, vajleszedő, vajmester

 • Készségek és kompetenciák

  A gyártósori munka igényli a megfelelő szem-kéz koordinációt, a figyelem-összpontosítást. Szükséges a jó fizikai erőnlét, a munkafázisok rutinszerű ismétlése monotóniatűrést igényel.

 • A foglalkozás jellege

  Álló, gyakran kényszertesthelyzetben, épületen belül, védőeszközök alkalmazása mellett végzett közepesen nehéz fizikai munka.

 • A foglalkozás egészségre gyakorolt hatása

  Baleseti egészségkárosodás (esés, csúszás, sérülés, közlekedés) kockázata. Kedvezőtlen klimatikus viszonyok, hőérzeti diszkomfort (hűtött helyiségek). Zaj egészségkárosító hatásai. Aeroszolok, szerves anyagok légúti, szájon át és bőrön keresztüli expozíciója okozta egészségkárosító hatások. Biológiai és kémiai anyagok egészségkárosító hatásai. Légúti, allergiás, immun, bőrbetegségek előfordulása az ágazatban dolgozókon. Kézi tehermozgatás esetén az ízületeket, váz- és izomrendszert érintő betegségek kockázata nő. Az éjszakai munkavégzés (IARC 2A, valószínűleg rákkeltő) daganatok és szív- érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát fokozza. Az Ageratina altissima- fehérvirágú kenderbojt- toxikus anyaga, a tremetol okozta régen a gyakran halálos kimenetelű tejbetegséget (hányás, idegrendszeri károsodás remegés, kóma, nagy halálozás). A növényt a tehenek elfogyasztották, és az álla-tok tejével, húsával jutott a toxin az emberekbe.

 • Lehetséges kórokok

  Biológiai, fizikai, kémiai kórokok (aeroszolok légúti, szájon át és bőrön keresztüli expozíciója). Ergonómiai, pszichés, pszichoszociális kóroki tényezők és pszichés megterhelés hatása.

 • Kizáró, korlátozó okok és tényezők

  Kizáróak a jó látást vagy ép színlátást vagy vegyi anyagokkal végzett munkát nehezítő betegségek és/vagy állapotok.

  Kizáró tényezők:

  • Jó látást igénylő munka végzésére nem alkalmas
  • Ép színlátást igénylő munka végzésére nem alkalmas
  • Vegyi anyagokkal munkát nem végezhet

   

  Korlátozzák olyan betegségek és/vagy állapotok, melyekben a jó egyensúlyérzés befolyásolt vagy nem javasolt nedves, nyirkos, párás munkahelyen vagy gyakori hajolással, gyaloglással, tárgyak emelésével vagy tartós kényszertesthelyzettel vagy fokozott balesetveszéllyel járó vagy időkényszer keretei között végzett, vagy tartós állómunka.

  Korlátozó tényezők:

  • Jó egyensúlyérzést igénylő munka végzésére nem alkalmas
  • Kézi anyagmozgatással járó munkavégzésre nem alkalmas
  • Tartós kényszertesthelyzettel (görnyedés, térdelés, guggolás, előre-hajlott vagy egyéb) járó munkát nem végezhet
  • Tartós állómunkát nem végezhet
  • Sok gyaloglást és/vagy járkálás igénylő munkát nem végezhet
  • Nedves, nyirkos, párás munkahelyen munkát nem végezhet
  • Fokozottan balesetveszélyes munkát nem végezhet
  • Időkényszer keretei közötti munkát nem végezhet (pl. futószalag)
 • Prevenciós előírások és javaslatok

  A munkáltató kötelessége a műszaki, illetve szervezési intézkedésekkel kiküszöbölni a kézi tehermozgatást vagy az ezzel járó kockázatot minimálisra csökkenteni, a munkavégzés helyét úgy alakítani, hogy a kézi anyagmozgatás feltételei a legbiztonságosabbak és egészségre ártalmatlanok legyenek (felméri a munka jellegének megfelelő egészségügyi és biztonsági követelményeket, a teher jellemzőit, ezáltal a lehető legkisebbre csökkenti a munkavállalókat fenyegető hátsérülés kockázatát). Szükséges az egyéni kockázati tényezők figyelembevétele, a munkavállaló tájékoztatása (teher súlya, súlypontja), oktatása, konzultáció biztosítása. Járványügyi érdekből kiemelt munkakörök esetén személyi higiénés alkalmassági vizsgálat végzendő – „Egészségügyi nyilatkozat és vizsgálati adatok” könyv szükséges.

  Általános megelőzési stratégia, egészséges életmód tartása (dohányzás kerülése, testtömeg, has körfogat, BMI optimális szinten tartása, rendszeres fizikai aktivitás, egészséges táplálkozás, stresszkezelés) javasolt egészségfejlesztés, szív- és érrendszeri, daganatos megbetegedések megelőzése céljából. Ezen betegségek korai felismerését célzó szűrő¬vizsgálatok ajánlottak. Hallásvizsgálat, EKG, mellkasröntgen, laboratóriumi vizsgálatok ajánlhatók.

  Védőoltások: szezonális influenza, bakteriális tüdőgyulladás ellen ajánlható.

  Megelőzés: Kollektív védelem balesetek, fizikai, biológiai, kémiai, ergonómiai kockázatok ellen (helyiségek, gépek, eszközök tervezése).

  Védőeszközök: munkaruha, védőlábbeli, kesztyű, védőszemüveg, sapka/kendő, zajvédelem szükségesek.

 • Fogyatékossági és képességbeli megfelelés

  A foglalkozást az egyes munkakörök átszervezésével, személyre szabott illesztésével hallás-sérültek és értelmileg akadályozottak, megfelelő fizikai és szellemi kompetenciák vizsgálatával gyakorolhatják.

 • Munkahelyi adaptáció

  Közlekedés biztosítása, áttekintő táblák, térképek, a szöveges feliratoknak jól értelmezhetőknek kell lenni egyszerű tömör, betűtípus alkalmazása. Értelmi sérültek esetében egyszerű résztevékenységek (pl.: tejtermék csomagoló, sajtdaráló stb.) elvégzésére nyílik lehetőség, melynek betanítása során fontos az új ismeretek fokozatos átadása, a többszöri, sokoldalú szemléltetés. Halláscsökkenés esetében fontos a tejfeldolgozó gépek, berendezések hangjelzéseinek fényjelzések használatával történő átalakítása.

Vissza