Segítség a foglalkozások egészségügyi szempontjainak meghatározásához

Munkakör: Vegyes profilú gazdálkodó (FEOR-08 6130)

 • A foglalkozás rövid leírása

  Az agrárium területén farmgazdasági körülmények szerint megtervezi, megszervezi, irányítja és elvégzi a szántóföldi és kertészeti (gyümölcs, zöldség, szőlő) növények termelésével, gazdasági állatok tartásával és tenyésztésével kapcsolatos teendőket. Feladatai között talaj-előkészítést, ültetvénytelepítést, vetést, növényápolást, növényvédelmet, trágyázást, öntözést, betakarítást végez; előkészíti az állatokat, állati termékeket vagy a terményeket értékesítésre, elszállításra; elvégzi a gazdasági épületek, a gépek és berendezések karbantartását, az istállók tisztán tartását.

 • Betölthető munkakörök

  Állat- és növénytermesztő, aranykalászos gazda, biogazda, ezüstkalászos gazda, ökogazda, önálló gazda, őstermelő

 • Készségek és kompetenciák

  Jó kognitív kompetenciái mellett alapvető a szervezőkészség, a figyelemmegosztás, a rend-szerezés, a modellalkotás, az összehasonlítás képessége, a környezettudatos magatartás. Fontos lehet a jó fizikai állóképesség, esetenként a stressztűrés.

 • A foglalkozás jellege

  Álló, helyzetváltoztatással járó, épületen belül és gyakran szabadban, kényszertesthelyzetben végzett, nehéz fizikai munka.

 • A foglalkozás egészségre gyakorolt hatása

  Baleseti egészségkárosodás (esés, sérülés, közlekedés) lehetősége nagy. Kedvezőtlen klimatikus körülmények, hőérzeti diszkomfort. UV sugárzás egészségkárosító hatás, nő a bőr daganatos megbetegedéseinek (melanóma, nem festékes bőrdaganatok) kockázata. Mezőgazdasági gépek alkalmazása esetén egésztest és kéz-kar vibráció váz- izomrendszer, érrendszeri, idegrendszeri egészségkárosító hatása. Rovarcsípés, állatok közvetítette betegségek. Zaj okozta halláskárosodás és hallórendszeren kívüli egészség károsító hatások. Szervetlen és szerves porok és biológiai kóroki tényezők közös expozíciója (belégzési, bőrön keresztüli, szájon át) okozta megbetegedések. Vegyszerek (növényvédő szerek, peszticidek, rovarölők, gombaölők) alkalmazása esetén nő a légzőszervi, szív- érrendszeri, bőr, idegrendszeri, gyomor-bélrendszeri, érzékszervi, endokrin, vese és daganatos betegségek kialakulásának való-színűsége. Biológiai kóroki tényezők egészségkárosító hatása. Jellemzők a légzőszervei megbetegedések, szövetközti tüdőgyulladások, allergiás hörgőgyulladások, típusos foglalkozási betegség a farmertüdő, Aspergillus és termofil Actinomycetes gomba fajok okozta krónikus allergiás tüdőgyulladás. A dízel kipufogógáz IARC 1, biztosan rákkeltő, a benzin kipufogógáz IARC 2B csoportba sorolt lehetséges rákkeltő.

 • Lehetséges kórokok

  Zaj és vibráció hatása. Szerves és szervetlen por expozíció. Kémiai és biológiai kóroki tényezőkkel történő expozíció lehetősége. Ergonómiai, pszichés, pszichoszociális kóroki tényezők és pszichés megterhelés hatása.

 • Kizáró, korlátozó okok és tényezők

  Kizáróak olyan betegségek és/vagy állapotok, amelyek a szabadban végzett vagy gyakori hajolással, gyaloglással, tárgyak emelésével járó munka nem javasolt.

  Kizáró tényezők:

  • Kézi anyagmozgatással járó munkavégzésre nem alkalmas
  • Sok gyaloglást és/vagy járkálás igénylő munkát nem végezhet
  • Szabadban munkát nem végezhet

   

  Korlátozzák az olyan betegségek és/vagy állapotok, melyek a jó látást vagy ép színlátást vagy vegyi anyagokkal vagy fokozott figyelmet igénylő vagy tartós kényszer testhelyzetben végzett vagy tartós állómunka nem javasolt.

  Korlátozó tényezők:

  • Jó látást igénylő munka végzésére nem alkalmas
  • Ép színlátást igénylő munka végzésére nem alkalmas
  • Tartós kényszertesthelyzettel (görnyedés, térdelés, guggolás, előrehajlott vagy egyéb) járó munkát nem végezhet
  • Tartós állómunkát nem végezhet
  • Fokozott figyelmet igénylő munkát nem végezhet
  • Vegyi anyagokkal munkát nem végezhet
 • Fokozott baleseti kockázat

  Fokozott baleseti kockázatot jelentenek azon betegségek és/vagy állapotok, melyekben változó hőmérsékletű munkahelyen vagy poros, füstös, gőzös, gázos munkahelyen vagy nedves, nyirkos, párás munkahelyen végzett munka nem javasolt.

  Fokozott baleseti kockázat:

  • Nedves, nyirkos, párás munkahelyen munkát nem végezhet
  • Poros, füstös, gőzös, gázos munkahelyen munkát nem végezhet
  • Változó hőmérsékletű munkahelyen munkát végezhet
 • Prevenciós előírások és javaslatok

  A munkáltató kötelessége a műszaki, illetve szervezési intézkedésekkel kiküszöbölni a kézi tehermozgatást vagy az ezzel járó kockázatot minimálisra csökkenteni, a munkavégzés helyét úgy alakítani, hogy a kézi anyagmozgatás feltételei a legbiztonságosabbak és egészségre ártalmatlanok legyenek (felméri a munka jellegének megfelelő egészségügyi és biztonsági követelményeket, a teher jellemzőit, ezáltal a lehető legkisebbre csökkenti a munkavállalókat fenyegető hátsérülés kockázatát). Szükséges az egyéni kockázati tényezők figyelembevétele, a munkavállaló tájékoztatása (teher súlya, súlypontja), oktatása, konzultáció biztosítása. A tej- és húsforgalmazás és feldolgozás járványügyi érdekből kiemelt munkakör, ezért személyi higiénés alkalmassági vizsgálat végzendő – „Egészségügyi nyilatkozat és vizsgálati adatok” könyv szükséges.

  Általános megelőzési stratégia, egészséges életmód tartása (dohányzás kerülése, testtömeg, has körfogat, BMI optimális szinten tartása, rendszeres fizikai aktivitás, egészséges táplálkozás, stresszkezelés) javasolt egészségfejlesztés, szív- és érrendszeri, daganatos megbetegedések megelőzése céljából. Ezen betegségek korai felismerését célzó szűrővizsgálatok ajánlottak. Bőrdaganatok kialakulásának kockázata miatt a bőr rendszeres ellenőrzése. Hallásvizsgálat, EKG, mellkasröntgen és laboratóriumi vizsgálatok javasolhatók.

  Védőoltások: ajánlhatók kullancscsípés által okozott agyvelőgyulladás, tetanusz, szezonális influenza, bakteriális tüdőgyulladás ellen.

  Megelőzés: kollektív védelem a balesetek, fizikai, kémia, biológiai, ergonómia kórokok ellen (gép, eszköztervezés).

  Védőeszközök: védőruha, védőkesztyű, védőszemüveg, védőlábbeli szükségesek.

 • Fogyatékossági és képességbeli megfelelés

  Értelmi sérültek, halláskárosodottak, estlegesen autisták által betölthető foglalkozáson belül egy-egy részfeladat ellátására alkalmasak lehetnek. Különösen a növényvédő szerek, vegyi anyagok használatát nélkülöző biogazdálkodásban, állattartásban.

 • Munkahelyi adaptáció

  Fontos a közlekedő utak egyértelmű kijelölése, többszöri bejárása, egyes azonosítási pontok bejelölése. Hallássérültek számára hallókészüléket kell biztosítani. Értelmi sérültek, autisták esetén egyes egyszerű résztevékenységek elvégzésére történő munkaköri betanítás során fontos a sokoldalú szemléltetés, az új ismeretek fokozatos, kisebb lépésekben való közlése, a többszöri ismétlés, a munkafeladatok gyakorlása, egyértelművé tétele, a könnyen érthető kommunikáció alkalmazása.

Vissza