Segítség a foglalkozások egészségügyi szempontjainak meghatározásához

Munkakör: Dísznövény-, virág- és faiskolai kertész, csemetenevelő (FEOR-08 6115)

 • A foglalkozás rövid leírása

  A foglalkozás körében meghatározásra kerülnek a dísznövények termesztésének paraméterei (fajták, mennyiségek). A dísznövény-, virág- és faiskolai kertész, csemetenevelő megszervezi, irányítja és elvégzi az értékesítésre történő előkészítéssel, a faiskolai és csemetekerti szaporítóanyagok előállításával és beszerzésével, kertekben, parkokban történő kiültetésével, gondozásával kapcsolatos munkákat.

 • Betölthető munkakörök

  Csemetekerti erdőművelő, díszfaiskolai kertész, dísznövény- és virágtermesztő, dísznövény- és zöldségtermesztő, dísznövényszaporító, erdészeti csemeteápoló, erdészeti mag- és csemetegondozó, facsemete válogató, facsemete-gondozó, faiskolai és csemetekerti kertész, faiskolai lerakatvezető, faiskolai munkás, faiskolai szaporítóanyag-előállító, gyümölcsoltvány előállító, kertépítő és -fenntartó, kertépítő munkás, kertgondnok, növényházi dísznövény-termesztő, parkápoló, parképítő, parkosító, szabadföldi dísznövénytermesztő, sziklakertépítő, szőlőoltvány-előkészítő, -szedő, -osztályozó; üvegházi dísznövény-termesztő, virágkertész, virágtermesztő, virágzöld termelő

 • Készségek és kompetenciák

  A dísznövény-, virág- és faiskolai kertész, csemetenevelő foglalkozás folytatásához a jó látás mellett kielégítő fizikai kondíció szükséges. Fontos a szem-kéz koordináció, a térlátás, a képi információk feldolgozásának képessége és a környezettudatosság.

 • A foglalkozás jellege

  Gyakran álló, kényszertesthelyzetben, növénytermesztésre használt épületen belül és azon kívül végzett közepesen nehéz fizikai munka.

 • A foglalkozás egészségre gyakorolt hatása

  Baleseti egészségkárosodás (esés, sérülés, közlekedés). Kedvezőtlen klimatikus viszonyok, hőmérsékleti diszkomfort. UV sugárzás egészségkárosító hatása. Rovarcsípés és egyéb állatok által terjesztett betegségek. Elektromechanikus eszközök használata esetén zaj, kéz-kar vibráció, statikus és változó elektromágneses sugárzás hatásai. Aeroszolok és porok belégzési expozíciója okozta légzőszervi megbetegedések kialakulása fokozódik. Biológiai kóroki tényezők hatása. A tevékenység során alkalmazott kémiai anyagok (növényvédő szerek, peszticidek, rovarölők, gombaölők), fizikai és biológiai kóroki tényezőkkel történő expozíció légúti, szív- érrendszeri, idegrendszeri, bőr-, immun-, endokrin, gyomor-bélrendszeri, vese- és daganatos betegségek kialakulásának kockázatát fokozzák. A kézi tehermozgatás és a kényszertesthelyzet fokozza a váz- izomrendszer betegségeinek kialakulását. Egyes növények anyagai daganatkeltők, ültetésük védőeszköz használatát igényli. Ilyenek többek között az Aristolochia clematitis (farkasalma), és Asarum europaeum (kapotnyak) fajok, arisztolsav tartalmuk miatt húgyúti-, hólyag-, vesedaganatok kialakulását okozhatja. Az Acorus calamus (orvosi kálmos) pszichoaktív hatású, a bazaron fokozhatja a máj és gyomor-bélrendszeri daganatok kialakulását. Az Euphorbia trigona (háromélű kutyatej) tejszerű nedvének anyaga, az euforbon gyulladáskeltő (bőr, gyomor-bélrendszer gyulladása). Egyes aggófűfajok, a Senecio riddellii, Senecio jacobaea (Jakabnapi aggófű), Senecio vulgaris (közönséges aggófű) ridgelin toxinja rákkeltő leukémiát, májrákot, tüdődaganatot, éreredetű tumorokat okozott egerekben.

 • Lehetséges kórokok

  UV és nem ionizáló sugárzás expozíció. Fizikai, kémiai, biológiai kockázati tényezőkkel történő expozíció. Rovarcsípés. Ergonómiai, pszichoszociális kóroki tényezők és pszichés meg-terhelés hatása.

 • Kizáró, korlátozó okok és tényezők

  Kizáróak olyan betegségek és/vagy állapotok, melyekben a szabadban végzett munka, tartós kényszertesthelyzettel járó munka vagy gyakori hajolás, gyaloglás, tárgyak emelése nem végezhető.

  Kizáró tényezők:

  • Kézi anyagmozgatással járó munkavégzésre nem alkalmas
  • Tartós kényszertesthelyzettel (görnyedés, térdelés, guggolás, előrehajlott vagy egyéb) járó munkát nem végezhet
  • Sok gyaloglást és/vagy járkálás igénylő munkát nem végezhet
  • Szabadban munkát nem végezhet

   

  Korlátozzák a jó látást, ép színlátást nehezítő betegségek és/vagy állapotok, valamint amelyekben változó hőmérsékleten vagy hideg munkahelyen vagy zárttéri melegben végzett munka vagy vegyi agyagokkal végzett vagy fokozott figyelmet igénylő munka vagy tartós állómunka vagy poros, füstös, gőzös, gázos vagy nedves, nyirkos, párás helyen végzett munka nem javasolt.

  Korlátozó tényezők:

  • Jó látást igénylő munka végzésére nem alkalmas
  • Ép színlátást igénylő munka végzésére nem alkalmas
  • Tartós állómunkát nem végezhet
  • Fokozott figyelmet igénylő munkát nem végezhet
  • Nedves, nyirkos, párás munkahelyen munkát nem végezhet
  • Poros, füstös, gőzös, gázos munkahelyen munkát nem végezhet
  • Hideg munkahelyen munkát nem végezhet
  • Zárttéri meleg munkahelyen munkát nem végezhet
  • Változó hőmérsékletű munkahelyen munkát végezhet
  • Vegyi anyagokkal munkát nem végezhet
 • Prevenciós előírások és javaslatok

  A munkáltató kötelessége a műszaki, illetve szervezési intézkedésekkel kiküszöbölni a kézi tehermozgatást vagy az ezzel járó kockázatot minimálisra csökkenteni, a munkavégzés helyét úgy alakítani, hogy a kézi anyagmozgatás feltételei a legbiztonságosabbak és egészségre ártalmatlanok legyenek (felméri a munka jellegének megfelelő egészségügyi és biztonsági követelményeket, a teher jellemzőit, ezáltal a lehető legkisebbre csökkenti a munkavállalókat fenyegető hátsérülés kockázatát). Szükséges az egyéni kockázati tényezők figyelembevétele, a munkavállaló tájékoztatása (teher súlya, súlypontja), oktatása, konzultáció biztosítása.

  Általános megelőzési stratégia, egészséges életmód tartása (dohányzás kerülése, testtömeg, haskörfogat, BMI optimális szinten tartása, rendszeres fizikai aktivitás, egészséges táplálkozás, stressz kezelés) javasolt egészségfejlesztés, szív- és érrendszeri, daganatos megbetegedések megelőzése céljából. Ezen betegségek korai felismerését célzó szűrővizsgálatok ajánlottak. Bőrdaganatok kialakulásának fokozott kockázata miatt a bőr rendszeres ellenőrzése szükséges. EKG, mellkasröntgen és laboratóriumi vizsgálatok javasolhatóak.

  Védőoltások: kullancs által okozott agyvelőgyulladás, tetanusz és szezonális influenza ellen ajánlható.

  Megelőzés: kollektív védelem a balesetek, fizikai, kémia, biológiai, ergonómia kórokok ellen (gép, eszköztervezés).

  Védőeszközök: légzésvédelem, védőruha, zajvédő eszközök, védőkesztyű, védőszemüveg, fejvédő eszközök, védőlábbeli szükségesek.

 • Fogyatékossági és képességbeli megfelelés

  Hallás-, illetve a jó közeli látásélességgel élő látássérült személyek dísznövénykertész munkakörben alkalmazhatók, autisták, értelmi sérültek által is betölthető foglalkozás. A feladat-körök kijelölésénél fontos a megmaradt fizikai és szellemi képességek vizsgálata.

 • Munkahelyi adaptáció

  Lényeges a közlekedő utak egyértelmű kijelölése, többszöri bejárása, egyes azonosítási pontok bejelölése. Hallássérültek számára hallókészüléket kell biztosítani. Értelmi sérültek, autisták esetén egyes egyszerű résztevékenységek elvégzésére történő munkaköri betanítás során fontos a sokoldalú szemléltetés, az új ismeretek fokozatos, kisebb lépésekben való közlése, a többszöri ismétlés, a munkafeladatok gyakorlása, egyértelművé tétele, a könnyen érthető kommunikáció alkalmazása.

Vissza