Segítség a foglalkozások egészségügyi szempontjainak meghatározásához

Munkakör: Szakács (FEOR-08 5134)

 • A foglalkozás rövid leírása

  A szakács éttermekben, vendéglőkben, üzemi és egyéb típusú konyhákon különböző ételeket készít és tálal. Feladatai többek között az étlap, menü, napi ajánlat összeállítása, a meglévő készletek, készételek felmérése, nyersanyagok megrendelése, a nyersanyagok előkészítése, feldolgozása (párolása, főzése, sütése), valamint az ételek ízesítése, tárolása, adagolása, tálalása és a segédszemélyzet munkájának irányítása, összehangolása.

 • Betölthető munkakörök

  Diétás szakács, étkezdei szakács, grill szakács, gyermekélelmezési szakács, hajószakács, hidegkonyhai szakács, közétkeztetési szakács, kukta, melegkonyhai szakács, pizzakészítő szakács, segédszakács

 • Készségek és kompetenciák

  A jó látás és a jó színlátás mellett fontos a szag- és ízérzékelés képessége. Lényeges a szervezőkészség, az összehasonlítás, a képi információfeldolgozás, az esztétikai érzék kompetenciája, valamint a numerikus képességek. Meghatározó lehet a fizikai állóképesség, a konyhai hőség és a monotónia tűrése.

 • A foglalkozás jellege

  Álló, gyakran kényszertesthelyzetben, épületen belül végzett közepesen nehéz fizikai és szellemi munka.

 • A foglalkozás egészségre gyakorolt hatása

  Égési, vágási és egyéb baleseti sérülések egészségkárosító veszélye. Kedvezőtlen klimatikus hatások, hőérzeti diszkomfort. Nem ionizáló sugárzás egészségkárosító hatása. Aeroszolok, szerves gőzök, gázok, illékony anyagok, füst egészségkárosító hatása légúti, szájon át és bőrön keresztüli expozíció révén. Légúti, szív- érrendszeri, idegrendszeri, érzékszervi, daganatos és bőrbetegségek kialakulásnak kockázata fokozott. Férfi nemzőképesség csökkenése (szakács). Biológiai kóroki tényezők egészségkárosító hatása és közvetítése a vendégekre (élelmiszerek terjesztette megbetegedések). Az ízületeket, váz- és izomrendszert érintő terhelések kockázata. Megfelelő fizikai aktivitás hiánya esetén a szív- érrendszeri és daganatos betegségek, elhízás, anyagcserezavarok, cukorbetegség kialakulásának kockázata fokozódik. Az éjszakai munkavégzés (IARC 2A, valószínűleg rákkeltő) daganatok és szív- érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát fokozza.

 • Lehetséges kórokok

  Aeroszolok, gőzök, gázok, füst, légúti szájon át és bőrön keresztüli expozíciója. Biológiai kóroki tényezők. Ergonómiai, pszichés, pszichoszociális kóroki tényezők és pszichés megterhelés hatása.

 • Kizáró, korlátozó okok és tényezők

  Kizáróak olyan betegségek és/vagy állapotok, amelyekben a jó látás vagy változó hőmérsékletű munkahelyen vagy fokozott figyelmet igénylő vagy tartós állómunka végzése nehezített.

  Kizáró tényezők:

  • Jó látást igénylő munka végzésére nem alkalmas
  • Tartós állómunkát nem végezhet
  • Fokozott figyelmet igénylő munkát nem végezhet
  • Változó hőmérsékletű munkahelyen munkát végezhet

   

  Korlátozzák az ép színlátást vagy jó egyensúlyérzést befolyásoló olyan betegségek és/vagy állapotok vagy melyekben gyakori hajolással, gyaloglással, tárgyak emelésével járó vagy egyoldalú, ismétlődő, monoton vagy fokozott balesetveszéllyel járó munka végzése nedves, nyirkos, párás vagy zárttéri meleg munkahelyen nem javasolt.

  Korlátozó tényezők:

  • Ép színlátást igénylő munka végzésére nem alkalmas
  • Jó egyensúlyérzést igénylő munka végzésére nem alkalmas
  • Kézi anyagmozgatással járó munkavégzésre nem alkalmas
  • Sok gyaloglást és/vagy járkálás igénylő munkát nem végezhet
  • Egyoldalú, ismétlődő, monoton mozgást igénylő munkát nem végezhet
  • Nedves, nyirkos, párás munkahelyen munkát nem végezhet
  • Fokozottan balesetveszélyes munkát nem végezhet
  • Zárttéri meleg munkahelyen munkát nem végezhet
 • Fokozott baleseti kockázat

  Baleseti kockázattal járnak olyan betegségek és/vagy állapotok, melyekben vegyi anyagokkal végzett munka nem javasolt.

  Fokozott baleseti kockázat:

  • Vegyi anyagokkal munkát nem végezhet
 • Prevenciós előírások és javaslatok

  A munkáltató kötelessége a műszaki, illetve szervezési intézkedésekkel kiküszöbölni a kézi tehermozgatást vagy az ezzel járó kockázatot minimálisra csökkenteni, a munkavégzés helyét úgy alakítani, hogy a kézi anyagmozgatás feltételei a legbiztonságosabbak és egészségre ártalmatlanok legyenek (felméri a munka jellegének megfelelő egészségügyi és biztonsági követelményeket, a teher jellemzőit, ezáltal a lehető legkisebbre csökkenti a munkavállalókat fenyegető hátsérülés kockázatát). Szükséges az egyéni kockázati tényezők figyelembevétele, a munkavállaló tájékoztatása (teher súlya, súlypontja), oktatása, konzultáció biztosítása. Járványügyi érdekből kiemelt munkakörökben személyi higiénés alkalmassági vizsgálat végzendő – „Egészségügyi nyilatkozat és vizsgálati adatok” könyv szükséges.

  Általános megelőzési stratégia, egészséges életmód tartása (dohányzás kerülése, testtömeg, has körfogat, BMI optimális szinten tartása, rendszeres fizikai aktivitás, egészséges táplálkozás, stresszkezelés) javasolt egészségfejlesztés, szív- és érrendszeri, daganatos megbetegedések megelőzése céljából. Ezen betegségek korai felismerését célzó szűrővizsgálatok ajánlottak.

  Védőoltások: szezonális influenza és bakteriális tüdőgyulladás ellen ajánlható.

  Megelőzés: kollektív védelem a baleseti egészségkárosodás, légúti, bőrön keresztüli expozíció, biológiai kóroki tényezők ellen (világítás, szellőzés, megfelelő élelmiszertárolás, minőségbiztosítás- HACCP).

  Védőeszközök: védőruha /munkaruha, védőlábbeli szükségesek.

 • Fogyatékossági és képességbeli megfelelés

  Közeli jó látásélességű személyek és hallássérült munkavállalók funkcióképességüknek minőségének megfelelően, a munkakörök adaptációjával végezhetnek szakács tevékenységet. Fontos, hogy már a foglalkoztatás megkezdése előtt rendelkezzenek alapvető szakács ismertekkel.

 • Munkahelyi adaptáció

  A mozgásszabadsághoz és az elérhető közlekedéshez kapcsolódó szintkülönbségekből (lépcső, lift stb.) és a horizontális (ajtók, közlekedők stb.) adódó akadálymentesítés megteremtése a fogyatékosságból adódó szükségleteknek megfelelően. Legfontosabb a hallássérült személyek információhoz való hozzáférése, illetve a halló személyekkel való kommunikációjuk biztosítása. Estenként jelnyelvi tolmács igénybevételére van szükségük a kommunikáció során. E mellett célszerű a vezeték nélküli kommunikációs eszközök, rendszerek alkalmazása. Ha gépet használ (sütő- főzőberendezések, univerzális konyhagép stb.), legyenek olyan vizuális jelzések (fény), amelyek a meghibásodást közvetítik számára.

Vissza