Segítség a foglalkozások egészségügyi szempontjainak meghatározásához

Munkakör: Bolti eladó (FEOR-08 5113)

 • A foglalkozás rövid leírása

  A bolti eladó a kereskedelmi vállalkozásokban kiszolgálja és tájékoztatja a vásárlókat. Feladata a vásárlók köszöntése, fogadása, útbaigazítása, felvilágosítás, tanácsadás az áru kiválasztásához, a vevők kiszolgálása, az áru csomagolása, a pultok feltöltése, árazás, raktárakban szakosított rend kialakítása. Fontos feladata a pénztár kezelése. Közreműködik a leltározásban, áruátvételben, rakodásban, raktározásban.

 • Betölthető munkakörök

  Alkatrész-értékesítő, áruházi eladó, bútor- és lakástextil-eladó, élelmiszer- és vegyiáru-eladó, gépjármű-értékesítési eladó, gyógyászati segédeszköz eladó, használt-cikk bolti eladó, hús- és hentesáru-eladó, kertészeti gazdabolti eladó, könyvesbolti eladó, műszaki-cikk eladó, nagykereskedelmi eladó, óra-ékszer és díszműáru eladó, porcelán- és edényáru-eladó, ruha-, textil eladó, totó-lottóértékesítő és hírlapárus, trafikos, újságárus, virágbolti eladó, zöldség-gyümölcs eladó

 • Készségek és kompetenciák

  A bolti eladó számára a szükséges érzékelési funkciókon (látás, hallás, szaglás) túlmenően fontos a jó kommunikációs készség, a határozottság, a felelősségvállalás és a szervezőkészség. A pénzkezeléshez szükségesek matematikai készségek. A feladatok elvégzéséhez jelentős az információkezelés és a stressz tűrésének képessége.

 • A foglalkozás jellege

  Gyakran álló, helyváltoztatással járó, épületen belül és kívül, időnként kényszer-testhelyzetben végzett szellemi és közepesen nehéz fizikai munka.

 • A foglalkozás egészségre gyakorolt hatása

  Alkalmanként kedvezőtlen klimatikus hatások, hőérzeti diszkomfort. Baleseti egészségkárosodás (esés, sérülés, közlekedés) lehetséges. Kézi tehermozgatás esetén a váz- izomrendszer megbetegedéseinek kockázata fokozódik. Lopás gátló berendezések okozta elektromágneses sugárzás. Számla nyomtatás során ultrafinom részecskék inhalációja. A képernyős munkavégzés okozta, szemet, váz- és izomrendszert érintő terhelések. Számítógép-függőség. Megfelelő fizikai aktivitás hiánya esetén a szív- érrendszeri és daganatos betegségek, elhízás, anyagcserezavarok, cukorbetegség kialakulásának kockázata fokozódik. A hosszú, irreguláris munkaidő és az éjszakai munkavégzés egészségkárosító hatása (nő a szív- érrendszeri és daganatos betegségek kialakulásának kockázata, IARC 2A valószínűleg rákkeltő besorolás). Munkahelyi zaklatás.

 • Lehetséges kórokok

  Kedvezőtlen klimatikus viszonyok. Baleseti egészségkárosodás. Képernyős munkahelyek kockázata, ergonómiai, pszichés, pszichoszociális kóroki tényezők és pszichés megterhelés hatása. Munkahelyi zaklatás.

 • Kizáró, korlátozó okok és tényezők

  Korlátozzák a munkavégzést olyan betegségek és/vagy állapotok, amelyekben a jó látás vagy ép hallás nehezített.

  Korlátozó tényezők:

  • Jó látást igénylő munka végzésére nem alkalmas
  • Ép hallást igénylő munka végzésére nem alkalmas
 • Fokozott baleseti kockázat

  Baleseti kockázattal járnak olyan betegségek és/vagy állapotok, melyekben gyakori hajolás-sal, gyaloglással, tárgyak emelésével járó vagy tartós állómunka végzése nem javasolt. Fokozott baleseti kockázat: - Kézi anyagmozgatással járó munkavégzésre nem alkalmas - Tartós állómunkát nem végezhet - Sok gyaloglást és/vagy járkálás igénylő munkát nem végezhet

 • Prevenciós előírások és javaslatok

  A munkáltató kötelessége a műszaki, illetve szervezési intézkedésekkel kiküszöbölni a kézi tehermozgatást vagy az ezzel járó kockázatot minimálisra csökkenteni, a munkavégzés helyét úgy alakítani, hogy a kézi anyagmozgatás feltételei a legbiztonságosabbak és egészségre ártalmatlanok legyenek (felméri a munka jellegének megfelelő egészségügyi és biztonsági követelményeket, a teher jellemzőit, ezáltal a lehető legkisebbre csökkenti a munkavállalókat fenyegető hátsérülés kockázatát). Szükséges az egyéni kockázati tényezők figyelembevétele, a munkavállaló tájékoztatása (teher súlya, súlypontja), oktatása, konzultáció biztosítása. Élelmiszerboltokban történő munkavégzés esetén, közfogyasztásra szánt élelmiszerek forgalmazásával járó munkakörökben személyi higiénés alkalmassági vizsgálat végzendő – „Egészségügyi nyilatkozat és vizsgálati adatok” könyv szükséges.

  Általános megelőzési stratégia, egészséges életmód tartása (dohányzás kerülése, testtömeg, has körfogat, BMI optimális szinten tartása, rendszeres fizikai aktivitás, egészséges táplálkozás, stresszkezelés) javasolt egészségfejlesztés, szív- és érrendszeri, daganatos megbetegedések megelőzése céljából. Ezen betegségek korai felismerését célzó szűrővizsgálatok ajánlottak.

  Védőoltások: szezonális influenza ellen ajánlható.

  Megelőzés: kollektív védelem a baleseti, hőmérsékleti, zaj hatásának csökkentésére, minőségbiztosítás HACCP.

  Védőeszközök: munkaköri kockázatértékeléstől függően, védőruha /munkaruha/, védőkesztyű, védőlábbeli szükségesek.

 • Fogyatékossági és képességbeli megfelelés

  A foglalkozás a látás-, hallás- és értelmi sérültek, esetenként autisták, valamint egyes munkakörökben mozgáskorlátozott munkavállalók (például, trafikos, szerencsejáték bolti eladó stb.) által is betölthető. A munkaköröket úgy kell módosítani, hogy az hasznosan megfeleljen fizikai, szellemi kompetenciáiknak. Az értelmi sérültek, autisták esetében célszerű az egyértelmű, tömör, egyszerű szavakkal leírt munkaköri elvárás leírása, a munkaszervezésben az ismétlődő feladatok biztosítása.

 • Munkahelyi adaptáció

  A kötelezően előírt védőeszközökön túl, a munkahely méretétől függően, illetve több érintett munkavállaló esetében komplex akadálymentesítés szükséges. Szintkülönbség akadálymentes áthidalására rámpa vagy egyéb gépészeti megoldás (felvonó, emelőlap, korlátfelvonó) alkalmazása. A közlekedést a jól hallható eligazítás, vagy könnyen látható feliratozás, információs táblák, térképek megfelelő elhelyezése segítik. Hallásvesztés mértékének megfelelő eszközök (audiovizuális akadálymentesítés, piktogramok, egyéb jelzések, FM vezeték nélküli kommunikációs technológia).

Vissza