Segítség a foglalkozások egészségügyi szempontjainak meghatározásához

Munkakör: Jelnyelvi tolmács (FEOR-08 3514)

 • A foglalkozás rövid leírása

  A jelnyelvi tolmács szociokulturális és pszicholingvisztikai megfeleltetést, nyelvi modifikációt végez a beszéd útján zajló információcserében akadályozott siket, valamint a súlyos fokban nagyothalló emberek számára. Manuális és vizuális kifejezési eszközökkel segíti köztük és a halló világ közötti kommunikációt. Alkalmazza a megfelelő tolmácsolási módszereket a halló és a hallássérült igénybe vevők elvárásai szerint. Jelnyelvi tolmácsolás mellett, írásokat is fordít, értelmez a célcsoport számára.

 • Betölthető munkakörök

  Jeltolmács, siketek tolmácsa

 • Készségek és kompetenciák

  A jelnyelvi tolmács számára különösen szükségesek a jelelés során alkalmazott alapvető motorikus készségek. Jelentős kompetenciák az érzelmi stabilitás, kiegyensúlyozottság, nagyfokú türelmesség, az empátiás készség, kapcsolatteremtő és -fenntartó készség. Fontos a kiégés elleni védekezés képessége.

 • A foglalkozás jellege

  Ülő és gyakran álló testhelyzetben, épületen belül végzett szellemi és könnyű fizikai munka.

 • A foglalkozás egészségre gyakorolt hatása

  Minimális baleseti egészségkárosodás (esés, közlekedés) lehetséges. Biológiai kóroki tények egészségkárosító hatása lehetséges. A képernyős munkavégzés okozta, szemet, váz- és izomrendszert érintő terhelések. Megfelelő fizikai aktivitás hiánya esetén a szív- és érrendszeri és daganatos betegségek, elhízás, anyagcserezavarok, cukorbetegség kialakulásának kockázata fokozódik.

 • Lehetséges kórokok

  Fizikai, biológiai kockázati tényezőkkel történő expozíció lehetősége. Képernyős munkahelyek kockázatai, ergonómiai, pszichés, pszichoszociális kóroki tényezők és pszichés megterhelés hatása, kiégés.

 • Kizáró, korlátozó okok és tényezők

  Kizáróak olyan betegségek és/vagy állapotok, amelyek ép hallást vagy fokozott figyelmet igénylő munka végzését nem teszik lehetővé.

  Kizáró tényezők:

  • Ép hallást igénylő munka végzésére nem alkalmas
  • Fokozott figyelmet igénylő munkát nem végezhet

   

  Korlátozzák a jó látást vagy tartós ülőmunka végzését jelentősen befolyásoló betegségek és/vagy állapotok.

  Korlátozó tényezők:

  • Jó látást igénylő munka végzésére nem alkalmas
  • Tartós ülőmunkát nem végezhet
 • Prevenciós előírások és javaslatok

  A munkáltató kötelessége felmérni és értékelni a képernyő előtti munkavégzés kockázatait. Munkáltatói kötelezettség biztosítani a képernyős munkahelyen történő munkavégzés egészségi és biztonsági feltételeinek rendszeres ellenőrzését, valamint az alábbi kockáztok előfordulásának rendszeres vizsgálatát: látásromlást előidéző tényezők, pszichés (mentális) meg-terhelés, fizikai állapotromlást előidéző tényezők.

  A munkáltató köteles a munkafolyamatokat úgy megszervezni, hogy a folyamatos munkavégzést óránként legalább 10 perces szünetek szakítsák meg és a tényleges munkavégzés összes ideje a napi 6 órát ne haladja meg.

  Általános megelőzési stratégia, egészséges életmód tartása (dohányzás kerülése, testtömeg, has körfogat, BMI optimális szinten tartása, rendszeres fizikai aktivitás, egészséges táplálkozás, stressz kezelés) javasolt egészségfejlesztés, szív- és érrendszeri, daganatos megbetegedések megelőzése céljából. Ezen betegségek korai felismerését célzó szűrővizsgálatok ajánlottak.

  Védőoltások: hepatitis B, szezonális influenza, bakteriális tüdőgyulladás ellen ajánlható.

  Megelőzés: kollektív védelem balesetek, fizikai, kémiai és ergonómiai kockázatok ellen (helyiségek, gépek, berendezések, eszközök, megvilágítás, szellőzés, hűtő/fűtő rendszerek tervezése, kivitelezése, karbantartása).

  Védőeszközök: képernyős munkavégzés esetén éleslátást biztosító szemüveg szükséges.

 • Fogyatékossági és képességbeli megfelelés

  Mozgássérültek, illetve olyan hallássérültek, akik képesek a beszédértésre és annak jelnyelvi átadására. Utóbbiak közé azok tartoznak, akiken cochleáris implantációs műtétet végeztek (ennek segítségével hall és tud beszélni is). A képességbeli megfelelés jelenti a beszéd értését, a hallás javítását és a munkához szükséges szókincs fejlesztését.

 • Munkahelyi adaptáció

  Mozgássérült jelnyelvi tolmács esetében a szükségszerinti fizikai akadálymentesítés megoldása. Mindkét fogyatékossági típusnál a munkát könnyítő infokommunikációs eszközöket (jelszótárak, számítógép, szakkönyvek, telefon stb.) a szükségletnek megfelelően biztosítani kell.

Vissza