Segítség a foglalkozások egészségügyi szempontjainak meghatározásához

Munkakör: Villamosipari technikus (elektronikai technikus) (FEOR-08 3122)

 • A foglalkozás rövid leírása

  Az elektronikai technikus elektronikus berendezések tervezésével, gyártásával, összeszerelésével, építésével, üzemeltetésével, karbantartásával és javításával összefüggő műszaki jellegű kisegítő feladatokat lát el. Munkájához tartozik a segítség nyújtása elektronikus rendszerek tervezésében, fejlesztésében, üzembehelyezésében, kezelésében és karbantartásában.

 • Betölthető munkakörök

  Gyengeáramú villamosipari technikus, jármű-elektronikai technikus, jelzőberendezés-technikus, koncert-fénytechnikus, koncert-színpadtechnikus, mérőtechnikus (közműépítés), világítási technikus, villamosgép- és készülékgyártó technikus, villamosgép és villamosberendezési technikus, villamossági műszerezési technikus

 • Készségek és kompetenciák

  A villamosipari (elektronikai) technikus számára kiemelt fontosságú a fokozott figyelem és koncentráló képesség. Fontos a kapcsolatteremtő készség. A foglalkozásokon belül egyes területeken jelentős képesség a szín- és térlátás. Külső szerelési munkáknál meghatározó lehet a fizikai állóképesség.

 • A foglalkozás jellege

  Ülő és álló, alkalmanként kényszertesthelyzetben, épületen belül és kívül védőeszközök alkalmazásával végzett szellemi és közepesen nehéz fizikai munka.

 • A foglalkozás egészségre gyakorolt hatása

  Baleseti egészségkárosodás (esés, sérülés, áramütés, közlekedés). Kedvezőtlen klimatikus viszonyok, hőérzeti diszkomfort. Zaj, UV sugárzás, statikus és változó elektromágneses terek, porok, kémiai anyagok egészségkárosító hatása. Több ágazati tevékenység, alkalmazott kémiai anyagok és a statikus és változó elektromágneses terek (IARC 2B, lehetséges rákkel-tő) daganatok, szív- érrendszeri, idegrendszeri, bőr, gyomor-bélrendszeri, immun, endokrin, vese-megbetegedések kialakulásának kockázatát növelik. A képernyős munkavégzés okozta, szemet, a váz- és izomrendszert érintő terhelések. Megfelelő fizikai aktivitás hiánya esetén a szív- érrendszeri és daganatos betegségek, elhízás, anyagcserezavarok, cukorbetegség kialakulásának kockázata fokozódik. Az éjszakai műszak (IARC 2A valószínűleg rákkeltő) daganatok és szív- érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát fokozza. Az ágazatban, egyes vizsgálatokban gyakoribbnak találták az agy-, az emlő-, a tüdő-, a bőrdaganatok és a vérképzőrendszeri daganatok gyakoriságát. A villanyszerelők között a herezacskó daganat és a vérképzési zavar okozta vérszegénység gyakoribb. A magasfeszültségű távvezetékek és a rádiótelefon bázisállomások környezetében a gyermekkori leukémiák előfordulásának gyakoriságát egyes megfigyelések fokozottabbnak találták. A megfigyelések azonban nem egyértelműek. Az IARC az extrém alacsony frekvenciájú elektromágneses tereket, a mobil telefonokat 2B, lehetséges rákkeltő kategóriába sorolja. Más szervezetek a daganatos kockázatot elhanyagolhatónak tartják.

 • Lehetséges kórokok

  Fizikai, kémiai kóroki tényezőkkel történő expozíció. Képernyős munkahelyek kockázatai, ergonómiai, pszichés, pszichoszociális kóroki tényezők és pszichés megterhelés hatása.

 • Kizáró, korlátozó okok és tényezők

  Kizáróak a jó látást vagy ép színlátást vagy fokozott figyelmet igénylő munka végzését nehezítő betegségek és/vagy állapotok.

  Kizáró tényezők:

  • Jó látást igénylő munka végzésére nem alkalmas
  • Ép színlátást igénylő munka végzésére nem alkalmas
  • Fokozott figyelmet igénylő munkát nem végezhet

   

  Korlátozzák a jó egyensúlyérzést befolyásoló betegségek és/vagy állapotok.

  Korlátozó tényezők:

  • Jó egyensúlyérzést igénylő munka végzésére nem alkalmas
 • Fokozott baleseti kockázat

  Fokozott baleseti kockázatot jelentenek azon betegségek és/vagy állapotok, amelyekben az ép hallás vagy fokozott balesetveszéllyel járó vagy szabadban vagy képernyő előtt végzett munka nem javasolt.

  Fokozott baleseti kockázat:

  • Ép hallást igénylő munka végzésére nem alkalmas
  • Fokozottan balesetveszélyes munkát nem végezhet
  • Szabadban munkát nem végezhet
  • Képernyő előtti munkavégzés
 • Prevenciós előírások és javaslatok

  Általános megelőzési stratégia, egészséges életmód tartása (dohányzás kerülése, testtömeg, has körfogat, BMI optimális szinten tartása, rendszeres fizikai aktivitás, egészséges táplálkozás, stresszkezelés) javasolt egészségfejlesztés, szív- és érrendszeri, daganatos megbetegedések megelőzése céljából. Ezen betegségek korai felismerését célzó szűrővizsgálatok ajánlottak. Hallásvizsgálat, szemészeti, EKG, mellkasröntgen, laboratóriumi vizsgálatok szükségesek.

  Védőoltások: tetanusz, szezonális influenza, bakteriális tüdőgyulladás elleni védőoltás javasolt.

  Megelőzés: kollektív védelem balesetek, fizikai, kémiai, ergonómiai kockázatok ellen (helyiségek, berendezések, gépek, eszközök, megvilágítás, szellőzés, hűtés, fűtés tervezése, kivitelezése, karbantartása).

  Védőeszközök: védőruha, arc-, szem- és fejvédelem, védőkesztyű, védőlábbeli, zajvédelem szükségesek.

 • Fogyatékossági és képességbeli megfelelés

  A foglalkozás és a kapcsolható munkakörök egyéni specifikációja alapján a mozgás-, látás- és hallássérültek, munkavállalók is alkalmasak lehetnek a munkafolyamatok jelentős részének elvégzésére. Számukra a munkafeladatok kijelölése függ az egészségkárosodás mértékétől a megmaradt funkcióképességtől.

 • Munkahelyi adaptáció

  A foglalkozáshoz kapcsolódó kötelezően előírt védőeszközök mellett, gondoskodni kell az egyéni szükségletnek megfelelő fizikai akadálymentesítésről (pl.: rámpák, szociális helyiségek, liftek, bútorzat, taktilis jelzések látássérültek részére stb.). Az infokommunikációs akadálymentesítésről (Braille feliratok, beszélő lift, képernyőolvasó, indukciós hurok hallássérülteknek stb.). E mellett a speciálisan kialakított IT eszközökről (pl.: érintő képernyő, software támogatás, lapbeolvasó stb.).

Vissza