Segítség a foglalkozások egészségügyi szempontjainak meghatározásához

Munkakör: Elemző közgazdász (FEOR-08 2624)

 • A foglalkozás rövid leírása

  Az elemző közgazdász vállalaton, gazdasági ágazaton vagy nemzetgazdaságon belül tanulmányozza a gazdasági élet jelenségeit és törvényszerűségeit, részt vesz a gazdasági és társadalmi jelenségek elemzésében, értelmezi a gazdasági adatokat és összefüggéseket. Különböző gazdasági trendek alapján beszámolókat, költségvetéseket, prognózisokat (rövid és hosszú távú előrejelzéseket) készít, tudományos kutatói (operációkutatás) és tanácsadói feladatot lát el.

 • Betölthető munkakörök

  Gazdasági elemző, gazdasági tanácsadó, makroelemző, termelési elemző

 • Készségek és kompetenciák

  A munkakörök tevékenységei minden esetben analitikus gondolkodást, pontosságot és fegyelmezettséget igényelnek. A tevékenység inkább pszichés megterheléssel jár (tipikusan: határidők betartása), ezért fontos a stressztűrő képesség, esetlegesen a monotónia tűrés.

 • A foglalkozás jellege

  Ülő, alkalmanként álló, épületen belül végzett, szellemi munka.

 • A foglalkozás egészségre gyakorolt hatása

  Baleseti egészségkárosodás (esés, sérülés, közlekedés) lehetséges. A képernyős munkavégzés okozta, szemet és a váz- és izomrendszert érintő terhelések. Számítógép-függőség. Megfelelő fizikai aktivitás hiánya esetén a szív- érrendszeri és daganatos betegségek, elhízás, anyag-cserezavarok, cukorbetegség kialakulásának kockázata fokozódik

 • Lehetséges kórokok

  Képernyős munkahelyek kockázata, ergonómiai, pszichés, pszichoszociális kóroki tényezők és pszichés megterhelés hatása.

 • Kizáró, korlátozó okok és tényezők

  Kizáróak olyan betegségek és/vagy állapotok, melyekben nem végezhető képernyő előtti vagy fokozott figyelmet igénylő munka.

  Kizáró tényezők:

  • Fokozott figyelmet igénylő munkát nem végezhet
  • Képernyő előtti munkavégzés
 • Fokozott baleseti kockázat

  Baleseti kockázattal járnak olyan betegségek és/vagy állapotok, melyekben a jó látás, ép hallás csökkent.

  Fokozott baleseti kockázat:

  • Jó látást igénylő munka végzésére nem alkalmas
  • Ép hallást igénylő munka végzésére nem alkalmas
 • Prevenciós előírások és javaslatok

  A munkáltató kötelessége felmérni és értékelni a képernyő előtti munkavégzés kockázatait. Munkáltatói kötelezettség biztosítani a képernyős munkahelyen történő munkavégzés egészségi és biztonsági feltételeinek rendszeres ellenőrzését, valamint az alábbi kockáztok előfordulásának rendszeres vizsgálatát: látásromlást előidéző tényezők, pszichés (mentális) meg-terhelés, fizikai állapotromlást előidéző tényezők.

  A munkáltató köteles a munkafolyamatokat úgy megszervezni, hogy a folyamatos munka-végzést óránként legalább 10 perces szünetek szakítsák meg és a tényleges munkavégzés összes ideje a napi 6 órát ne haladja meg.

  Általános prevenciós stratégia, egészséges életmód tartása (dohányzás kerülése, testtömeg, haskörfogat, BMI optimális szinten tartása, rendszeres fizikai aktivitás, egészséges táplálkozás, stresszkezelés) javasolt egészségfejlesztés, szív- és érrendszeri, daganatos megbetegedések megelőzése céljából. Ezen betegségek korai felismerését célzó szűrő¬vizsgálatok ajánlottak.

  Védőoltások: szezonális influenza és bakteriális tüdőgyulladás ellen ajánlható.

  Védőeszközök: Képernyő előtti munkavégzéshez éleslátást biztosító szemüveg szükséges.

 • Fogyatékossági és képességbeli megfelelés

  Mozgásukban korlátozottak, hallássérültek és látássérültek számára is ajánlható foglalkozás egyes, helyhez kötött részfeladatainak (kutató, elemző, prognosztizáló) végzése. A munka-feladatok kijelölése függ az egészségkárosodás mértékétől és a megmaradt funkcióképességtől.

 • Munkahelyi adaptáció

  A munkahelyen belüli közlekedés fizikai akadálymentesítése mellett fontos a flexibilis iroda berendezés kialakítása, ergonomikus székek alkalmazása. A szekrényeknek és polcoknak könnyen elérhetőeknek kell lenniük, azok nyitási-zárási folyamata is legyen egyszerűen kivitelezhető. Szükség szerinti infokommunikációs, IT konfigurációs akadálymentesítés, hallás-sérültek esetében például hallókészülék és az ezt kiegészítő hordozható FM rendszer, hordozható indukciós hurok.

Vissza