Segítség a foglalkozások egészségügyi szempontjainak meghatározásához

Munkakör: Ügyvéd (FEOR-08 2615)

 • A foglalkozás rövid leírása

  Az ügyvéd a jog eszközével elősegíti az általa képviselt ügyfelek, szervezetek eredményes megállapodásait, közreműködik a törvényesség érvényre juttatásában, segítséget nyújt a jogok érvényesítéséhez, valamint a kötelezettségek teljesítéséhez.

 • Betölthető munkakörök

  Bontóperes ügyvéd, ügyvéd, ügyvédjelölt

 • Készségek és kompetenciák

  Fontos a jó látás, hallás és beszédkészség. Az intellektuális kompetenciák közül meghatározó a problémamegoldás, a lényeglátás, a kritikus gondolkodás, és az etikai érzék. Fontos a stressztűrő képesség.

 • A foglalkozás jellege

  Ülő, alkalmanként álló, épületen belül végzett, szellemi munka.

 • A foglalkozás egészségre gyakorolt hatása

  Baleseti egészségkárosodás (esés, sérülés, közlekedés) lehetséges. A képernyős munkavégzés okozta szemet és a váz- és izomrendszert érintő terhelések. Számítógép-függőség. Megfelelő fizikai aktivitás hiánya esetén a szív- érrendszeri és daganatos betegségek, elhízás, anyagcserezavarok, cukorbetegség kialakulásának kockázata fokozódik.

 • Lehetséges kórokok

  Képernyős munkahelyek kockázata, ergonómiai, pszichés, pszichoszociális kóroki tényezők és pszichés megterhelés hatása, kiégés.

 • Kizáró, korlátozó okok és tényezők

  Kizáróak olyan betegségek és/vagy állapotok, melyek az ép hallást vagy érzelmi megterheléssel járó munkát vagy fokozott figyelmet igénylő munkát nem teszik lehetővé.

  Kizáró tényezők:

  • Ép hallást igénylő munka végzésére nem alkalmas
  • Fokozott figyelmet igénylő munkát nem végezhet
  • Érzelmi megterheléssel járó munkát nem végezhet

   

  Korlátozzák a jó látást befolyásoló betegségek és/vagy állapotok.

  Korlátozó tényezők:

  • Jó látást igénylő munka végzésére nem alkalmas
 • Fokozott baleseti kockázat

  Baleseti kockázatot jelentenek azon betegségek és/vagy állapotok, melyekben képernyő előtti munkavégzés nem javasolt.

  Fokozott baleseti kockázat:

  • Képernyő előtti munkavégzés
 • Prevenciós előírások és javaslatok

  A munkáltató kötelessége felmérni és értékelni a képernyő előtti munkavégzés kockázatait. Munkáltatói kötelezettség biztosítani a képernyős munkahelyen történő munkavégzés egészségi és biztonsági feltételeinek rendszeres ellenőrzését, valamint az alábbi kockáztok előfordulásának rendszeres vizsgálatát: látásromlást előidéző tényezők, pszichés (mentális) megterhelés, fizikai állapotromlást előidéző tényezők.

  A munkáltató köteles a munkafolyamatokat úgy megszervezni, hogy a folyamatos munkavégzést óránként legalább 10 perces szünetek szakítsák meg és a tényleges munkavégzés összes ideje a napi 6 órát ne haladja meg.

  Általános megelőzési stratégia, egészséges életmód tartása (dohányzás kerülése, testtömeg, has körfogat, BMI optimális szinten tartása, rendszeres fizikai aktivitás, egészséges táplálkozás, stresszkezelés) javasolt egészségfejlesztés, szív- és érrendszeri, daganatos megbetegedések megelőzése céljából. Ezen betegségek korai felismerését célzó szűrő¬vizsgálatok ajánlottak.

  Védőoltások: szezonális influenza és bakteriális tüdőgyulladás ellen ajánlható.

  Megelőzés: Kollektív védelem balesetek, fizikai, kémiai és ergonómiai kockázatok ellen (helyiségek, gépek, berendezések, eszközök, megvilágítás, szellőzés, hűtő/fűtő rendszerek tervezése, kivitelezése, karbantartása).

  Védőeszközök: Képernyő előtti munkavégzéshez szükséges éleslátást biztosító szemüveg használata.

 • Fogyatékossági és képességbeli megfelelés

  Mozgás- és látássérült személyek által végezhető munka. A foglalkozás betöltéséhez meghatározó, hogy a mozgásrendszer mely része, mikor és mennyire károsodott, ez milyen mértékű funkciócsökkenést okoz. Látássérültek estében meghatározó a látássérülés nagysága és közlekedőképessége, fontos a pszichés megerősítés.

 • Munkahelyi adaptáció

  Akadálymentes fizikai környezet, vízszintes és függőleges akadályok leküzdése. Az infokommunikációs eszközök közül alkalmazhatóak a képernyőolvasó és a képernyőnagyító szoftverek, illetve a digitális akadálymentesített információs rendszer (Digital Accessible Information System, DAISY műszaki szabvány szerinti kialakításban). Braille konfiguráci-ók, írott anyagok. Különféle eszközök és technikák (pl.: hangostérkép, vakvezető kutya) használatával, megfelelő képzés után a látássérült emberek önállóan is tudnak közlekedni.

Vissza