Úttörők a divatban: fogyatékossággal élő női modellek

Úttörők a divatban: fogyatékossággal élő női modellek


Összefoglaló

Ismerjünk meg három különleges nőt, akiket fogyatékosságuk nem akadályozott meg abban, hogy megvalósítsák álmukat: a divatiparban dolgozni. Jelenlétük és szemléletformáló tevékenységük nem pusztán a divat világára, az egész társadalomra hatással van.

2022. February 18.

 

 

Sofia Jirau történelmet írt a Victoria's Secret első Down-szindrómás modelljeként, miután 17 másik modellel együtt bemutatta a márka új kampányát, a Love Cloud Kollekciót. „Egy nap még álmodoztam róla, aztán dolgoztam érte, és ma egy valóra vált álom lett!” Sofiát karizmája és személyisége igen messzire repítette, mióta 2019-ben elindította modell-karrierjét Puerto Ricóban.

Egy évvel később megvalósította álmát, amikor a New York-i divathéten fellépett. Sofia kampányt is indított „No Limits” néven („Nincsenek határok”), hogy bemutassa a Down-szindrómás emberek azon képességét, hogy fogyatékosságuk ellenére is képesek elérni céljaikat. A fiatal lány sorsdöntő pillanatban csatlakozott a fehérnemű- és ruhaipari óriáshoz, hiszen a cég megpróbál elhatárolódni a Victoria’s Secret angyalainak egykor ikonikus megjelenésétől, és igyekszik újjáépíteni a márkát, hogy minden nőhöz eljuthassanak a termékek. 


A fogyatékossággal élők szószólója, a brit Kelly Knox is modellként dolgozik. „A bal alkarom nélkül születtem. Egész életemben tudtam, hogy lehet, hogy a testem egy kicsit „hiányos”, de a lelkem egész, mindenható és határtalan. Mindazonáltal nem tartottam magam fogyatékossággal élőnek, amíg el nem kezdtem modellkedni. 2008-ban hét másik fogyatékossággal élő nőt magam mögé utasítva megnyertem a BBC Three Missing Top Model című műsorát. Azelőtt sosem láttam hozzám hasonló nőt divatmagazinokban, reklámkampányokban vagy a kifutón. Könnyen feladhattam volna, de engem nem olyan fából faragtak! Meg akartam változtatni a társadalom, a világ fogyatékosságról és szépségről alkotott képét.

Catherine Teatum divattervező – a Teatum Jones brit tervezőpáros egyik tagja - volt az első, aki mozgássérült modelleket, köztük engem is alkalmazott a Londoni Divathéten.” „Látni Kellyt a kifutón, ahogyan erőteljesen, magabiztosan lépked…az egy elképesztően hatásos kép!” – mondja a tervező. „Egy másik fiatal, fogyatékossággal élő, modellnek készülő lány azt gondolhatja: „Hűha, ő megcsinálta. Talán nekem is sikerülhet!"

 

Clara Holmes divatbloggernek Ehlers-Danlos-szindrómája van, amely hipermobilitási szindróma egyik formája; egy öröklött kötőszöveti rendellenesség. Ez egy igen sok fájdalommal járó állapot, s emiatt Clara több mint 10 éve kerekesszékbe kényszerült. Rollin' Funky nevű divatblogján osztja meg az emberekkel a tapasztalatait.

Megkérdőjelezi, és saját öltözködésével, megjelenésével cáfolja azt az elképzelést, hogy a fogyatékossággal élők nem lehetnek stílusosak. A blogján megosztotta például azt is, hogy milyen problémákat tapasztalt, amikor vásárlás közben a főutcáról a mellékutcákban lévő kisebb üzletekbe merészkedett. „Van egy lépcső a bejáratnál; nincs rámpa, a bolt túl szűk. Nem akarom úgy érezni, hogy vennem kell valamit a sok segítségért cserébe, amit a bejutáshoz kaptam. Nem akarom, hogy négy ember emelje fel a kerekesszékemet. Nem akarok ovációt. Csak be akarok jutni.” Clara szerint a kirekesztettség érzését a divatcégek által foglalkoztatott modellek látványa is erősíti. „Az összes ruhámat az interneten vásároltam. Mindenképpen képviseltetni kell az online felületeken a fogyatékossággal élőket is. Modelleket amúgy is láthatunk ülve – miért ne lehetne az a modell kerekesszékes? Miért ne szerepelnének fogyatékossággal élők online kampányokban? Ez lenne a tökéletes platform.”

 

És végezetül a Vogue Portugal rövid videója, amely arra hívja fel a figyelmet, hogy "Nincs két egyforma test, és nem mindegyik mozog egyformán. De mindegyik ugyanazzal az erővel mozog. Ezért van mindegyiknek, a maga módján, különleges varázsa."

 

További példák, sikertörténetek és inspirációs lehetőségek:

  1. https://newzhook.com/story/disability-disabled-female-models-fashion-gucci-voguemadeline-stuart-carola-insolera-emily-barker-ellie-goldstein-zebedee-management/
     
  2. https://thephotostudio.com.au/all/modelling/
    20-disabled-models-and-how-they-got-their-starts/

 

Forrás:
https://www.today.com/popculture/popculture/
24-year-old-puerto-rican-becomes-1st-victorias-secret-model-syndrome-rcna16601

https://www.bbc.co.uk/programmes/articles/
4RGRJhY4zsgKpXc6lwZJczT/is-disability-hidden-in-fashion

https://www.vogue.pt/fashion-film-zuzu-valla-lifestyle-new-beginnings-issue

A képek forrása:
Instagram

Egy végtaghiányos modell (Kelly Knox) áll egy téglafal előtt.
Vissza