Új, fogyatékossággal élőket segítő pályázatot írtak ki

Új, fogyatékossággal élőket segítő pályázatot írtak ki


Összefoglaló

Új, 206 millió forintos keretösszegű pályázatot írt ki az Emberi Erőforrások Minisztériuma fogyatékossággal élőket segítő szervezetek számára - mondta a szociális ügyekért felelős államtitkár csütörtökön Békéscsabán.

2022. March 30.

 

 

Fülöp Attila a békéscsabai Aut-Pont Autista Gyermekekért és Fiatalokért Alapítványnál tartott sajtótájékoztatón kifejtette, a fogyatékossággal élőket segítő, vagy tömörítő szervezetek - fenntartótól függetlenül - maximum 4 millió forintra pályázhatnak április 15-ig.

Az összegből az életminőséget javító, az önálló életvitelt vagy a munkába állást segítő programokra, vagy akár sport-, kulturális- vagy készségfejlesztő programokra lehet pályázni a Slachta Margit Nemzeti Szociálpolitikai Intézet honlapján keresztül.

Az államtitkár emlékeztetett, 30 éve, a "kommunizmus terhes öröksége miatt" lényegében nem létezett fogyatékosságügy, azóta sok változás történt. Soha nem volt annyi fejlesztés a fogyatékossággal élők életminősége terén, mint ma - jelentette ki.

A több száz fős intézeteket lebontották, helyette 6-12 ember lakhatására alkalmas otthonokban élnek a fogyatékossággal élők. A megváltozott munkaképességűek 44 százaléka dolgozik; ez az arány 2010-ben csak 18 százalék volt. Emellett a minél önállóbb élet lehetőségét segítő infokommunikációs akadálymentesítési programokat indítottak 4 milliárd forintos keretösszeggel - sorolta.

Herczeg Tamás, Békés megye 1. választókerületének fideszes országgyűlési képviselője elmondta, Békéscsabán 5600-an élnek, akik valamilyen típusú szociális szolgáltatást vesznek igénybe.

Hozzátette, a békési megyeszékhelyen csökken azok száma, akik valamilyen típusú segélyben részesülnek.

Szántó Tamás, az Aut-Pont Autista Gyermekekért és Fiatalokért Alapítvány kuratóriumi elnöke hangsúlyozta, 22 éve, szülői kezdeményezésre alakult meg az alapítvány; fő célja az autizmussal élők segítése, "életminőségük közelítése az átlagoshoz".

Huszonnégy felnőttnek biztosítanak nappali ellátást és ugyanennyinek nyújtanak úgynevezett támogató szolgálatot. Van szülőket segítő csoportjuk, korábban pályázati támogatásokból nyári táborokat és hétvégi gyerekfelügyeletet is szerveztek.

Tizenegy "mentoráltjuk" van, akik érettségit, szakmát vagy diplomát is tudott szerezni.

Magyarországon minden 68. megszületett gyermek autista, azaz minden óvodai csoportban vagy iskolai osztályban van egy - mondta Szántó Tamás.


Forrás: MTI
Fotó: MTI/Rosta Tibor

Fülöp Attila szociális ügyekért felelős államtitkár Békéscsabán
Vissza