További hasznos segítő oldalak pszichoszociális fogyatékosságról

További hasznos segítő oldalak pszichoszociális fogyatékosságról

További segítség az állásinterjúhoz

​​​​​​​

 • Gyógypedagógiai Fejlesztésért Alapítvány Országos Kutatás a Pszichoszociális Fogyatékossággal Élők Köréről

A projekt során összefoglalás készült a releváns hazai jogszabályi környezetről, a mentális problémák kezelésének nemzetközi tendenciáiról illetve a magyar pszichiátriai ellátórendszerről. Megfogalmazásra került a szektorközi együttműködések szerepe, az ellátórendszerek működése és egymáshoz való viszonya, a prevenció és munkarehabilitáció témaköre. Továbbá a kutatás átfogó képet ad a pszichiátriai betegek ellátásának statisztikájáról a szociális alap- és a nappali ellátásokban, a pszichiátriai betegséggel élők intézményi ellátásáról, valamint a pszichiátriai betegnek diagnosztizált személyek társadalmi részvételéről.

http://www.eltereader.hu/media/2018/09/ELTE_2018_Kutatasi_beszamolo_READER.pdf

 

 • Moravcsik Alapítvány

Az Alapítvány tevékenységei közé tartozik a Semmelweis Egyetem Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinika és az azzal együttműködő szervezetek tevékenységének támogatása; a pszichiátriai és idegrendszeri kutatások támogatása, azok szervezése és elősegítése; a lelki betegségek megelőzésével és gyógyításával kapcsolatos oktatás támogatása.
https://moravcsikalapitvany.hu

 

 • Ébredések Alapítvány

Az Alapítvány 1991-ben alakult, 1995 óta partnereivel létrehozta a közösségi pszichiátriát Magyarországon és számos civil szervezetet, köztük a a beteg-érdekvédelem első országos szervezetét, a Pszichiátriai Érdekvédelmi Fórumot. Fő céljai közé tartozik az érintettek diszkriminációja és megbélyegzése elleni küzdelem, a társadalmi befogadás, az érintettek felépülésének segítése, amelynek révén a betegek kezükbe vehetik az életük irányítását, melyet szakembereik, és önsegítő csoportok segítségével valósítanak meg.
www.ebredesek.hu

 

•    Pszichiátriai Érdekvédelmi Fórum (PÉF)

A PÉF 1999-ben alakult nonprofit, érdekvédelmi szervezet. Tagjai érdekvédelemmel, rehabilitációval foglalkozó szervezetekből, illetve a pszichiátria területén reformszellemű irányultsággal tevékenykedő szakemberekből és felhasználókból áll. A szervezet elsősorban érdekvédelemmel, esélyegyenlőséggel, az emberi jogok érvényesülésének kérdéseivel foglalkozik.

https://www.pef.hu/static/?path=bemutatkozas

 1. Gurbai Sándor: A nem-önkéntes intézeti elhelyezés és a nem-önkéntes gyógykezelés emberi jogi problémái és a pszichoszociális fogyatékosság – a jelenség alternatív formái és jó gyakorlatok bemutatása
  https://tasz.hu/files/tasz/imce/2015/gurbai_kotelezo_gyogykezeles_tanulmany.docx
 2. Nene Ernest Khalema and Janki Shankar: Perspectives on Employment Integration, Mental Illness and Disability, and Workplace Health 2014.
 3. Mental Health Conditions in the Workplace and the ADA 2018.
  https://adata.org/factsheet/health
 4. Employing people with Mental Health Disabilities
  https://www.shrm.org/resourcesandtools/tools-and-samples/toolkits/pages/mental-health-disabilities.aspx
 5. Bódy Éva: A pszichoszociális fogyatékosság szemléleti kérdései, 2017.
 6. Bányai Borbála: Intézmények a munkaerőpiaci rehabilitáció területén- Pszichiátriai betegnek diagnosztizáltak a munkerőpiacon, 2014.
 7. U.S. Department of Labor, Office of Disability Employment Policy. (n.d.). Maximizing productivity: Accommodations for employees with psychiatric disabilities. Retrieved from
  http://www.dol.gov/odep/pubs/fact/psychiatric.htm
 8. Understanding psychosocial disability, The National Mental Health Consumer and Carer Forum, 2014.
  http://rfact.org.au/wp-content/uploads/2014/05/psychosocial-disability.pdf
 9. Gombos Gábor: Mi a pszichoszociális fogyatékosság? 2013
  https://pszichoszoc.wordpress.com/2013/10/06/mi-a-pszichoszocialis-fogyatekossag/
 10. National Mental Health Consumer & Carer Forum: Unravelling Psychosocial Disability, 2011.
 11. National Disability Insurance Agency: Completing the access process for the NDIS, Tips for Communicating about Psychosocial Disability, 2016.
 12. Maximizing Productivity: Accommodations for Employees with Psychiatric Disabilities, Office of Disability Employment Policy
  https://www.dol.gov/agencies/odep/publications/fact-sheets/maximizing-productivity-accommodations-for-employees-with-psychiatric-disabilities
Vissza