A nagy koncert, amelyet egyedül kell végigjátszani

A nagy koncert, amelyet egyedül kell végigjátszani


Összefoglaló

Szóló címmel született kisjátékfilm Szokolay Balázs Liszt-díjas zongoraművész betegséggel folytatott drámai küzdelméről. Az alkotás mindenekelőtt munkássága és emberi nagysága előtt tiszteleg, a rivaldafényen túl felidézve a nehéz sorssal való küzdelmét, élni akarását és művészi halhatatlanságát.

2022. March 14. https://zeneakademia.hu/ | https://magyarnemzet.hu/

 

 

A kiemelkedő tehetségű és érzékenységű Szokolay Balázs zongoraművész néhány éve drámai küzdelmet folytat az ALS elnevezésű idegrendszeri betegséggel, amely Stephen Hawking, a neves fizikus miatt vált széles körben ismertté. Aki ebben a betegségben szenved, mentálisan teljesen ép, tehát tudatában van a betegsége lefolyásának, de saját teste börtönébe kerül. Az ALS, amely Szokolay Balázst sújtja, folyamatos és drasztikusan gyors idegrendszeri leépüléssel jár, a beteg végül teljesen elveszíti mozgásképességét.

Szokolay Balázs a nemzetközi zenei élet meghatározó alakja zongoraművészként és pedagógusként is.  Zongoraművészi karrierje mellett 1987-től oktatott a Zeneakadémián, 2012-től pedig a weimari Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen. Életútját az alábbi cikkből, zongoraművészi munkásságának egy szeletét a művész Youtube csatornáján keresztül van lehetőség megismerni.


Somossy Barbara az SZFE filmrendező szakos hallgatójaként Szóló címmel készítette el vizsgafilmjét Szokolay Balázs Liszt Ferenc-díjas zongoraművész tiszteletére. A filmben nem elsősorban a művészt, hanem magát az embert szerette volna megmutatni, aki ezen a küzdelmes, fájdalmas úton jár, de megbékél a sorsával, mert élteti a zene.  A film mottója is ez: „A nagy koncert, amelyet egyedül kell végigjátszani.”


„A legméltóbb módon szerettem volna megfogni a betegségét, és nemcsak a vele járó nehézségeket, hanem a példaértékű küzdelmét is be akartam mutatni, amit akár egy mosolyért is vív egy ilyen beteg ember, egy ekkora művész" – nyilatkozta a Magyar Nemzetnek Somossy Barbara.
Az alkotók a Színház- és Filmművészeti Egyetemmel és az MTVA-val együttműködésben egy jótékonysági estet is szerveztek a művész megsegítésére 2022. március 10-én az Uránia Nemzeti Filmszínházban, amelyen bemutatták a kisjátékfilmet. Az est a művész előtt tisztelgő alkotás bemutatása mellett fel kívánta hívni a figyelmet arra, hogy számos művész küzd olyan betegséggel, amely lehetetlenné teszi művészi tevékenységük folytatását.


A vizsgafilm levetítése előtt Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár Szokolay Balázs érdemeinek felsorolása és a művész köszöntése után átadta Szokolay Balázsnak a Magyar Érdemrend tisztikeresztjét.
 

A kisfilm előzetese:

 

Forrás:

https://magyarnemzet.hu/kultura/2022/03/a-nagykoncert-amit-egyedul-kell-vegigjatszani

https://lfze.hu/hirek/meghato-kisjatekfilm-keszult-a-zeneakademia-tanararol-123647
 

Szokolay Balázs a zongora mellett.
Vissza