Idén a 2010-es összeg három és félszerese jut szociális és gyermekvédelmi kiadásokra

Idén a 2010-es összeg három és félszerese jut szociális és gyermekvédelmi kiadásokra


Összefoglaló

Idén 1140 milliárd forint jut szociális és gyermekvédelmi kiadásokra, ami a három és félszerese annak az összegnek, amelyet 2010-ben fordított ilyen célokra a kormány - mondta a Belügyminisztérium gondoskodáspolitikáért felelős államtitkára a Szociális és Egészségügyi Szolgáltató NKft. (Szoceg) pécsi jubileumi rendezvényén pénteken.

2022. June 13. MTI

 

 

Fülöp Attila a másfél évtizede alapított, Baranya és Tolna megyében húsz intézményt fenntartó szociális ellátó intézmény ünnepségén kiemelte azt is, hogy az elmúlt bő évtizedben Magyarországon egyre több civil és egyházi szervezet vállalt szerepet a szociális területen, az állam pedig mindezt saját eszközeivel segíti.

Az államtitkár szerint nem jó "ha úgy tekintünk a gondoskodásra, a szociális területre, mint valami állami monopóliumra". Az állam feladata, hogy forrásokat biztosítson és jogszabályokat alkosson, de azok tudják a legnagyobb segítséget nyújtani, akik "helyben otthon vannak, és a legjobban ismerik a rájuk bízott emberek problémáit" - mondta. "Pénzzel, jogszabállyal nem lehet pótolni azt a munkát, amelyet a szociális területen dolgozók végeznek" - mondta.

Hozzáfűzte: a kormányzat a továbbiakban is prioritásként fogja kezelni a területet és a jövőben is az a cél, hogy megteremtsék a szociális biztonságot minden család számára. Mint mondta, minden szociális és gyermekvédelmi tevékenység az emberről és a törődéssel kapcsolatos küldetés teljesítéséről szól, aki pedig ezzel foglalkozik, bátor, nyitott, nagylelkű ember.

 

Hoppál Péter, Pécs országgyűlési képviselője, a Kulturális és Innovációs Minisztérium kultúráért felelős államtitkára elmondta: az emberiség egyik fontos küldetése, hogy a rászorulóknak segítséget nyújtson. Hozzáfűzte: a Szoceg munkatársainak hivatása felér egy - a többi között a kereszténységért és a kulturális értékek megőrzéséért is folytatatott - harccal, küzdelemmel.

Őri László, a Baranya Megyei Önkormányzat elnöke beszédében azt emelte ki, hogy a Szoceg munkatársai kiemelkedő teljesítményt nyújtanak, több mint háromezer baranyait segítenek nap mint nap és komoly támaszt nyújtottak a rászorulóknak a pandémia idején is.

Nyőgéri Lajos, Pécs alpolgármestere úgy vélekedett, hogy a szociális munka ott van igazán jó helyen, ahol szakmaiság és szociális érzékenység van. A Szoceg, mondta, magas színvonalon látja el tevékenységét, egyben reményét fejezte ki, hogy Pécsen is bővíti a jövőben szolgáltatásai körét.

Kocsis József, a Szoceg ügyvezető igazgatója köszöntőjében kiemelte: működésük eddigi tizenöt éve alatt számos intézményt vettek át más fenntartóktól, azokat fejlesztették, a társaság munkatársai ma pedig több mint száz településen látnak el szociális szolgáltatásokat. A bentlakásos és egyéb létesítmények mellett sokféle szociális alapellátást is biztosító intézmény jubileumi ünnepségén a beszédeket követően a munkatársaknak díjakat adtak át.

Forrás:

https://hirado.hu/belfold/cikk/2022/06/10/fulop-attila-iden-a-2010-es-osszeg-harom-es-felszerese-jut-szocialis-es-gyermekvedelmi-kiadasokra

Elnökségi asztal a SZOCEG ünnepségén
Vissza