4 év után visszavonult az NFL-ből az amputált kezű amerikai futball védőjátékos, Shaquem Griffin

4 év után visszavonult az NFL-ből az amputált kezű amerikai futball védőjátékos, Shaquem Griffin


Összefoglaló

Szerdán bejelentette visszavonulását az USA amerikai futball bajnokságából, az NFL-ből, a linebacker poszton játszó Shaquem Griffin, akinek története sokakat inspirálhat. Griffinnek 4 éves korában amputálni kellett a bal kézfejét, de egészségkárosodása ellenére is beverekedte magát a ligába, ahol 36 mérkőzésen lépett pályára az elmúlt 4 év során.

2022. August 25.

 

#amputáció #mozgásszervi betegségek #megmaradt képességek #sikertörténet #példamutatás

 

Az NFL-be bekerülni nagy kihívást jelent minden játékos számára. Még azok a játékosok is, akik sportösztöndíjat kapnak egy egyetemi programtól, még ők is legfeljebb csak reménykedhetnek és álmodozhatnak arról, hogy egyszer eljutnak a profi ligába. Az egyetemi játékosok nagyjából másfél százaléka képes bejutni az NFL-be, vagyis a legjobbak közül is csak keveseknek nyílik lehetősége a felnőtt, profi ligába bekerülni.

Shaquem Griffinnek 4 éves korában amputálni kellett a bal kezét egy veleszületett betegség, amnionszalag-szindróma miatt. Mindezek ellenére az egyetemi éveket követően beküzdötte magát a professzionális liga egyik csapatába, a Seattle Seahawksba, amely a 2018. májusi draft (játékoskiválasztó) ötödik körében szerezte meg az ikertestvérével, Shaquillel együtt.

 

Shaquem tehetségét középiskolás játékosként rendszeresen megkérdőjelezték az edzők és az ellenfelek, akik között volt olyan, aki a pályán szekálta a hiányzó kézfeje miatt. Nem ült fel a provokációnak, azonban ikertestvére, Shaquill többször is bajba került, mert nekirontott a testvérét becsmérlőkre.

Az egyetemi években is meg kellett küzdenie az előítéletekkel, de egyetemi karrierje végére az ország egyik legjobb játékosává vált a saját posztján.

A draft után a seattle-i edzőtábor alatt (ahol a szerződtetéséről döntöttek) végig kiemelkedően teljesített. A csapattársak kedvelték, közülük többen úgy nyilatkoztak, hogy Griffin egy energiabomba, mert úgy repül, szerel, ugrik, rohan az edzéseken, mintha az élete múlna rajta, és ilyen küzdőszellemet még nem láttak.

Shaquem végül három szezont játszott ikertestvérével, Shaquill-lel a Seahawksban.

 

Shaquem Griffint 2020-ban elbocsátotta a csapatból a Seahawks és szerdán elmondta, hogy nem volt könnyű feldolgoznia ezt. A legnagyobb aggodalma az volt, hogy hogyan fogják őt megítélni: "Nem akartam, hogy az emberek azt gondolják, hogy á, a félkezes játékost kivágták. Én nem várok szimpátiát, nem szeretem, ha az emberek sajnálnak engem" - írta. "De soha nem gondoltam, hogy ennyi volt számomra az NFL-ben."

Tavaly szabadügynökként a Miami Dolphinshoz szerződött, ahonnan a szezon előtt elengedték. Ezt követően több más csapatnál is próbajátékon volt, de rájött, hogy csak akkor akarna ismét az NFL-ben játszani, ha a testvére mellett játszhat, aki most a Jacksonville Jaguars játékosa.

"Edzettem a Cardinalsnál, a Titansnál és a Jetsnél, aztán hívtak a Buffalótól, a Dallastól és az Atlantától is. De a Jets edzése után rájöttem valamire. Ez az egész utazgatás, csapatoknak edzeni, próbáltam valahol elkapni, próbáltam kitartani - nem ez volt az, amit akartam. A futball már annyi mindent adott nekem, és az egyetlen dolog, amit még igazán akartam a játéktól, hogy újra együtt játszhassak a bátyámmal" – írta.

Az NFL gratulált Griffinnek a visszavonulásához, azt tweetelve, hogy ő "egy igazi inspiráció".

 

A Players' Tribune-nak írt, visszavonulást bejelentő cikkében azt mondta, hogy "a futball mindig is a B-terv volt", és már alig várja, hogy az NFL legendák Közösségének tagjaként másoknak is segíthessen.

Griffin elmondta, hogy az apja azt mondta neki és a bátyjának, hogy "az A terv az, hogy főiskolára menjünk, tanuljunk, és csináljunk valamit, ami pozitív hatást gyakorol a világra".

Griffin a Super Bowl-on találkozott Roger Goodell NFL-vezérrel, és meghívást kapott, hogy csatlakozzon az NFL Legends Community-hez, a Goodell-lel és a programban részt vevő többi korábbi játékossal folytatott beszélgetés során jött rá, hogy milyen pozitív hatást gyakorolhat másokra.

"Tudom, hogy pozitív hatással lehetek másokra" - írta. "Főiskolákon és egyetemeken beszélek, futballcsapatoknak beszélek, sőt, előadásokat tartok amerikai vállalatoknak arról, hogy soha ne kételkedj önmagadban, és fáradhatatlanul hajszold az álmaidat. A cégeknél az emberek hallani akarják, hogy mit mondok, holott valójában én vagyok az, aki nagyon sokat tanulhat tőlük. Ez őrület."

 

Búcsúzásásban az utolsó köszönetet a bátyjának tartogatta.

"Mindig azt mondtuk: Egymáson keresztül élünk. Ez nem fog változni. Én még mindig veled vagyok, rajtad keresztül élek minden alkalommal, amikor pályára lépsz" - írta. "Úgyhogy folytasd a labdázást. Élj tovább az álmaidnak.

"Számtalanszor mondták már nekünk, és még mindig megalázó, ahányszor csak hallom, hogy filmet kellene készíteni a közös utunkról, és arról, hogy min mentünk keresztül, együtt, elválaszthatatlanul. Talán ez a nap is eljön, előbb-utóbb" - írta. "De addig is, megyek, építek valami újat, hogy azt tehessem, amit Apa mindig is mondott nekünk: jobb helyként hagyjuk ott a világot, mint ahogy találtuk. Irány tovább az A terv felé."

Korábbi csapata, a Seattle Seahawks, pedig az alábbi üzenettel búcsúzott tőle:

"Egy igazi inspiráció a pályán. Még jobb ember a pályán kívül. Történetedre generációk fognak emlékezni. Gratulálunk a visszavonulásodhoz Shaquem Griffin."

 

Forrás:
https://www.espn.com/nfl/story/_/id/34452377/former-seattle-seahawks-lb-shaquem-griffin-retires-nfl-plan-a
https://index.hu/sport/amerikaifutball/2018/09/09/shaquem_griffin_felkezu_nfl_jatekos_seattle_seahawks/?token=478628f862fee9cb639753fa6b3014c3

 

A képen Shaquem Griffin
Vissza