Rehabilitációs foglalkoztatási költség kalkulátor

Rehabilitációs foglalkoztatási költség kalkulátor

Az Érték Vagy! Portálon elérhető új funkció nagy segítséget jelent a megváltozott munkaképességű személyek foglalkoztatása iránt érdeklődő munkaadók számára a foglalkoztatás költségeinek tervezésében.

Egy jól megválasztott, egészségi állapotnak és megmaradt képességeknek megfelelő munkakörben a megváltozott munkaképességű munkavállalók teljesítménye egyenrangú, vagy akár meg is előzheti az ép munkavállalók teljesítményét (köszönhetően a számos tanulmányban feltárt motivációs tényezőnek). Emellett természetesen a megváltozott munkaképességű személyek foglalkoztatása sokféle előnnyel jár az adott szervezet számára, és a foglalkoztatásuk során nem a költséghatékonyság jelenti az egyetlen előnyt (amelyről részletesen ezen az aloldalon olvashatnak az érdeklődők). Ugyanakkor különböző felmérések alapján a munkaadók számára hangsúlyos tényezőt jelentenek a MMK személyek foglalkoztatásában – a munkaerő-hiány mellett – a foglalkoztatás költséghatékonyságát megteremtő pénzügyi ösztönzők.

A Portálon elérhető rehabilitációs foglalkoztatási kalkulátorok számszerűsítve és grafikusan is bemutatják az MMK munkavállalók foglalkoztatásának gazdasági racionalitását, azaz, hogy egy 25 fő feletti létszámot foglalkoztató munkaadó számára miért éri meg pénzügyileg a megváltozott munkaképességű és fogyatékossággal élő munkavállalók alkalmazása.

A munkaadók egy MMK személy foglalkoztatása során a szociális hozzájárulási adó kedvezmény érvényesítése mellett főként a rehabilitációs hozzájárulás befizetési kötelezettség optimalizálásával költséget tudnak megtakarítani, amely a megváltozott munkaképességű emberek foglalkoztatásának egyik fontos motivációja. Egyes esetekben az MMK személyek kifejezetten versenyelőnyt élvezhetnek ezen közvetett támogatási formáknak köszönhetően a munkaerő-piacon, amely az egészségi állapotukból fakadó foglalkoztathatósági nehézségeket hivatott kompenzálni.

Ezen pénzügyi ösztönzők szervezetre szabott, szemléletes bemutatását teszi lehetővé az alábbi linken elérhető két kalkulátor.

                              Rehabilitációs hozzájárulás kalkulátor                              Rehabilitációs bérköltség kalkulátor

A rehabilitációs foglalkoztatási kalkulátornak két része van, amely kétféle megközelítés alapján használható:

  • Rehabilitációs hozzájárulás kalkulátor: miután a munkaadó megadja az átlagos statisztikai állományi létszámát, illetve az általa foglalkoztatott megváltozott munkaképességű munkavállalók számát, a kalkulátor kiszámolja a kötelező foglalkoztatási szintet (hogy hány főt kellene foglalkoztatni a munkaadónak a rehabilitációs hozzájárulás teljes kiváltására), illetve azt, hogy a (fizetési kötelezettség szempontjából) fennmaradó létszám hiányában mennyi rehabilitációs hozzájárulást kell fizetnie.
  • Rehabilitációs bérköltség kalkulátor: a korábban megadott létszámadatok illetve a tervezett foglalkoztatási paraméterek (SZOCHO kedvezmény, tervezett létszám, munkaidő, munkabér) alapján a kalkulátor kiszámolja a foglalkoztatás költségeit az igénybe vehető kedvezményekkel (kiváltott rehabilitációs hozzájárulás, járulékkedvezmény) és azok nélkül, kiemelve a megváltozott munkaképességű munkavállalók foglalkoztatásának gazdasági előnyeit, amely pénzügyi következtetések egy diagramon is szemléltetésre kerülnek.

A rehabilitációs hozzájárulás összege 2023-ban 2.088.000 Ft volt, 2024-ben pedig 2.401.200 Ft lesz (az előírt létszám kvótából hiányzó MMK munkavállaló/év), amelyet részletesen az alábbi cikkünkben mutattunk be:

https://ertekvagy.hu/hu/-/rehabilitacios_hozzajarulas_2023_ban

Vissza