Önbecsülést erősítő munka – a fejlesztő foglalkoztatás

Önbecsülést erősítő munka – a fejlesztő foglalkoztatás


Összefoglaló

A Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság intézményeiben több mint 3 000 ellátott - elsősorban fogyatékossággal élők, pszichiátriai betegek és szenvedélybetegek – élnek a fejlesztő foglalkoztatás lehetőségével.

2022. October 27.

 

#fejlesztő foglalkoztatás#megmaradt képességek#szolgáltatás#motiváció#foglalkozási rehabilitáció

A fejlesztő foglalkoztatás célcsoportja igen széles skálát ölel fel, és szinte ahány ember, annyiféle probléma, élethelyzet vár megoldásra.

Van, aki mögött szerető, gondoskodó családi háttér áll, ám a gondozott ellátását valamilyen oknál fogva nem tudják megoldani. Akadnak olyan sorsok is, amikor már egyetlen hozzátartozó vagy barát sem támogatja a perifériára sodródott egyént.
Mindegyik esetben pozitív hatású, önbecsülést növelő lehetőség a munka, a közösség húzóereje.

A fejlesztő foglalkoztatás célja a gondozottak fizikai és mentális állapotának, képességeinek megfelelő fejlesztése, illetve – egyéntől függően – felkészítés a védett foglalkoztatásban történő munkavégzésre vagy akár a nyílt munkaerő-piaci elhelyezkedésre.

Számtalan munkalehetőség közül választhatnak a gondozottak, a helyi sajátosságoktól és saját képességeiktől függően.
Többek között kertészeti munkák, kézműves termékek előállítása, állatgondozás, recepciós, vagy éppen konyhai kisegítő feladatok képezik a repertoárt. Egyéni foglalkoztatási terv készül a gondozottak számára, meghatározva a foglalkoztatási célokat, feladatokat, módszereket, a mentális és segítő szolgáltatás módját, a foglalkoztatás időtartamát. A terv arra törekszik, hogy a kiinduló állapothoz képest egy ívet rajzoljon fel, és továbblépési lehetőséget biztosítson.

A foglalkoztatásban résztvevők értékteremtő munkát végeznek, erőfeszítéseik eredményeként piacképes termékek készülnek. A kapott bérért, munkadíjért cserébe produktumot hoznak létre, amire méltán lehetnek büszkék.
A fejlesztő foglalkoztatás nem csak egy tevékenység, nem szimplán munka, hanem a közösség motivációs ereje – derül ki a Mandiner cikkéből, amelyben egy érintett vall a számára mentsvárat nyújtó munkalehetőségről. 


Forrás:

Jogszabályok a fejlesztő foglalkoztatásban

 

A kép illusztráció, gombokból van kirakva a work, azaz munka szó.
Vissza