Negyedszázada a parasportért

Negyedszázada a parasportért


Összefoglaló

„A sport az önkifejezés eszköze, és a parasportolók teljesítménye üzenet a fogyatékos embereknek, hogy mindenkinek módja van megtalálni a saját útját, megvalósítania önmagát, ha van hozzá hite és ereje. Mindannyian lehetünk győztesek.” – nyilatkozta a Nemzeti Sportnak Szabó László elnök a Magyar Paralimpiai Bizottság megalakulásának 25. évfordulója alkalmából tartott ünnepi rendezvényen.

2022. September 23.

 

#fogyatékosság #kerekesszék #érdekképviselet #rendezvény #sikertörténet

Ma már természetes számunkra, hogy vannak közöttünk, akik műlábbal versenyeznek, kerekesszékesként érnek el vívó sikereket, míg másokat a végtaghiányuk sem akadályozza abban, hogy nap mint nap róják a medencében a hosszakat.

„Még 10 évvel ezelőtt sem volt feltétlenül így – mondta Szabó László elnök.  – Ebben sok ember munkája, ideje és energiája van”.

Az 1912-ben létrejött Siketek Sport Clubja volt a fogyatékkal élők első hazai sportszervezete, amelyet 1929-ben a Nyomorékok Egyesülete követett. A magyar sportolók először 1972-ben vettek részt paralimpiai játékokon, majdhogynem illegalitásban. 

Urr Anita, a Magyar Paralimpiai Bizottság főtitkára elmondta, hogy a parasportolóknak ma már hasonló felkészülésre van szükségük, mint az épeknek. Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár kiemelte, hogy ezzel összhangban a kormány a bizottság javaslatára 2021-ben több mint 40 százalékkal emelte meg a nyári és a téli paralimpián kiemelkedő teljesítményt elérő sportolók állami jutalmát. Urr Anita hangsúlyozta: szeretnék, ha a sportolóikra nem csak a paralimpia ideje alatt irányulna érdeklődés, hanem a hétköznapokban is. Ennek érdekében iskolai és céges rendezvényeket szerveznek, ahol felhívják a figyelmet a fogyatékossággal élő személyekre. 

A rendezvényen Halassy Olivér-díjat vehetett át Hoffmann Judit és Zámbó Diána, Málnai István-díjat kapott Kovács Iván, Marsi Márton, Pákey Béla, Szabó Álmos és Szalma László, valamint Plesa István-díjban részesült dr. Lénárt Ágota és dr. Mayer Ágnes. Idén először adták át a Paralimpiai Láng-díjat, amelyet a Magyar Sportújságírók Szövetsége kapott meg.


Forrás: 
https://www.nemzetisport.hu/egyeb_egyeni/negyedszazada-szintet-lepett-a-magyar-parasport-2913433


https://hparalimpia.hu/hirek/2022/09/galaesten-unnepeltek-a-magyar-paralimpiai-bizottsag-25-eves-evfordulojat-1
 


 

Szabó László, a paralimpiai bizottság elnöke ünnepi beszédet tart.
Vissza