Nagyvállalati jó gyakorlatok: A fogyatékossággal élőkkel szembeni sztereotípiák lebontása

Nagyvállalati jó gyakorlatok: A fogyatékossággal élőkkel szembeni sztereotípiák lebontása


Összefoglaló

Magyarországon mintegy négyszázezren élnek a fogyatékosság valamely típusával. A fogyatékosság ügye őket és családtagjaikat: mintegy 1 millió embert érint. A megváltozott munkaképességűek körében 10 évvel ezelőtt még a 20 százalékot sem érte el a foglalkoztatottsági ráta. Egy évtized alatt azonban több mint a duplájára nőtt azoknak a megváltozott munkaképességűeknek a száma, akik integrálódtak a munkaerő-piacon. A Szerencsejáték Zrt. Tarts velünk egy akadálymentes jövőért! kampányának zárásaként nagyvállalati jó gyakorlatokat mutat be.

2023. January 10.

 

#fogyatékosság #munkaerőpiac #foglalkoztatás előnyei #munkakörillesztés #jó gyakorlat

A Szerencsejáték Zrt. hármas egységben kezeli a fogyatékossággal élők ügyét. Kiemelten figyel az egészségkárosodással élő játékosok kiszolgálására, szemléletformáló tevékenységeivel, így például az akadálymentes játszótér építési programjával a befogadást segíti elő. A lottótársaság összhangban az EU és az Európai Lottótársaságok Szövetségének foglalkoztatáspolitikai céljaival, 2003 októberében, 20 éve indította útjára a megváltozott munkaképességűeket alkalmazó karitatív hálózatát, amelyben közel 180 megváltozott munkaképességű kollégát alkalmaz. Ez a Nemzeti Lottótársaság értékesítői hálózatának mintegy 20 százalékát jelenti. „A kollégák nagyon büszkék arra, hogy a Szerencsejáték Zrt. nem csupán szavakban, hanem most már hosszú évek óta tettekben akadálymentesíti a gondolatokat és a működését. Saját kollégáink és a külső visszajelzések alapján elmondhatjuk, hogy a Szerencsejáték Zrt. és a fogyatékkal élők támogatása, társadalomba történő visszavezetése eggyé vált.” – mondta a Szerencsejáték Zrt. elnök-vezérigazgatója, Mager Andrea. A sorsjegy-értékesítő hálózat tagjaival 70 település 120 értékesítési pontján lehet találkozni, a többi között a Spar Magyarország üzleteiben is.

„Nekünk az a fontos, hogy jövedelemtermelő képességet tudjunk a fogyatékos embertársainknak biztosítani.” – emelte ki a Heiszler Gabriella, a SPAR Magyarország Kereskedelmi Kft. ügyvezető igazgatója. Ezt meg tudják tenni egyrészt saját erőből: közel száz különböző fogyatékossággal élő: így többek között látássérült, hallássérült, mozgásában korlátozott, pszichoszociális betegséggel küzdő kollégát foglalkoztatnak, másrészt stratégiai partnerségek létesítésével. A Spar Magyarország 2017 óta dolgozik együtt az autista fiatalokat foglalkoztató Janka tanyával, valamint a Máltai Szeretetszolgálat termékeit is forgalmazza. Az üzletlánc többszintű érzékenyítéssel segíti a fogyatékossággal élő kollégák beilleszkedését.

Az Auchan 2010 óta fektet hangsúlyt a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatására, de kiemelt figyelmet fordít a szemléletváltásra is. A siketek és nagyothallók világnapja alkalmából például a vásárlók füldugót használva kipróbálhatták: milyen lehet siketként lebonyolítani egy nagybevásárlást. „Sokszínű a kínálatunk, de elsősorban sokszínűek a vásárlóink és a csapatunk is. – hangsúlyozta Varga-Futó Ildikó, az Auchan Magyarország Kft. CSR igazgatója. „A megváltozott munkaképességű kollégák foglalkoztatása egy win win tevékenység, amelynek köszönhetően mindenki nyer. Az MMK-s kollégáink azáltal, hogy értékteremtő munkát tudnak hozzáadni a vállalat működéséhez, egy biztonságos életet is tudnak maguknak teremteni.” Azt tapasztalják, hogy vállalaton belül nagymértékben javult a légkör. A munkatársak toleránsabbá váltak, nemcsak egymás között, hanem a vásárlók irányában is. Különböző fogyatékossággal élő munkatársakat foglalkoztatnak, akik közül legtöbben hallássérültek. Velük a vevők is sűrűn találkoznak az áruházak kasszáinál. A dolgozók rendszeresen vesznek részt érzékenyítő tréningeken. Egy-egy új kolléga érkezése előtt a munkatársak képzésen vesznek részt, az MMK-s munkavállalót pedig segítik a beilleszkedésben.

Kézbesítés, logisztika, adminisztráció, jog és HR. Csak néhány azon területek közül, ahol megváltozott munkaképességű kollégával találkozhatunk a Magyar Postánál. A 2021-ben elindított „Tegyünk együtt” programjának köszönhetően egy év alatt 60 százalékkal növelte az MMK-s dolgozóinak számát az állami társaság. „A Magyar Posta filozófiája szerint nem a munkakör határozza meg azt, hogy fogyatékkal élő kolléga tud-e velünk dolgozni, hanem a kollégával együtt tudjuk kialakítani azt a munkakört, azt a munkamennyiséget, azt a munkafolyamat-rendszert, amely alapján alkalmas lesz arra, hogy velünk együtt dolgozzon.” – mondta Magyar Posta Zrt. marketingkommunikációs igazgatója, Török Szabolcs. „Auditáljuk ezeket a munkaköröket, és megnézzük, hogy milyen feltételeknek kell megfelelnünk.” – folytatta. Az Országos Logisztikai Központjukban létrehoztak siket kollégáknak alkalmas munkahelyet. Száműzték a targoncákat az üzemcsarnokból. Az új kollégák beilleszkedését rehabilitációs mentorcsapat segíti, a dolgozók edukációjáról pedig belső programokkal gondoskodnak. A siketek világnapján jelnyelvi mini tréningen vehettek részt az érdeklődők.

A Magyar Telekom vállalati stratégiájában fogalmazta meg a fogyatékossággal élők társadalmi beilleszkedését segítő programot, melynek részeként a digitalizáción keresztül is támogatja az integrációt. – tájékoztatott a Magyar Telekom Nyrt. sokszínűségi és esélyegyenlőségi szakértője, Zanin Éva. A telekommunikációs társaság törekszik arra, hogy már a toborzás fázisában megvalósuljon az akadálymentesítés. A jelentkezők megadhatják azt, hogy milyen kiegészítő eszközre, támogatásra van szükségük annak érdekében, hogy teljes körűen részt tudjanak venni a kiválasztási folyamatban. A fogyatékossággal élő dolgozók beilleszkedését egy mozgássérült, látássérült, hallássérült és értelmi fogyatékossággal élő modult tartalmazó, viselkedési alapelveket összefoglaló tananyag, igény szerint pedig workshop segíti. A társaság dolgozói az esélyegyenlőségi felmérés szerint 97 százalékban nyitottak az MMK-s kollégák integrálására.

A KÉZMŰ-ERFO-FŐKEFE Közhasznú Nonprofit Kft. Magyarország legnagyobb megváltozott munkaképességűeket foglalkoztató vállalatcsoportja, amely 70 éve biztosít munkalehetőséget a fogyatékossággal élőknek. A dolgozók 83 százaléka MMK-s, ami több mint 8600 főt jelent. A gyártási tevékenységük sokszínű: a bútortól kezdve a textilen keresztül a papírtermékekig. Egy év alatt 22 millió terméket készítenek el közel ezer piaci megrendelőjüknek, akik célzottan is választják őket. „Azt tapasztaljuk, hogy egyre több megrendelő számára fontos és kommunikálható érték a megváltozott munkaképességűek általi gyártás ténye” – emelte ki KÉZMŰ-ERFO-FŐKEFE Közhasznú Nonprofit Kft. vállalati és társadalmi kommunikációért felelős vezetője, Radnai Tamás.

 

 

 


A szöveg és a kép forrása:

 

 

Szerencsejáték Zrt. Tarts velünk egy akadálymentes jövőért! kampány képe
Vissza