Végéhez ért a myPart projekt

Végéhez ért a myPart projekt


Összefoglaló

Lezárult az ÉFOÉSZ myPart projektje, melynek legfontosabb eredményeit április 26-án, az Eötvös10 Művelődési Házban tartott találkozón mutatták be.

2022. May 10. MyPart projekt | ÉFOÉSZ

 

 

A politikai részvétel egyik legfontosabb feltétele az, hogy képesek vagyunk megérteni állampolgári jogainkat és kötelezettségeinket. A 2019-ben indult myPart projekt célja éppen az, hogy állampolgársági ismeretek, kompetenciák és készségek növelésével erősítse az aktív állampolgárságot és a politikai részvételt az értelmi fogyatékossággal élő emberek körében.

A projekt fő célcsoportjai:

  • Értelmi fogyatékossággal élő emberek
  • Az értelmi fogyatékossággal élő emberekkel dolgozó oktatók
  • Állami hatóságok és politikusok

Egyéb célcsoportok

  • Értelmi fogyatékossággal élőkkel dolgozó emberek (asszisztensek, szociális munkások, támogató személyzet)
  • Intézmények a felnőttképzés területén

A kezdeményezés számos európai ország, így Ausztria, Szlovénia, Portugália és Magyarország közreműködésével valósult meg. A magyar illetőségű Laterna Magica a projekthez készülő kisfilmek készítéséért felelt, az ÉFOÉSZ munkatársai pedig szakmai partnerként segítették a szervezet munkáját.

 

A legutolsó találkozóra az Eötvös10 Művelődési Házban került sor, ahol a résztvevők megnézték és véleményezték az elmúlt hónapok során készült oktatóanyagokat. Az előadók többek közt bemutatták korábbi alkalmak workshopjainak eredményeit összegző segédanyagokat. Ezek az írások egytől-egyig könnyen érthető formában számolnak be az emberi jogokról, a demokrácia intézményéről, az európai értékekről, az egyéni döntéshozatalról és a politikai részvételről.

Bemutatásra kerültek a politikai döntéshozóknak készült szakpolitikai ajánlások és három könnyen érthető kiadvány is, melyek az alapvető politikai fogalmakat tisztázzák. Szó esik bennük a parlamentről, demokráciáról, diktatúráról, választásról és az európai uniós intézményekről. Ezen kívül a Laterna Magica által készített tudatosságnövelő kisfilmeket is megtekintették a résztvevők. Ezen munkák érdekessége, hogy hazánkban élő értelmi fogyatékossággal élő emberek közreműködésével és az ő szakmai felügyeletük mellet jöttek létre. A vetítéseket követően a résztvevők értelmezték a látottakat és megvizsgálták a művek könnyen érthetőségét. Beszámoltak arról is, hogy milyen érzés volt szerepelni, segédkezni a kisfilmekben és elmondták, hogy miért fontos számukra, hogy ezekről a témákról beszéljenek az emberek.

Az esemény második felében a korábbi alkalmakhoz hasonlóan kiscsoportos workshopot tartottak. A feladat az volt, hogy egy-egy kiosztott szituációkártya segítségével a résztvevők játszanak el egy elképzelt esetet. A szerepjátékok során a hátrányos megkülönböztetés és a jogsérelem különböző formáit vizsgálták meg.


A myPart projekten belül létrejött eredmények:

 

myPart Kézikönyv (könnyen olvasható)

Ez a kézikönyv a műhelyek gyakorlati eszköze, amely könnyen olvasható és közérthető nyelven lesz elérhető, így az értelmi fogyatékossággal élőknek hasznos anyagot ad a kezébe. Ezt az eszközt a műhelyek során oktatási kézikönyvként használjuk, de a tartalom külön-külön történő elmélyítésére is felhasználható. Tartalmaz majd egy önérvényesítő-érdekképviselettel kapcsolatos eszközkészletet is. 

 

myPart videók

Az öt videó bemutatja a műhelymunkák témáit, mind az értelmi fogyatékossággal élő embereknek, mind a nagyközönség számára. A rövid filmek érzelmi bevonodást kívánnak elérni, amely jobb megértést és nagyobb tudatosságot eredményez.

Az asztalosműhelyben Film az 1. modulról: Emberi és polgári jogok. A film a “Munkához való jog” témáját dolgozza fel: https://youtu.be/oFrKQETmTKs

Klub Film a 2. modulhoz: Mi a demokrácia? A film a kisebbségi jogok témakörét dolgozza fel a “6 demokrácia alapelve” témakörből: https://youtu.be/-zQMJH8giSo

Az állásinterjú A film a 3. modulhoz tartozik, és a diszkrimináció témájával foglalkozik: https://youtu.be/vWeRTUbKFeY

Kávéház A 4. modul (Választások és döntéshozatal) filmje a “Döntési jog” témával foglalkozik: https://youtu.be/U7p_0MA1B9I

A kiállításon Az 5. modul a Politikai részvétel, a hangunk van témakörben tartalmazza ezt a filmet, amely arról szól, hogyan lehet hangod a társadalomban anélkül is, hogy beszélnél: https://youtu.be/7kLYiEHnuQA

 

myPart szakpolitikai ajánlások

Ez az egység az értelmi fogyatékossággal élő személyek társadalmi részvételével kapcsolatos információkat és javaslatokat gyűjti össze regionális, nemzeti és európai szinten. Gyakorlati tanácsokat ad, amely elősegíti az értelmi fogyatékossággal élő emberek társadalmi és politikai részvételét.  Ezek az ajánlások a közintézményeknek, a politikai döntéshozóknak, az állami hatóságoknak, és a politikusoknak szólnak.

 

Forrás:

https://efoesz.hu/efoesz/vegehez-ert-a-mypart-projekt/

https://mypart-project.eu/?lang=hu

 

A projekt honlapján elérhető nyitókép, amely embereket ábrázol.
Vissza