Munkapróba – a kiválasztás hatékony eszköze

Munkapróba – a kiválasztás hatékony eszköze


Összefoglaló

A Salva Vita Alapítvány blogbejegyzésében rávilágít a munkapróba előnyeire, miszerint nem csak az álláskeresők, de a munkaadók és a mentorok számára is egyaránt hasznos eszköz.

2022. November 03.

 

#egészségkárosodás#munkahelyi kihívások #foglalkoztatás előnyei#mentorálás#toborzás

A Salva Vita Alapítvány munkatársai kiemelt figyelmet fordítanak arra, hogy a hozzájuk forduló megváltozott munkaképességű álláskeresőket a lehető legjobban megismerjék. Ez fontos alappillére a későbbi álláskeresés sikerességének és a hosszú távú munkavállalásnak. Az MMK munkavállaló feltérképezésének egyik fontos eszköze - túl a segítő beszélgetéseken és gyógypedagógiai szempontú felméréseken - a munkapróba, amelynek során az alapítvány ügyfelei valós munkafeladatokat próbálhatnak ki valódi munkahelyeken.

A munkapróbát megelőzően a Salva Vita Alapítvány foglalkozási tanácsadó-mentor kollégája leegyezteti a munkaadóval a részleteket, így a helyszínt, a munkapróba időtartamát, az ügyfél, ügyfelek által elvégzendő feladatokat. Lényeges, hogy ezek valódi munkafolyamatok, hasznos tevékenységek legyenek, amelyek igazodnak az MMK álláskereső megmaradt képességeihez. A megbeszélt időpontban a mentor elkíséri ügyfelét a munkapróbára, és a munkavégzés teljes ideje alatt segíti, mentorálja az álláskeresőt. A munkapróba során a leendő munkavállaló felkészülhet mindarra, amely a későbbi munkavállalás során vár rá, így például az utasítások értelmezésére, azok végrehajtására, a munkaidő betartására.

A munkapróba során a munkáltató tapasztalatot szerez a megváltozott munkaképességű álláskeresők képességeiről, így amikor egy adott pozícióban üresedés történik, gyorsan és hatékonyan tudja pótolni a kieső munkaerőt. A foglalkoztatók a munkapróba által - az alapítvánnyal történő hosszabb távú együttműködés esetén - akár rendszeresen is szert tehet alkalmi munkaerőre. Tekintettel arra, hogy a munkapróba ingyenes, ezáltal a munkáltató egy rövid időszakra többletköltségek nélkül plusz munkaerőhöz juthat. Végül fontos kiemelni, hogy a munkapróbához kapcsolódó külső-belső kommunikáció révén javul a cég megítélése is.

Az alapítvánnyal együttműködő KockaCsoki ügyvezetője, Dénes Ákos mások számára is ajánlja a munkapróbát, mint lehetőséget:

„Teljes mértékben megértem, ha egy munkáltató eleinte idegenkedik attól, hogy ő is munkapróba helyszínt biztosítson, mert valóban némi többletfeladatot jelent és egy kicsit nagyobb mértékű odafigyelést igényel, én azonban mindenkit bíztatok arra, hogy gondolja át a lehetőséget. A munkapróba révén a cég nem csupán egy megváltozott munkaképességű embernek segíti a munkavállalásra történő felkészülését, hanem egyéb konkrét előnnyel is jár. Például megismeri az álláskeresőket valódi munkahelyzetekben, és így egy későbbi kiválasztási folyamatban a munkapróbán járt interjúalanyokról már többletinformációval rendelkezik, ami megkönnyítheti a döntést, hatékonyabbá és gyorsabbá teheti a kiválasztási folyamatot. A munkapróbán az álláskereső foglalkoztatási tanácsadója is jelen van, így ő is megismeri a munkakörnyezetet, a feladatokat, ami segítséget nyújt ahhoz, hogy más jelöltek munkaközvetítése esetén alkalmasabb személyek kerüljenek ajánlásra. Nekünk a KockaCsokiban jó tapasztalataink vannak a munkapróbával kapcsolatban, így jó szívvel ajánlom másoknak is.” Forrás:

https://salvavitaalapitvany.blogspot.com/2022/10/munkaproba-kivalasztas-hatekony-eszkoze.html?m=1

 

 

A képen egy hölgy aszalt gyümölcsöt aprít egy asztalnál ülve.
Vissza