Április 28. a Munkahelyi Biztonság és Egészségvédelem Világnapja

Április 28. a Munkahelyi Biztonság és Egészségvédelem Világnapja


Összefoglaló

A munkahelyi biztonság és egészségvédelem világnapja a munkahelyi balesetek és megbetegedések megelőzését célzó nemzetközi nap, amelyről 2003 óta minden április 28-án megemlékeznek világszerte.

2022. April 28. OSHA, ILO, Wikipédia

 

 

A Nemzetközi Munkaügyi Konferencia (ILO) 2003-ban fogadta el, hogy egy évenként megszervezett nemzetközi kampány keretében a munkahelyi biztonság és egészségvédelem fontosságának széles körű tudatosítására, valamint a munkavállalók biztonságos és egészséges munkakörnyezethez való jogának előmozdítására hívja fel a figyelmet. A nemzeti hatóságok, szakszervezetek, munkaadói szervezetek, valamint a munkahelyi biztonság és egészségvédelem szakemberei ezen a napon a világ számos részén szerveznek ünnepségeket a fenti célok tudatosítása érdekében

A munkahelyi biztonság és egészségvédelem 2022. évi világnapjáról 2022. április 28-án emlékeznek meg, ebben az évban a pozitív biztonsági és egészségvédelmi kultúra megteremtésében való részvétel és a társadalmi párbeszéd témáját járják körül a „Közös cselekvés a pozitív biztonsági és egészségvédelmi kultúra megteremtéséért” mottóval. A nap folyamán egy globális webinárium keretében szakértők és a kormányok, munkavállalók és munkáltatók képviselői vitatták meg a témát és osztják meg tapasztalataikat a világ minden tájáról.

Ez egyben az ILO által készített globális jelentés bemutatását is szolgálta, amely a jobb munkahelyi biztonság és egészségvédelem érdekében folytatott társadalmi párbeszéd fokozásáról szól. A legfontosabb megállapítás, hogy a Covid19-világjárvány során végig megfigyelhető volt, hogy az erős munkavédelmi rendszer kulcsfontosságú a munkakörnyezet védelmében és a munkavállalók biztonságának és egészségének megőrzésében.

Az erős munkavédelmi rendszer eszközei:

  • Az erős munkavédelmi rendszer hatékony társadalmi párbeszéddel érhető el, amely magában foglalja a kormányok, a munkaadók, a munkavállalók, a közegészségügyi szereplők és minden érintett fél érdemi, aktív részvételét nemzeti és vállalati szinten, a munkavédelmi döntéshozatali folyamatok minden szakaszában.
     
  • A társadalmi párbeszéd a munkavédelmi kultúra iránti felelősségvállalás és elkötelezettség kialakításához is elengedhetetlen, ami lehetővé teszi a gyors és hatékony végrehajtást.
     
  • Az hatékony munkavédelmi kultúra keretében a biztonságos és egészséges munkakörnyezethez való jogot mind a vezetés, mind a munkavállalók értékelik és támogatják. A pozitív munkavédelmi kultúra a befogadásra épül, azáltal, hogy minden fél érdemben részt vesz a munkahelyi biztonság és egészségvédelem folyamatos fejlesztésében.
     
  • Egy erős munkavédelmi kultúrával rendelkező munkahelyen a munkavállalók nyugodtan felvetik a munkahelyi munkavédelmi kockázatokkal vagy veszélyekkel kapcsolatos aggályaikat, a vezetés pedig proaktívan együttműködik a munkavállalókkal a megfelelő, hatékony és fenntartható megoldások megtalálása érdekében. Ehhez nyílt kommunikációra és párbeszédre van szükség, amely a bizalomra és a kölcsönös tiszteletre épül.

 

A munkahelyi egészségvédelem az MMK munkavállalók foglalkoztatása esetén, az egészségi állapot további romlásának megakadályozása miatt kiemelt fontosságú, amelyről az alábbi aloldalon olvashatnak részletesen az érdeklődők: https://ertekvagy.hu/hu/-/munkav-c3-a9delem

Kapcsolódó írásunkban az „Egészséges Munkahelyek – Legyen könnyebb a teher!” kampányt mutattuk be, amelynek fókuszában az EU Munkavédelmi Ügynöksége által, a munkavállalással összefüggő mozgásszervi betegségek megelőzése és kezelésének szükségessége érdekében teendő lépések szerepelnek.

 

Végezetül, a mai nap apropóján az ENSZ arra hívja fel a figyelmet, hogy "Mindannyian felelősek vagyunk a munkahelyi halálesetek és sérülések megállításáért. Kormányokként felelősek vagyunk az infrastruktúra - a törvények és szolgáltatások - biztosításáért, amelyek szükségesek ahhoz, hogy a munkavállalók foglalkoztathatók maradjanak, és a vállalkozások virágozzanak; ez magában foglalja a nemzeti politika és program kidolgozását, valamint a munkahelyi biztonsági és egészségvédelmi jogszabályok és politikák betartását kikényszerítő ellenőrzési rendszert. Munkaadóként felelősek vagyunk azért, hogy a munkakörnyezet biztonságos és egészséges legyen. Munkavállalóként felelősek vagyunk azért, hogy biztonságosan dolgozzunk, hogy megvédjük magunkat és ne veszélyeztessünk másokat, hogy ismerjük jogainkat és részt vegyünk a megelőző intézkedések végrehajtásában."

 

Forrás:

ILO plakát a munkahelyi egészség napjáról
Vissza