Mindennapi élet autizmussal és ADHD-val

Mindennapi élet autizmussal és ADHD-val


Összefoglaló

Az autista személyek hétköznapjait nemcsak a tünetek, de a társadalom velük szemben tanúsított elvárásai és előítéletei is nehezítik – derül ki a 24.hu riportjából, amely egy autizmus és ADHD (figyelemhiányos hiperaktivitási zavar) diagnózissal élő fiatal felnőttel készült.

2022. August 16. https://24.hu/

 

Az autizmus egy neurológiai természetű veleszületett vagy fejlődési rendellenesség. Az autizmus spektrumzavar egy gyűjtőfogalom: az autizmusnak számtalan megjelenési formája van, a kifejezésben a spektrum szó erre utal. Többnyire abnormális viselkedési és érdeklődési mintázatokban nyilvánul meg, illetve csökkent mértékű társadalmi kapcsolatokban, kommunikációs képességekben.

A riport célja, hogy az autizmussal kapcsolatos sztereotípiákat eloszlassa. 

Fló – a riportalany – az autizmus mellett ADHD-val is él, rengeteg minden érdekli. Másnak ez furcsának tűnhet, számára viszont természetes. A riportban beszámol arról is, hogy sokszor nehéz bekapcsolódnia egy beszélgetésbe. Tapasztalata szerint „az autisták egymás között sokkal jobban kommunikálnak”. Úgy véli, az az elvárása a társadalomnak, hogy megtanuljanak úgy viselkedni, mintha nem lennének mások, viszont ez sokszor erejükön felüli teljesítményt jelent számukra, ami hosszú távon káros, kiégéshez vezet.

A teljes riport, amellyel közelebb kerülhetnek az autizmussal és/vagy ADHD-val élő személyek megértéséhez, alább megtekinthető:

 


Forrás:

https://24.hu/belfold/2022/08/06/autizmus-adhd-trauma/

 

A képen az ADHD felirat szerepel.
Vissza