Mi az autizmus?

Mi az autizmus?

Az alábbi kérdések segítséget nyújthatnak azon munkaadók számára, akik autista munkavállalót kívánnak felvenni és foglalkoztatni.

 

  • Mi az autizmus?

Az autizmus a személyiség minden területét érintő, egész életen át tartó fejlődési zavar. Az autizmusnak számtalan megjelenési formája van, nagyon változatos tünetekkel jelenik meg és minden érintettnél egyedi képet mutat: a súlyosan fogyatékos nem beszélő személytől a hétköznapokban jól elboldoguló, átlagos, vagy akár átlag feletti intelligenciával rendelkező személyig egyaránt.

Minden autista ember esetében döntően a kommunikáció, a társas viselkedés és a rugalmas viselkedésszervezés működése sérül.  Az autizmussal élő személy nehezen értelmezi az elvont, nem szó szerinti kommunikációt, a társas helyzeteket, a szociális kapcsolatokat. Szenzoros túlérzékenységük nehézséget jelenthet. Ugyanakkor kiemelkedőek lehetnek monotóniatűrésben, koncentrációban, valamint a szabályok követésében.

  • Mi az Asperger-szindróma?

Az Asperger-szindróma az autizmus spektrum zavarok körébe tartozó állapot, melyet sok esetben a jó, vagy kiemelkedő képességekkel rendelkező autista emberek megjelölésére használnak. Az Asperger-szindrómával élő személyek általában rendkívül lelkiismeretesek, megbízhatóak és őszinték. Sok esetben átlagos, vagy az átlagnál magasabb intelligenciával és jó beszédkészséggel rendelkeznek.

 

Az autizmusról még bővebben olvashat:
Autizmus Alapítvány: Autizmus és az autisztikus spektrum
https://www.autizmus.hu/AAspektrum.shtml?_ga=2.225876058.197871684.1597300204-1903678558.1597300204


Autisták Országos Szövetsége: Néhány szó az autizmusról
https://aosz.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=1029&Itemid=129&_ga=2.179156964.197871684.1597300204-1903678558.1597300204


Az Egészségügyi Minisztérium szakmai irányelve Az autizmusról/autizmus spektrum zavarairól https://www.autista.hu/mi-az-autizmus/www.eum.hu/egeszsegpolitika/minosegfejlesztes/pszich-autizmus-autizmus

 

Autista vagyok youtube csatorna: Mi az autizmus?

https://www.youtube.com/watch?v=Q0hQGQifm9Y

 

  • Speciális jellemzők megnyilvánulási formái

Az autizmusra jellemző, hogy nemcsak az akadályozottság jellege különbözik a többi fogyatékossági csoporttól, hanem az autizmussal élő személyek egymáshoz képest is nagyon változatos képességekkel, tulajdonságokkal rendelkeznek.

Speciális jellemzők:                                                                                   

  • társas kapcsolatokban: pl. társaktól való elkülönülés vagy szokatlan közeledés,
  • egyoldalú interakció;
  • a kommunikációban (beszéd, gesztus, mimika): pl. a beszéd szintjéhez képest gyenge beszédhasználat, kommunikáció, vagy a nyelv szó szerinti értelmezése, furcsa tartalma, szokatlan hanghordozása;
  • az érdeklődés területén: pl. speciális érdeklődési területek, melyről szokatlanul mély ismeretekkel rendelkeznek;
  • a gondolkodásban, a tanulásban és a mindennapi alkalmazkodásban, pl.: ragaszkodás az állandósághoz, a megszokotthoz;
  • az érzékelés-észlelés területén az átlagostól eltérő érzékelés, pl. csökkent fájdalomérzés vagy fokozott érzékenység zajokra, fényekre.

 

A szociális-kommunikációs nehézségek miatt egyes autista emberek társas viselkedése furcsának tűnhet, például ha beszélgetnek valakivel, megeshet, hogy túl közel hajolnak a másikhoz, vagy éppen nem néznek a másik ember szemébe. Egy autizmussal élő személyre az is jellemző lehet, hogy leplezetlenül kimutatja érzelmeit, vagy, hogy őszintén megmondja a véleményét másokról. Ez elsőre udvariatlannak tűnhet.

 

Vissza