Mesterséges intelligencia segít a bőrbetegségek diagnosztizálásában, kezelésében

Mesterséges intelligencia segít a bőrbetegségek diagnosztizálásában, kezelésében


Összefoglaló

Magyarország jelentős lépést tett az egészségügy területén a mesterséges intelligencia alapú bőrgyógyászati szolgáltatás elindításával. Ez az innovatív szolgáltatás a mesterséges intelligenciát használja fel a bőrbetegségek diagnosztizálásának és kezelésének javítására.

2023. March 31.

 

#bőrbetegségek #projekt #tudomány #mesterséges intelligencia #kutatás

A bőrgyógyászat a bőrbetegségek - köztük a bőrrák, a pikkelysömör, az ekcéma és az akné -diagnosztizálásával és kezelésével foglalkozó orvosi szakterület. A bőrbetegségek növekvő elterjedésével a bőrgyógyászok számára egyre nagyobb kihívást jelent a betegek hatékony diagnosztizálása és kezelése. A mesterséges intelligencia alapú bőrgyógyászati szolgáltatás innovatív megoldást kínál erre a problémára azáltal, hogy a szoftver algoritmusokat használ a bőrképek elemzésére, és segíti a bőrgyógyászokat a bőrbetegségek pontos diagnosztizálásában. 

A Semmelweis Egyetem Bőr-, Nemikórtani és Bőronkológiai Klinikája által is jóváhagyott szoftver élesben is elindult 2023.03.24-én Magyarországon. A mesterséges intelligencia alapú bőrgyógyászati szolgáltatás az AIPDerm.hu weboldalon érhető el. A világszinten elsőként országosan elérhető digitális bőrklinika mögött a legtekintélyesebb hazai orvosok és tudományos szakemberek állnak. 

 

 

A mesterséges intelligencia alapú bőrgyógyászati szolgáltatás magyarországi bevezetését bőrgyógyászok és betegek egyaránt lelkesedéssel fogadták. A bőrgyógyászok üdvözölték a platform azon képességét, hogy segítséget nyújtanak számukra a bőrbetegségek pontos diagnosztizálásában, hatékonyabbá és gyorsabbá teszi a gyógyítást, míg a betegek nagyra értékelték a szolgáltatás kényelmét és elérhetőségét.

Kovács Máté, az AIP Medical Holding Zártkörűen Működő Részvénytársaság vezérigazgatója eszerint foglalta össze a szoftver használatát: „A páciensek a hét minden napján, a nap 24 órájában orvoshoz fordulhatnak a bőrproblémájukkal akár a saját kanapéjukról is. Ehhez csupán egy fotót kell készíteni az érintett bőrfelületről, majd a felvételt feltölteni pár alapadat és a TAJ szám megadását követően a rendszerbe. Innentől számítva három napon át, de akár két órán belül is visszajelzést kaphatunk arra vonatkozóan, hogy milyen bőrbetegségben szenvedünk, mi a teendő vele."

Az AIPDerm bőrgyógyászati szolgáltatás használatával egy orvos óránként akár 40 esetet is képes ellátni és a platform közel 700 bőrbetegséget képes 95%-os hatékonysággal diagnosztizálni a bőrképek elemzésével. A platform különböző típusú bőrbetegségek azonosítására képes, beleértve a bőrrákot is, emellett részletes tájékoztatást nyújt az adott betegség jellemzőiről, az elődiagnosztizált távleletről pedig a végső diagnózist az erre kijelölt szakorvos állítja majd fel, aki receptet írhat fel, vagy személyes kezelési lehetőséget javasolhat. A tesztidőszakban több, mint 18 ezer páciens került vizsgálat alá, és több, mint 900 rákbetegséget diagnosztizáltak már ezáltal. Várhatóan a betegek gyógyulási esélyei is 30-40%-al növekednek majd a mesterséges intelligencia segítségével.

A mesterséges intelligencia felhasználása az egészségügyben még csak a kezdeti szakaszában jár, de már több orvosi szakterületen is ígéretes eredményeket mutatott fel, beleértve a radiológiát, a patológiát és a szemészetet.

Az AIPDerm teledermatológiai bőrgyógyászati szolgáltatás magyarországi elindítása jelentős mérföldkő a mesterséges intelligencia alapú egészségügyi megoldások fejlesztésében. A szolgáltatás magyarországi sikere megnyithatja az utat a más országokban történő bevezetéshez, ami egy hatékonyabb és eredményesebb egészségügyi rendszerhez vezethet világszerte.


Forrás:

 

 

Orvos okoseszközzel
Vissza